10 lábbeli-típus, aminek megvásárlásáról sokan álmodoznak, de a végén egy csomó baj lesz belőle

Gyakran előfordul, hogy a trendek és a látványos lábbelik hajszolásában a vásárlás előtt megfeledkezünk más fontos dolgokról és részletekről, például arról, hogy az anyag tartós-e, mennyire könnyű ápolni, és ami a legfontosabb, hogy a lábbeli kényelmes vagy káros-e a lábunknak.

Úgy döntöttünk, hogy értékelünk néhány népszerű lábbeli-modellt, és számos fontos tényezőt találtunk, amelyek nem sokkal a vásárlás után hajlamosak lelombozni az örömöt.

Hirdetés

 

Világos velúr csizma

Amikor kényelmes, jó minőségű lábbelit keresnek a hideg évszakra, a vásárlók gyakran választják a velúrbőrt – talán a szép megjelenés vagy a légáteresztő és puha tapintású anyag miatt. Ugyanakkor elfelejtjük, hogy ez az anyag meglehetősen ingatag a környezeti tényezőkkel szemben, különösen, ha a csizma világos színű. A velúr nagyon könnyen koszolódik, magába szívja a nedvességet, és olyan foltok borítják, amelyektől nehéz megszabadulni.

Vászon tornacipő

Hirdetés

A vászon tornacipőkkel tulajdonképpen ugyanez a probléma – az anyag, különösen, ha világos színű, állandó és alapos ápolást igényel, mert sok szennyeződést vonz. A pamutról úgy tartják, hogy a legnehezebben ápolható.

A másik probléma a lapos talpban rejlik, amelyből hiányzik az ergonómia. A szakértők szerint az ilyen lábbelik állandó használata komoly egészségügyi kockázatokkal jár, és különböző láb- és ízületi problémák kialakulásához vezethet.

Térdig érő velúr csizma

A fent említett, az anyag foszladozásával kapcsolatos problémákon kívül e csizmák esetében az árnyalatok magában a lábbeli típusában rejlenek. A hosszú, szűk szabású csizmák ugyanis remekül mutatnak a fotókon, és kiegészíthetnek egy ünnepi megjelenést. Ha azonban e csizmák hétköznapi használatáról beszélünk, akkor ez a darab nem praktikus, mivel nagyon kevés ruhával, főként szoknyákkal kombinálható. Ha pedig ez utóbbiak nem tartoznak a stílusodhoz és/vagy öltözködési preferenciáidhoz, nagy a kockázata annak, hogy csalódni fogsz ebben a vásárlásban.

Magas sarkú szandál

Hirdetés

A magas sarkú szandálok egy nagy problémát vetnek fel – egyesítik a magas sarkú cipő és a flip flop hátrányait. A hagyományos flip flopokkal az a probléma, hogy nincs hátsó támaszuk, amely a cipőben tartja a lábad, ami miatt az ember abnormálisan hajlítani kezdi a lábujjait, és megpróbálja „megfogni” a cipőt.

A magas sarkú cipők viszont természetellenes helyzetbe hozzák a lábakat, és instabillá válnak. Könnyen kitalálható, hogy e tényezők kombinációja okozza ezeket a különböző típusú feszültségeket, növelve a nem kívánt következmények kialakulásának kockázatát.

Perforált cipő

Köztudott, hogy a műbőr és más szintetikus anyagok meglehetősen hajlamosak arra, hogy a külsejükön lepattogzanak és hámlanak. Még egy sima, felesleges részletek nélküli anyag is deformálódhat az idő múlásával, és a nedvesség és az igénybevétel miatt gyorsan elveszítheti szépségét. A perforált (lyukakkal ellátott) cipők veszélye ebben az esetben az, hogy az ezekbe a lyukakba és varratokba bejutó nedvesség még gyorsabban tönkre teszi a felső réteget.

Slingback lapos vagy pántos lapos cipők

Hirdetés

Úgy tűnhet, hogy az ilyen cipők a flip-flopok továbbfejlesztett változatai, és biztonságosabbak a viselésükben, mivel van egy slingback vagy pánt, amelyek a cipőben tartják a lábat, és némi támaszt nyújt. De sajnos ez még mindig nem elég, mert egy teljesen lapos talpban rejtőző komoly probléma még mindig ott van. Nem biztosítja a lábfej boltozatának megfelelő helyzetét járás közben. Ráadásul az ilyen cipőknek gyakran hegyes a lábujja, ami magában hordozza a gyulladás és az idegek becsípődésének kockázatát is.

„Holdjáró” csizma

Általános vélekedés, hogy az Uggs rosszabb, mint a „holdjáró” csizma, mert az utóbbiak gyakran nejlon anyagból készülnek, ami vízállóbb. Ez azonban nem ilyen egyszerű.

Először is, túlméretezett kialakításuk miatt hosszú távon kényelmetlenek. Így ez a megoldás például egy síparadicsomba a jobb választás. Másodszor, a belső poliészter szigetelés nem lélegzik, és a láb gyorsan izzadni majd fázni kezd. Harmadszor, ennek a lábbelinek a vízálló tulajdonságai nem olyan nagyszerűek, mivel ezek a csizmák lassú ütemben szívják fel a nedvességet.

Minimalista nyári cipő

A minimalista pántos nyári cipők valóban elegánsan néznek ki. A járás azonban meglehetősen nehéz bennük. A sarkak kényelmetlen helyzetbe hozzák a lábat, még akkor is, ha a modell zárt és lábtámaszt biztosít.

Hirdetés

A nyitott cipők egyáltalán nem rendelkeznek támasztékkal. Végül a járás bizonytalanná válik, és a lábak előrecsúsznak, ami túlzott terhelést okoz a talpboltozatban. A pántok viszont nyomják a lábakat, ami vérkeringési problémákat okozhat.

Magas csizma

A fűzős, masszív talpú, durva csizmák merésznek és elég kényelmesnek tűnnek, de ez nem teljesen igaz. A nehéz talpak erősebb munkára kényszerítik az izmokat, ami rándulásokhoz vezethet. Ráadásul a nagy súlyuk miatt kénytelenek vagyunk a szokásosnál szorosabban befűzni őket, ami nagymértékben korlátozza a mozgást, és zavarja a lábak természetes, rugalmas mozgását, ami fájdalomhoz vezethet.

Végül pedig a fűzés által keltett túlzott feszítés miatt a műbőr modellek esetében az anyag viszonylag gyorsan leválhat.

Túl puha és rugalmas talppal rendelkező lábbeli

A lábproblémákkal küzdő emberek a cipőválasztáskor különös figyelmet fordítanak az amortizációra. De bármilyen furcsán hangzik is, a rugalmas, puha cipők választása néha több kárt okozhat, mint hasznot. Az úgynevezett „memóriahatású” tömés, amely az első felhőn járás érzetét kelti, amikor először felveszi, „megjegyezheti” a rossz járásmódot, ami a fájdalom súlyosbodásához vezet. Ugyanez vonatkozik az ultrapuha és rugalmas talpakra is.

Annak érdekében, hogy ne árts magadnak, jobb, ha orvoshoz fordulsz, hogy ellenőrizd, ha bármilyen komoly lábproblémája van. Hiszen az ortopédus a panaszait hallva merevebb cipő viselését vagy a talpbetétek stabilizálását javasolhatja.

 

Kapcsolódó cikkek