10 dolog, amit minden nap használhatsz anélkül, hogy tudnád céljukat

Minden egyes tárgy, ami a legközelebbi élelmiszerboltba kerül, a legapróbb részletekig meg van tervezve, mind a minőség, mind a design tekintetében. És néha olyan funkciókat is tartalmaznak, amelyek valódi célját nagyon nehéz megérteni. De persze van rá logikus magyarázat, amely rádöbbent bennünket arra, hogy mindennek, ami körülvesz minket, megvan a maga különleges funkciója.

 

Hirdetés

„Disznó orr” a hátizsákokon

Bár ez a dizájn nagyon stílusos, közben nagyon is funkcionális a használata. Azért került oda, hogy az emberek zsinórok segítségével fel tudjanak akasztani dolgokat. Például azoknak, akik sokat túráznak, szükségük lehet arra, hogy felakasszanak egy extra pár cipőt vagy más szükséges felszerelést, ami nem fér bele a táskába.

Kerékpárülések kivágásokkal középen

Akik hosszú távokon használják a kerékpárjukat, tudják, hogy egy idő után a nyereg elkezdi zavarni az intim területet. Ilyenkor zsibbadást vagy akár fájdalmat is érezhetsz. Emiatt sok gyártó elkezdett olyan nyergeket készíteni, amelyeknek pont a közepén kivágások vannak. Ez segít az embereknek abban, hogy nyugodtabban és fájdalommentesebben tekerjenek, függetlenül attól, hogy milyen hosszú az út.

A kis lyuk a fürdőszobai mosdókagylón

Ezt „túlfolyónyílásnak” hívják, és pontosan az a feladata, amit a neve is sugall – gondoskodik arról, hogy a mosdókagylód ne folyjon túl. Eltereli a vizet, hogy tudassa veled el kell zárnod a csapot. Épp ezért létfontosságú, hogy a lyukat tisztán tartsd, mivel általában sok szennyeződés reked benne.

Hirdetés

A nyalókapálcikákon lévő kis lyuk

Ennek a nagyon apró részletnek két zseniális oka is van. Az első az, hogy amikor a nyalókák készülnek, a forró folyadékot a pálcika tetejére öntik. A kis lyuk segít, hogy a cukros folyadék a helyén maradjon fogyasztás közben.

A második ok a gyerekek és a felnőttek biztonságához kapcsolódik. Ha valaki véletlenül lenyeli a pálcikát a középen lévő lyuk gondoskodik arról, hogy ne fulladjon meg.

A pomponok a sapkákon

Sokan azt mondják, hogy ez csak egy aranyos kiegészítő, amely még dizájnosabbá teszi a sapkákat, mint amilyenek. A pom-pom azonban a viking korszakig nyúlik vissza, és az emberek akkoriban különböző okokból viselték őket. Egyes esetekben az emberek rangjuk vagy akár családi állapotuk jelzésére is viselték. A francia tengerészek azért viselték, hogy ne sérüljön meg a fejük, ha a hajókban az alacsony mennyezethez ütődtek.

Manapság az embereknek valójában nincs szükségük pomponokra a praktikusságuk vagy szemiológiájuk miatt. A tervezők azért tartották meg őket, hogy stílusosabbá tegyék a sapkákat és a téli sapkákat.

A kis lyuk a lakatokon

Hirdetés

A lakatokat általában kültéren használják az ajtók és kerítések zárva tartására és védelmére. Ez azt jelenti, hogy ki vannak téve mindenféle időjárási körülménynek, beleértve az esőt és a havat is. Ez a kis lyuk vízelvezető nyílásként szolgál, és megakadályozza a lakat rozsdásodását. És mivel a víz távozik, a lakat belseje nem fagyhat be.

A sárgaréz kilincsek mögötti ötlet

Nem véletlenül van annyi házban és épületben sárgaréz kilincs. Bizonyított tény, hogy a sárgaréz szinte azonnal elpusztítja a baktériumokat és a kórokozókat, miután érintkezésbe került velük. Ezt az egyedülálló jelenséget „oligodinamikai hatásnak” nevezik, és a réz az egyetlen önfertőtlenítő kemény anyagként ismert. Tehát ahelyett, hogy minden egyes nap fertőtlenítenie kellene a kilincseket, egyszerűen felszerelhet sárgaréz kilincseket.

Az érméken lévő barázdák

Ha visszamegyünk a történelemben sokan aranyat és ezüstöt „vágtak le” az érmékről, és eladták, hogy pénzt keressenek vele. Az érmék még mindig nagyjából ugyanúgy néztek ki, és senki sem vette észre a különbséget. Ezért kezdtek bordázatokat hozzáadni az érmékre. Így, ha valaki megpróbálja leborotválni a peremeket, nyilvánvalóvá válik, hogy manipulálták.

A fogkrémes tubusokon lévő színes négyzetek

Ha gyorsan rákeresel az interneten, azt találod, hogy sokan úgy gondolják, hogy a különböző színek a különböző fogkrémek összetevőit jelzik. Feltételezik, hogy az egyes színek azt mutatják, hogy természetes vagy kémiai (vagy esetleg mindkettő) összetevőket használtak. Ez azonban nem is állhatna távolabb az igazságtól, mivel a színeknek nincs ilyen jelentése. A valóságban a színeket azért tették oda, hogy a gyártás során a fénycenzorok tudják, hol van az alsó oldal, hogy megfelelően vágják és zárják le.

Hirdetés

A nyíl az üzemanyag kijelzőn

Ha van autód, nincs szükséged erre a nyílra, hogy tudd, melyik oldalon található a benzintank. Ha azonban nyaralni mész, és autót bérelsz, nem biztos, hogy tisztában van ezzel. Ezért van ott a kis nyíl, hogy tudd, hogyan kell beállni a benzinkútnál.

via

 

Kapcsolódó cikkek