10 okos konyhai trükk, amit mindannyiunknak ki kell próbálnunk

Egy felmérés szerint a felnőttek manapság naponta mindössze körülbelül egy órát töltenek az étkezések elkészítésével. Ez 45 perccel kevesebb, mint az idősebb generációk által a konyhában töltött idő. A fő okok az időhiány, a konyhai készségek és a túl sokáig tartó munka.

Megértjük, hogy mennyire hektikus lehet a napirend, ezért összeszedtünk néhányat a legokosabb konyhai hackek közül, amelyekkel időt és energiát spórolhatunk.

Hirdetés

 

Villával hámozd meg a garnélarákot

A garnélarák hámozása fárasztó feladat lehet. De mint kiderült, egy villa segítségével egyszerre kivehetjük a héjat és elvégezhetjük a bőrtelenítést is. Miután kivettük a garnélarák fejét, dugjuk a villa egyik hegyét az erezett részbe, futtassuk át a héjon, és húzzuk szét. Könnyen, egyszerűen!

Távolítsd el az ételfoltokat

Spórolj meg időt a makacs foltok kisikálásával a vágódeszkákból, úgy, hogy kint hagyod a napon, és hagyod a természet elvégezze helyetted a munkát. Csak rakd a deszkát olyan helyre, ahol közvetlen napfény éri. A nap ultraibolya sugarai addig bontják a folt molekuláit és kémiai kötéseit, amíg azok fel nem bomlanak.

A fából készült vágódeszkákon lévő foltok eltávolíthatók, ha sót szórsz rájuk, majd citrommal lesúrolod a felületet. A műanyagokra szódabikarbóna és ecet keveréke, valamint a jó öreg citromos súrolás is megteszi a hatását.

Hirdetés

Szeletelj gyorsabban fűszernövényeket

Íme egy módszer a nagy levelű fűszernövények (például a bazsalikom és a zsálya) gyors, vékony darabokra szeletelésére. Egyszerűen rakd őket egymásra, tekerd össze és szeleteld fel keresztben, hogy finom, szalagszerű csíkokat kapj.

További tipp: rakd félre a feleslegesen felaprított fűszernövényeket egy jégkockatartókban tárolva. Fagyasztás előtt adj egy kis olívaolajat minden egyes blokkhoz, és amikor eljön a felhasználás ideje, csak dobd a „jeget” a serpenyőbe.

Mentsd meg az odaégett rizst egy szelet kenyérrel

Mindannyiunkkal megesett már, hogy odaégett a rizst. Még ha csak az alsó része is túlfőtt vagy megpirult, az is befolyásolhatja a körülötte lévő tökéletesen megfőtt rizs ízét.

Ahelyett, hogy kidobnád az egészet, és új adagot készítenél, még mindig megmentheted, ha egy szelet fehér kenyeret teszel a tetejére, és 5-10 percig ott hagyod. A kenyér magába szívja az égett ízt és aromát, így a rizs többi részét még tálalhatod. Csak arra vigyázz, hogy a pirított részt ne kanalazd le az aljára.

Hirdetés

A leveleket és a szárakat egy szűrő segítségével könnyen szétválaszthatjuk

Így könnyebben megkaparinthatjuk az összes levelet anélkül, hogy egyenként le kellene tépkednünk őket a szárról. Mindössze egy szűrőre vagy a közepén mérőlyukakkal ellátott tésztakanalakra van szükségünk. Csak dugjuk át a szárat az egyik lyukon, óvatosan húzzuk ki a másik oldalról, és voilá! A szűrő még a leveleket is felfogja helyettünk.

A gombát tojásszeletelővel gyorsan felapríthatod

Ezzel az eszközzel egyenletes szeleteket kaphatsz. Miután megmostad a gombát és levágtad az alját, tegyél egy darabot a szeletelőre – függőlegesen vagy vízszintesen. Ezután nyomd le a szeletelőt, ahogyan a tojással tennéd. Ez a módszer más élelmiszerek, például olajbogyó, sajt, kivi, eper és sárgarépa vágásához is hatékony.

A magokat egy fagyi kanállal távolítsd el

Egy fagylaltkanalat használhatsz az alma magozásához (a fenti képen látható módon). Ez az eszköz a legjobb választás a tök vagy a tök magjainak eltávolításához is. Mivel éle élesebb, mint a szokásos kanálé, jobban átvágja az anyagot, és mélyebb ívének köszönhetően több magot is felfog.

Szeletelj előre vajat vagy margarint

Hirdetés

Itt a következő legjobb dolog a szeletelt kenyér óta – a szeletelt vaj! Első lépésként vágjunk kis darabokat pergamen- vagy viaszpapírból. Ezután hajtsuk őket a kés éles vége köré, készítsünk vékony szeleteket, és hagyjuk hátra a papírt. És mire észbe kapunk, máris kész vajdarabkáink lesznek.

A kés gerincének használata a fokhagyma vágásához

Ahelyett, hogy a kés éles pengéjét használnád, fordítsd meg, és használd inkább a tompa oldalát. A tompa kések hajlamosak jobban összenyomni az ételt, ami jó lehet, ha pépes fokhagymát akarsz készíteni.

De várj, van még más is! A kés gerince más dolgokra is hasznos, például citromfű zúzására, kókuszdió feltörésére, halak pikkelyezésére és uborka összezúzására. Egyes szakácsok azt is tanácsolják, hogy a vágódeszkáról is a hátsó részével kapard le a hozzávalókat, hogy elkerüld a penge tompulását.

Használj muffinformát a taco és tortilla receptekhez

Egyszerűsítsd le a következő „taco estéd” ezzel a trükkel, amit egy Reddit-felhasználó osztott meg. Használd a muffinformádat, hogy a ropogós taco héjakat függőlegesen tartsa.

A megfordított muffinformát arra is használhatod, hogy saját tortilla- vagy taco tálakat készíts.

 

Hirdetés

Ön szerint melyik konyhai vagy főzési munka veszi el túl sok időt, és kell „meghekkelni”? Van más hatékony trükkje, amit hozzáadhatnánk ehhez a listához?

Kapcsolódó cikkek