11 tipp, ami segíthet abban, hogy a vásárlásaid csalódásbiztosak legyenek

Néha nem is olyan könnyű megtalálni azt, amire szükséged van egy üzletben, mert túl nagy a választék, így a vásárlás igazán időigényes lehet. De különösen kiábrándító, ha a kiválasztott áru minősége kívánnivalót hagy maga után. Ezek a tippek megkönnyíthetik az életed, és elég sok időt megspórolhatsz.

Készítettünk neked egy útmutatót, ami segít abban, hogy a bevásárlás kevésbé legyen frusztráló.

Hirdetés

 

Hogyan válasszunk kávét

Ha olyan kávét szeretnél találni, amit élvezni fogsz, akkor a következő dolgokat kell figyelembe venned.

 • A kávébabok 2 fő fajtája a robusta (keserűbb és erősebb) és az arabica (enyhébb és savanyúbb).
 • Az egyfajta eredetű kávé remek választás, ha feketén szereted a kávét, a keverékek pedig jobbak, ha inkább tejjel szereted a kávét.
 • A legjobb íz érdekében a kávébabokat a pörköléstől számított 1-2 héten belül ajánlott felhasználni.
 • Az őrölt kávé több koffeint tartalmaz, mint az instant kávé. Különböző őrlési méretben kapható. A nagyon finom, por alakú formát jellemzően török kávéhoz és eszpresszóhoz használják. A közepesen finom őrlési méret a filterkávéhoz és a Moka kávéhoz jó. A közepesen durva őrlési méret jobb a pour-overhez. A durva őrlési méret pedig a francia presszókávéhoz és a hideg kávéfőzéshez jó.

Hogyan válasszunk serpenyőt

Általában a tűzhelyünk méretétől és a benne főzni kívánt ételektől függően választunk serpenyőt. De ritkán figyelünk arra, hogy milyen anyagból készült, pedig ez bizonyos előnyöket adhat a serpenyőnek. A legfontosabb dolog, hogy eldöntsük, milyen előnyökre van igazán szükségünk. Ezt kell szem előtt tartanod a serpenyő kiválasztásakor:

 • Rozsdamentes acél: ezeket a serpenyőket a profik használják. Tartósak, az ételek pedig egyenletesen sülnek meg bennük. De ezek a serpenyők olajat igényelnek a főzéshez.
 • Öntöttvas: ezek a serpenyők betehetők a sütőbe, egyenletesen melegednek, és sokáig tartják a hőt. Az étel nem ég meg bennük, ha helyesen használod. Nagyon tartósak, és indukciós égőkkel is működnek, de elég nehezek.
 • Alumínium: ez egy kedvező árú lehetőség. Ezek a serpenyők nem rozsdásodnak, könnyűek, könnyen tisztíthatók és gyorsan felmelegednek, de nem használhatja őket indukciós égőkön.
 • Kerámia bevonat: Ezek a serpenyők környezetbarátok, magas hőfokra melegíthetők, könnyen tisztíthatók, és lehetővé teszik az olaj nélküli főzést. Ez a bevonat tapadásmentes (különösen, ha a serpenyő új). Ezek a serpenyők azonban egyenetlenül melegednek, kevésbé tartósak, mint más lehetőségek, és nem működnek az indukciós égőkkel.

Hogyan válasszunk melltartót

Hirdetés

Ahhoz, hogy olyan melltartót válassz, ami tökéletesen illik a következő dolgokra figyelj.

 • Pánt: fontos, hogy a pánt szorosan illeszkedjen a bordakoszorúdra, mivel ez támasztja alá a melleidet. Tehát nem szabad a pántokra hagyatkoznod. Hátul csúsztass 2 ujjat a pánt alá, és körülbelül egy hüvelyknyi engedés legyen, amikor elhúzod a testedtől. Emellett a pántnak kényelmesnek kell lennie, és megfelelően kell illeszkednie, mikor az utolsó kampóra van rögzítve, mert ahogy hordod a melltartót, az illeszkedés lazább lesz.
 • A pántoknak kényelmesen kell ülniük a válladon, nem lehetnek túl szorosak, és nem csúszhatnak le.
 • A kosaraknak illeszkedniük kell. Ha a melleid kibújnak a melltartóból, akkor a kosarak túl kicsik. Ha pedig a kosarak gyűrődnek vagy tátonganak, az azt jelzi, hogy a kosarak túl nagyok.

Hogyan válasszunk húst

Az alábbi tippek segítenek a friss hús kiválasztásában.

