10 merész, de szelíd háziállatok, melyek tartása igazi csemegének számít

A merész lények, például a nem mérgező kígyók vagy skorpiók hamar háziállatokká váltak azok számára, akik különlegesebb társra vágynak. Gyakran ártalmatlanok, ráadásul viszonylag kevés figyelmet igényelnek. Az ilyen fajokra nem csak ránézni lenyűgöző, de a hétköznapi háziállatokra vonatkozó szabályokat is felrúgják.

Mi élvezzük a „wow-faktort”, és ezek a háziállatok nem hagytak minket cserben.

Hirdetés

 

Császár skorpiók

A császár skorpió a szelíd természete miatt általánosan ajánlott skorpió. Ahelyett, hogy szúrna, általában csak egy kicsit csíp és csak akkor, ha fenyegetve vagy sarokba szorítva érzi magát.

Imádkozó sáskák

Hirdetés

Nemcsak könnyű kint találni, de ez a kis rovar könnyen gondozható, csak egy kis akváriumra van szüksége. Viszonylag rövid, egyéves élettartama könnyű háziállattá teszi azok számára, akik nem szoktak rovarokat tartani háziállatként.

Különféle zsákmányt, például gyümölcslegyeket, lepkéket vagy tücsköket ejtenek el időnként. A vízhez egy kis vizes edény is megteszi.

Patkányok

A patkányok jó választásnak számítanak, ha háziállatokról beszélünk. Az egyetlen dolog, amit szem előtt kell tartani, hogy a patkányokat párban vásároljuk meg. Vagy két hímnek vagy két nősténynek kell lennie.

Rendkívül rendesek, maguk takarítják és szervezik az ételüket. Mindössze egy drótkalitkára van szükségük, a padlóra pedig alomra, hogy tiszta maradjon. A patkányok mindenevők, tehát gabonát, zöldséget és fehérjeforrást, például száraz kutyatápot esznek.

Leopárd gekkók

Hirdetés

A leopárd gekkók nagyobb akváriumban érzik jól magukat, és egyedileg kell őket elhelyezni. Lakóhelyüket havonta kétszer kell tisztítani az egészséges élet érdekében, egyébként csak az ürülék gyors, napi egyszeri tisztítása a gond. Hetente egyszer áztasd a gekkót meleg vízbe, hogy segítsd a hidratálást.

Használj fehér fényű izzólámpát, hogy napközben napozóhelyet biztosíts. Éjszaka egy piros, kék vagy lila színű hőforrást használhatsz. Táplálékként tücsköket, a viaszférgeket és mértékkel a lisztférgeket adhatsz. Biztosítsunk egy kis vizes edényt!

Kukoricakígyók

Mivel a kukoricakígyók szeretik a meleg környezetet, fából készült akvárium ajánlott. Ezek a kígyók napközben napfényben, éjszaka pedig teljes sötétségben érzik jól magukat. Értékelik a dekorációkat, mivel szeretnek mászni.

Az egerek az elsődleges táplálékforrásuk, fiatal korukban a kisebb egerekről a nagyobbakra térnek át, ahogy nőnek. Amikor kicsik, hetente kell etetni őket, ezt csökkentve két hetente egyre, amikor már megnőttek.

Hirdetés

A vizet egy közepes vagy nagy vizes tálban kell biztosítani, és mindig hűvösen kell tartani.

Afrikai törpe békák

Ezeknek a kis békáknak az akváriumban lévő vizet 22ºC-25ºC közötti hőmérsékleten kell tartani, a pH-szintjét pedig 6,5 és 7,8 között. Mivel éjszakai életmódot folytatnak, szükségük van egy állandó nappali és éjszakai ciklusra, ezért napi 10-12 óra akváriumi világítás ajánlott. Ennek eléréséhez egy egyszerű LED-es lámpa is megteszi a magáét.

Díszítsük az akváriumot barlangokkal és fatörzsekkel, mivel ezek a kis élőlények nagyon szeretnek rejtőzködni.

Az etetésükhöz jól jön egy csipesz, mivel kis adagokban kell etetni őket. Fagyasztva szárított vérférgeket, fagyasztott sós garnélát, daphniát és élő feketeférgeket fogadnak el.

Mexikói vörös térdű tarantulák (Figyelem, alább egy pók képe látható!)

Hirdetés

A mexikói vörös térdű tarantula számára műanyag vagy üveg akvárium ajánlott. Győződj meg róla, hogy fedelén megfelelő a szellőzés. Az akvárium hőmérsékletét 23ºC és 26°C között kell tartani. Az akvárium aljzata is fontos, amely tőzegmoha, föld és vermikulit kombinációjából áll, legalább 10 cm vastagságban.

Táplálékuk tücskökből áll, ami ezeknek a tarantuláknak az alaptápláléka. Emellett szeretik a csótányokat, sáskákat és más rovarokat is. Bár a táplálék mennyisége a tarantula korától és méretétől függően változik, általában hetente egyszer vagy kétszer etetik őket. A vizet sekély tányéron lehet felszolgálni.

Pálcikarovarok

Ezek a kis fickók akár 18 hónapig is élhetnek, és nagyon kevés figyelmet igényelnek. Mindössze egy jól megvilágított, szellőző fedelű műanyag tartályra van szükségük.

A pálcikarovarok az eukaliptuszleveleket kedvelik, amelyeket 2-3 naponta kell biztosítani. A vízhez is így jutnak, az általuk elfogyasztott levelekből.

A páratartalom fontos tényező, ezért ügyeljünk arra, hogy a tartási helyet naponta egyszer enyhén permetezzük be.

Szöcskék

 

A szöcskék meglehetősen alacsony figyelmet igényelnek. Mindössze egy régi akváriumra van szükségük, amely elég nagy ahhoz, hogy bele tudjanak ugrani. Természetesen le kell fedni, mert megszökhetnek. Általában nincs szükségük melegre, azonban néhány fajnak szüksége van hőforrásra, akárcsak a hüllőknek. Adjunk hozzá néhány cserépedényt, hogy tornázni tudjanak.

Táplálékuk kézzel levágott fűnyesedékből, friss gyümölcsökből és zöldségekből áll. Karbantartás szempontjából csak naponta cseréld a vizüket, és havonta kétszer tisztítsd meg az akváriumot. Adj hozzá néhány botot és gallyat, hogy fel tudjanak mászni.

Szárazföldi csigák

Ezeknek a csigáknak mindössze egy terráriumra van szükségük, amelynek alját papírtörlővel bélelheted ki. Egy terráriumban több csiga is lehet. Díszítsük a terráriumot néhány levéllel, mivel szívesen bújnak alájuk, vagy akár rágcsálják is azokat.

A levelek mellett a zöldségeket és gyümölcsöket, például az almát, a sárgarépát és az uborkát is szeretik. Nedves környezetben bújnak elő a páncéljukból, ezért jó ötlet néhány naponta egy kis vízzel permetezni a terráriumot.

 

Te beszereznéd az említett különleges háziállatok valamelyikét? Van saját „merész” háziállatod?

 

Kapcsolódó cikkek