10+ fotó, ami bizonyítja, hogy sok minden változik a szemünk előtt

Az idő gyorsan repül. Legalábbis a tudomány szerint. Ahogy öregszünk és egyre jobban megismerjük a világot, az agyunk sokkal lassabban dolgozza fel a pillanatokat, mint fiatalon. Így az értékes emlékek és változások mintha elúsznának mellettünk.

Mindig is lenyűgözött bennünket, hogy hogyan változnak a dolgok. Ezért összegyűjtöttünk néhány olyan hírt, ami talán megdöbbent.

Hirdetés

 

A svájci Alpok gleccserei már csak takaróval borítottak.

A svájci Alpok festői látványa rengeteg művészi inspirációknak adott otthont. Mostanában azonban ez a hely már nem olyan fenséges, hiszen a Földön egyre több a hőhullám. Ezzel együtt a svájciak úgy döntöttek, hogy megóvják a megmaradt jéggel borított hegyeket azzal, hogy poliészter gyapjúval fedik el azokat, hogy lelassítsák a napfény okozta károkat..

A Holt-tengert lassan felemészti a só.

A Holt-tenger egy fenséges sós tó a Földközi-tengerben, ami hipersós vízzel büszkélkedhet. Azonban a varázsa talán szó szerint haldoklik, mivel a víz folyamatosan és drámai mértékben, évente 3 lábnyit elpárolog, így egyre több só kerül a felszínre.

A baglyok megváltoztatták a színüket, hogy alkalmazkodjanak a melegebb éghajlathoz.

Hirdetés

A fakóbaglyok a hidegebb régiókban gyakori erdei bagolyfajok közé tartoznak. Szürkés vagy világosbarna tollazatúak, sötét csíkokkal. Az utóbbi időben a tudósok megfigyelték, hogy a baglyok tollazatán sötétebb árnyalatok jelentem meg, hogy megbirkózzanak a melegebb telekkel. Megállapították, hogy a barna fakóbaglyok populációja nőtt, míg a szürkéké csökkent.

A délkelet-ázsiai strandok egy ideje makulátlanok.

Délkelet-Ázsia tele van káprázatos trópusi tájakkal, és az egyik legértékesebb kincsei a tengerpartok. De ahogy népszerűségük nőtt, a turisták kihasználták és szennyezetté tették őket.

Azonban sosem késő változtatni, és néhány ilyen strandot már „rehabilitáltak”, hogy megtisztítsák a hátrahagyott szeméttől. A vizek és a partok most újra tiszták!

Néhány helyen már nem kínálnak nagy sültkrumplit.

Sok sültkrumplirajongó feldúlt volt, amikor a hírek a globális burgonyahiányról szóltak, ami miatt számos vendéglátóhely kénytelen volt átdolgozni étlapjait és módosítani az adagok méretét. Sajnos még a gyorséttermi óriás McDonald’s is levette a nagy sültkrumplit az étlapról, és csak normál sültkrumplit kínál.

A felhők napról napra vékonyabbak.

Hirdetés

Akkor tudod, hogy jó nap van, ha van elég árnyék, hogy lehűtse a nap forróságát. Ezek a természetes napvédők azonban valószínűleg gyorsabban elhalványulnak, ahogy melegszik a légkör. Kutatók szerint a felhők hatása hamarosan megváltozhat, és jobban felmelegíthetik a Földet, mint amennyire lehűtik.

A Jangce folyó szinte teljesen eltűnt.

A Jangce folyó, Kína egyik legjelentősebb és Ázsia leghosszabb folyója az évek során 400 millió kínai embernek szolgáltatott vizet. Az elmúlt 3 hónapban azonban elvesztette gazdagságát és hullámzását, és kiszáradt. A tanulmányok szerint ez a folyó számára rekordméretű aszály volt.

A Maldív-szigeteken hamarosan befejezik az úszó város építését.

Szerte a Maldív-szigeteken üdítő villákkal és üdülőhelyekkel ellátott szigetek várják a turistákat,. Ám idővel ezeknek a dicsőségét veszélyezteti a tengerszint emelkedése, mivel csak a korallokra épülnek. A maldív kormány úgy döntött, hogy saját kezébe veszi az ügyet, és egy környezetbarát és klímabiztos úszó város építésébe kezdett, hogy felvegye a harcot a vizek emelkedése ellen.

Az árucikkeket most kisebb csomagokban árulják ugyanezért az árért.

A nagynevű vállalatok lassan úgy döntöttek, hogy termékeiket kisebb formában árulják, hogy nagyobb hasznot húzzanak. Az emberek ezt zsugorodási inflációnak nevezik, ahol az emelkedő inflációs ráták találkoznak a csökkentett minőségű cikkekkel. 2022-ben a zsugorodás a kisebb csomagolásokban nyilvánul meg.

Hirdetés

A Taj Mahal szinte teljesen ködbe burkolózott.

A világörökségi helyszín milliónyi emléket őriz a turistáktól, akiket elbűvölt a szépsége. Bája mellett a közelmúltban sűrű szmog borította be a helyet, ami szinte láthatatlanná tette az emberi szem számára. A szennyezés miatt a palota fehér márványa is megsárgult.

Egyre több ember tart egynél több háziállatot.

A háztartásokban világszerte megnövekedett háziállatok számának növekedése valóban azt bizonyítja, hogy ők az ember legjobb barátai. Az Egyesült Államokban 2019-től 2022-hez képest láthatóan nő a kutya- és macskatartás. A kutyák és macskák aránya az amerikai háztartásokban az elmúlt 3 évben 67%-ról 70%-ra nőtt.

Az óriáspandák már nincsenek veszélyeztetett státuszban.

Annak ellenére, hogy szinte minden nap felbukkannak az internetes hírfolyamunkban a puszta cukiságuk miatt, az óriáspandákat veszélyeztetettnek nyilvánították a vadon élő állatok szakértői közel 3 évtizeddel ezelőtt. De a pandák védelmezőinek rendíthetetlen erőfeszítései miatt nemrégiben lekerültek a veszélyeztetett állatok listájáról.

Egyre több embernek romlik a látása.

2021-ben világszerte összesen 2,2 milliárd emberről jelentették, hogy rosszul lát. Ez merőben más volt, mint a 2020-as adatok, amelyek ennek a számnak a felét, 1,1 milliárd embert jelentettek. A szakértők rámutatnak, hogy az életmódbeli változások az idő múlásával arra kényszerítenek minket, hogy megerőltessük a szemünket, ami hozzájárul a látásromláshoz.

Hirdetés

 

Kapcsolódó cikkek