 • Illat: friss és természetes. A megromlott sertéshúsnak például ammóniaszerű szaga van.
 • Szín: a jó marha- és bárányhús lilásvörös (a legfrissebb hús) vagy élénkvörös (friss, oxigénnek kitett), a friss sertéshúsnak mindenhol rózsaszínűnek kell lennie (az árnyalatok azonban a hasított test részétől függően változhatnak), a szürke vagy barna foltok rossz jelnek számítanak.
 • A zsír színe: ha a szarvasmarhát gabonával etették, akkor a zsír színe fehér, ha pedig fűvel, akkor sárgásfehér. A sertéshúsnál azonban teljesen más a helyzet: a sárga zsír a poshadt hús jele.
 • Rugalmasság: ha az ujjunkkal erősen megnyomjuk a húst, a friss hús szépen visszarugózik, a hús friss.

Hogyan válasszunk fogkefét?

 • A fél hüvelyk széles és 1 hüvelyk magas fej segít a nehezen hozzáférhető őrlőfogak tisztításában.
 • A sörték lehetnek puhák, közepesek vagy kemények. Érzékeny fogakhoz vagy gyermekfogakhoz puha sörtéjű fogkefét vásárolj. Fogkő esetén kemény sörtéjt, de nem ajánlott folyamatosan használni. A legjobb választás, ami sokaknak megfelel, a közepes sörtéjű kefe.
 • A szintetikus sörték biztonságosabbak, mivel gátolják a baktériumok szaporodását, nem pedig felhalmozzák azokat, mint a természetesek. Emellett a szintetikus sörték könnyebben moshatók és száríthatók. A természetes fogkefét 6 hetente, a szintetikus fogkefét pedig 3-4 havonta kell cserélni.

Hogyan válasszunk szójaszószt

A szójaszósznak különböző típusai vannak, amelyek összetételükben és felhasználásukban is különböznek.

 • A könnyű szójaszósz egy kínai szósz, amely szójababból, búzából, sóból és vízből készül. Fűszerezésre használják.
 • A sötét szójaszósz olyan kínai szósz, amelyben a fő összetevők (búza, só, víz, bab) mellett különböző adalékanyagokat is használnak, például keményítőt vagy garnélarákot. Sűrűbb, és általában a főzés során használják. Melegítéskor javítja az étel aromáját és megjelenését, és élénkebbé teszi az ízét.
 • A tamari egy japán stílusú szójaszósz, amely gluténmentes, mivel nem tartalmaz búzát. Kevésbé sós, mint más szójaszószok, ezért mártogatós szószként használják olyan ételekhez, mint a sushi.

Hogyan válasszunk avokádót?

Hirdetés
 • Mivel az avokádó színe függhet a fajtától, és nem mindig lehet a szín alapján meghatározni az állapotát, a legjobb, ha a keménységére figyelünk, ha érett gyümölcsöt szeretnénk választani. Ha túl puha vagy pépes, akkor túlérett. Ha túl kemény, akkor még nem érett. Az érett avokádónak határozott, enyhe nyomásra engednie kell, de nem szabad túl puhának érezni.
 • Ha nem tervezi, hogy az avokádót a vásárlás napján elfogyasztja, akkor választhat egy kissé keményebb gyümölcsöt is. Ebben az esetben 1-4 nap alatt érik meg. Minél keményebb az avokádó, annál tovább tart az elfogyasztása.
 • Ellenőrizze a szárat: Ha az könnyen leválik, és alatta zöldet talál, akkor érett avokádóról van szó, amely már fogyasztható. A barna foltok azt jelzik, hogy a gyümölcs túlérett, és belül is részben barna. Ha pedig a szár nem jön le, a gyümölcs még nem érett meg.

Hogyan válasszuk ki az olívaolajat

A legmagasabb minőségű olívaolaj az extra szűz olívaolaj. Ez az olaj a legegészségesebb és legjobb minőségű, természetes ízű és aromájú. A következő jelek alapján ismerheted fel.

