10 mítosz, amit éveken át elhittünk, és amit most könnyen lerombolhatunk

A tél beköszöntével nagyanyáink azt mondták sapkát kell húzni, nem jó hideg felületen ülni és mezítláb járkálni a házban. De ha jobban utána nézünk, akkor láthatjuk, hogy sok ilyen szokásnak semmi valóság alapja sincs.

 

Hirdetés

1. Nem szabad hidegen ülni, mert megfázik a veséd.

lifestyle portrait of young happy and attractive Asian Korean woman in winter hat and mask at beautiful city park playing with snow cheerful enjoying cold Christmas holidays

Ha leülsz a buszmegállóban egy padra vagy egy autó nem felmelegített ülésére, valójában semmi sem fog történni a veséiddel. Ennek oka, hogy mélyen a hasüregben helyezkednek el, és legalább több órát kell meleg ruha nélkül a hidegben töltened ahhoz, hogy hipotermiát tapasztalj.

2. Télen nem szabad mezítláb járni, csak zokniban.

A zokni nélküli gyerek a nagyik rémálma. Valójában azonban otthon mezítláb is lehet és kell járni, még akkor is, ha hideg a padló. Az normális, hogy a lábad néha kicsit fázik.

3. A fagyban nem szabad sportolni.

A kutatások szerint a szervezet alacsonyabb hőmérsékleten több kalóriát éget el. A szakértők szerint bármilyen időben, még hóban vagy esőben is lehet edzeni. A lényeg, hogy megfelelően öltözzünk.

4. A legjobb módja a felmelegedésnek egy forró zuhany.

Hirdetés

Kétségtelen, hogy a meleg fürdő vagy zuhany lehetővé teszi a gyors felmelegedést. A hirtelen hőmérsékletváltozás azonban károsíthatja bőrünket. A legjobb, ha valami meleg italt iszunk.

5. Hordj harisnyanadrágot, különben ízületi gyulladást kapsz!

A hideg időjárás önmagában nem okoz ízületi gyulladást, de súlyosbíthatja a tüneteket. A tudósok azt is megállapították, hogy az ízületi problémák téli rosszabbodását nem annyira az alacsony hőmérséklet, mint inkább a légköri nyomás változása okozza. Mégis jobb, ha melegebb harisnyát választunk, hogy ne fázzunk.

6. Bármilyen időjárás esetén sétálhatsz a gyerekekkel.

Általánosságban elmondható, hogy ha megfelelően öltözködünk, bármilyen időben sétálhatunk. Kisgyerekekkel azonban jobb, ha óvatosak vagyunk, és otthon maradunk, ha kint -10 alatt van.

7. Kötelező a sapka, különben agyhártyagyulladást kaphatsz.

A közhiedelemmel ellentétben a megfázástól nem kaphatsz agyhártyagyulladást. A betegség egészen más módon terjed. Egy másik mítosz szerint télen a fejünkön keresztül veszítjük el a legtöbb hőt. Ez nem teljesen igaz, hiszen a test minden részéből egyformán veszítünk.

Hirdetés

8. Fontos, hogy indulás előtt melegítsük be az autónkat.

cars covered with snow on parking in winter day Moscow, Russia

Ez a mítosz még régebben igaz volt. A karburátoros autókat be kellett melegíteni. Mostanra az autók kialakítása megváltozott, ezért még télen sem szabad 30 másodpercnél tovább melegíteni az autót, mivel a mai autókban már vannak érzékelők, amelyek szabályozzák a hőmérsékletet.

9. Télen mindig hízik az ember – ez elkerülhetetlen.

Egyes téli álmot alvó állatok, például a medvék és a denevérek tél előtt híznak, de az emberek nem híznak az évszakváltáskor. Ennek az állításnak azonban még mindig van ésszerű magyarázata. A kutatások szerint a napfény hiánya arra késztetheti a sejteket, hogy aktívabban tárolják a zsírt. De általában, ha télen hízunk, az csak azért van, mert kevesebbet mozgunk. A statisztikák szerint az emberek télen körülbelül 4-7 kilót híznak.

10. Minél melegebben öltözik egy gyerek, annál tovább marad melegen.

Az, hogy egy gyermek fázni fog-e vagy sem, nemcsak attól függ, hogy mennyi ruhát visel, hanem attól is, hogy milyen anyagból készült, és hogy megfelelően van-e viselve. Emellett a séta közbeni mobilitás is jelentős szerepet játszik – egy szánkóban vagy babakocsiban ülő gyermek gyorsabban megfázhat, mint az, aki hóvárat épít vagy szánkózik egy dombon.

via

Kapcsolódó cikkek