10 meglepő tény a hétköznapi dolgokról, amiket mindennap látunk

Könnyű természetesnek venni a világunkban lévő dolgokat. Naponta elsétálunk mellettük, nem is gondolunk rájuk. De néha, ha friss szemmel nézünk valamire, az lenyűgöző lehet. Íme néhány meglepő tény a leghétköznapibb dolgokról, amelyeket rendszeresen látunk.

 

Hirdetés

A kekszeknek nem véletlenül vannak lyukai.

Ha belegondolsz, elég furcsa, hogy a legtöbb kekszen lyukak vannak. A válasz a sütés tudományában rejlik, és a gőzről szól. Ezek a lyukak lehetővé teszik, hogy a gőz távozzon, ami megakadályozza, hogy légbuborékok képződjenek és tönkre tegyék a kekszet.

Az uborka bogyós gyümölcs.

Az uborkát valójában a gyümölcsök családján belül a bogyók közé sorolják, mivel egyetlen virágból fejlődik.

Az elefánt az egyetlen emlős, amely nem tud ugrani.

Az elefántok az egyetlen emlősök, amelyek nem tudnak ugrani. Ennek oka, hogy a lábaik eltérnek a legtöbb emlős lábától – nincs bennük „rugó”.

Hirdetés

A csirkék fülcimpája megjósolja, hogy milyen színű tojást fognak tojni.

A tojás színét a tyúk fülcimpájának színe határozza meg. A fehér fülcimpával rendelkező tyúkok kizárólag fehér tojást tojnak, míg a sötét fülcimpával rendelkező madarak barna tojást.

A radírok nem „manuálisan” működnek.

A ceruzák azért hoznak létre jeleket a papíron, mert a bennük lévő grafit reakcióba lép a papírt alkotó rostokkal. Mivel a radírszemcsék ragadósak, a ceruzákról összegyűjtik a grafitot, amikor hozzádörzsölődnek. Ezért ez egy kémiai reakció, nem pedig „manuális” reakció.

Nem véletlenül érzed az eső illatát.

Az eső szaga hihetetlenül erős. Bár nehéz lehet megnevezni az egyes illatokat, amelyek ezt az aromát árasztják, összetéveszthetetlen, ha beleszagolunk.

A baktériumok, a növények és a villámlás mind hozzájárul az esőt kísérő friss illathoz. Ezt az aromát petrichornak nevezik, és a tudósokat régóta foglalkoztatja tartós vonzereje.

Hirdetés

A kávébabok valójában nem is babok.

A kávébab a kávé termésének magja, egy piros vagy lila bogyó, amely a fákon nő. A kávébab, a kávénövény magja az úgynevezett „kávécseresznye” belsejében található, amely az érett és lédús kávégyümölcs piros húsa.

Az emberi fogamzásgátló tabletták működnek a gorilláknál is.

Az emberi fogamzásgátló tabletták működnek a gorilláknál, és a tudósok remélik, hogy ezt a tudást a növekvő gorillapopuláció megfékezésének reményében tudják majd alkalmazni.

Okkal ébredünk fázósan.

Amikor felébredünk, először azt vesszük észre, hogy a szobában kicsit hűvös van. Bár testünk hőmérséklete alvás közben kissé lecsökken, általában csak órákkal az ébredés után melegszünk fel annyira, hogy elérjük a normál hőmérsékletünket.

Így bár teljesen magunknál vagyunk, még mindig remeghetünk és kissé fázhatunk.

Hirdetés

A banán radioaktív.

Bár a kálium létfontosságú tápanyag az ember számára, nagy mennyiségben fogyasztva káros lehet. Ráadásul radioaktív is, így nem meglepő, hogy a banán a jelentések szerint sugárterhelés forrása.

 

via

Kapcsolódó cikkek