 • Hidegen sajtolt: Ez azt jelenti, hogy az olajbogyókból történő olajkivonás során nem használtak hőforrást. Ha az olajbogyókhoz hő hozzáadásával több olajat tudnak kinyerni a gyártók, de ezzel egyidejűleg tönkreteszik azokat a finom ízeket és aromákat, amelyekről a jó extra szűz olívaolaj híres. Meg kell jegyezni, hogy a „hidegen sajtolt” azt jelenti, hogy a gyártási hőmérséklet nem haladja meg a 80,6°F-ot.
 • Kor: Az olaj nem lesz jobb az öregedéssel. Általában a kitermelés időpontja és a szavatossági idő között 1 év telik el. A friss olívaolaj megőrzése érdekében ajánlott egy hónapon belül elfogyasztani.
 • Íz: Az olajnak nem szabad megártani, mert az olajnak nem szabad megártani: Ha lehetséges, vásárlás előtt ajánlatos megkóstolni az olajat. A jó minőségű extra szűz olívaolajnak lehet fűszeres, virágos, diós, gyümölcsös, vajas vagy gyógynövényes íze, de ezt csak az orr és a nyelv segítségével lehet megítélni, szemmel nem. A kiváló minőségű extra szűz olívaolaj lenyelésének hatását amatónak nevezik. Úgy írható le, mint egy borsos lecsengés, amely a nyelven kezdődik, majd a száj hátsó részébe vándorol.
 • Szín: Sajnos a szín nem segít a minőség meghatározásában, mert a jó extra szűz olívaolaj színe a sötétzöldtől az aranysárgáig változhat.
 • Származási hely: Az olajbogyónak nem lehet más a neve, mint az olívaolaj: A jó extra szűz olívaolajat ugyanabban az országban kell termeszteni, préselni és palackozni. Az „olaszországi termék” nem feltétlenül jelenti azt, hogy az olajbogyót Olaszországban termesztették vagy préselték, csak azt, hogy az olajat ott palackozták.

Hogyan válasszunk párnát

A párna kiválasztása attól függ, hogy milyen pozícióban szeret aludni. Fő feladata, hogy a teste kényelmesen érezze magát. A megfelelő párnának semleges helyzetben kell tartania a fejét, a nyakát és a gerincét. Ezt a következőképpen ellenőrizheti: győződjön meg róla, hogy a füle egy vonalban van a vállával, az álla pedig egy vonalban van a szegycsontjával. Tehát az alvási stílusának megfelelően válasszon párnát.

 • Hasaló alvó: Az ebben a helyzetben való alvás nem ajánlott, de az egészségkárosodás minimalizálása érdekében szükséged lesz egy puha párnára, amely 2 hüvelyk magas vagy annál alacsonyabb, és amely pehelyből, tollból vagy összenyomható szintetikus töltelékből készül.
 • Oldalra alvó: Magas párnára van szüksége, amely leveszi a nyomást a válláról (ha a válla mélyen beássa magát a matracba, akkor a párnája nem elég magas). Kemény vagy közepesen kemény legyen, bolyhosítható vagy alakítható töltőanyaggal. Ajánlott egy másik párnát is elhelyezni a térdei közé, mivel ez segít a felső csípő megfelelő igazításában.
 • Háton alvó: Ideális egy közepes magasságú és közepes keménységű párna, amely a gerinchez képest a szükséges pozícióban támasztja meg a fejét.

Hogyan válasszunk banánt

 • Ha a banán sárga, és mindkét végén van egy kis zöld, akkor nyugodtan megvásárolhatja. Ez azt jelenti, hogy ez a gyümölcs az érési spektrum közepén van, és később is fogyasztható.
 • Ha a banán sárga, kis barna foltokkal, akkor azonnal fogyasztható. Ezeket a pöttyöket cukorpöttyöknek nevezik, és azt jelzik, hogy a gyümölcs érett.
 • Ha a szár könnyen letörik, akkor a gyümölcs már érett.
 • A nehezen hámozható és zöldes színű banánok inkább keserű ízűek, és emésztési zavarokat is okozhatnak.
 • Olyan banánt válasszon, amely élénksárga, dús, és nincs rajta horpadás vagy sérülés jele.
 • A tompa, szürke szín azt jelzi, hogy a banánt a tárolás során lehűtötték vagy túlmelegítették.

Hogyan válasszunk halat

 • A hűtött halnak friss, enyhe szaga van, nem lehet halszagú, savanyú vagy ammóniaszerű.
 • A hal szemének tisztának és fényesnek kell lennie.
 • A friss hal testének szilárdnak kell lennie. Ha megnyomjuk, vissza kell pattannia. A puha vagy szürke hal öreg vagy rossz.
  Ha az uszonyok nedvesek és a kopoltyúk élénkpirosak, a hal friss. Ha szárazak, nyálkásak és rossz szagúak, a hal öreg.
 • A halfiléknek nem szabad sötétnek vagy kiszáradtnak lenniük a széleken.
 • A fagyasztott halnak nem mindig fényes a szeme vagy kemény a húsa, de friss szagúnak kell lennie, nem pedig savanyúnak.
 • A friss halak bőrének sértetlennek kell lennie, és a pikkelyeknek szorosan a testhez kell kapcsolódniuk. A felületnek feszesnek és fényesnek kell lennie, hogy a hal kicsússzon a kezünkből. Ha a hal már elkezdte veszíteni a pikkelyeit és repedezett a bőre, az azt jelenti, hogy öreg vagy rossz.

 

Hirdetés

Neked is vannak saját bevásárlási life hack-jeid? Oszd meg őket a hozzászólásokban.

 

Kapcsolódó cikkek