10 tény a kávéról, ami miatt újra gondolhatod a fogyasztását

Ha azt gondoltad, hogy a kávé iránti szereteted az egész világon visszhangzik, akkor csak részben van igazad. Bár sokan a kávét részesítik előnyben napi ébresztőként, a világon a víz mellett a legtöbbet fogyasztott ital a tea. Tehát míg ez csak egy érdekes tény a kávéról, rengeteg további meglepő dolog van, ami miatt talán kicsit másképp fogsz tekinteni a kávéra.

Ugyanúgy szeretem a reggeli csésze vigaszt, mint te, és átfésültem az internetet, hogy találjak néhány érdekességet a világ kedvenc keserű italáról.

Hirdetés

 

1. A fájdalomcsillapítók kávéval való szedése javítja a hatékonyságát.

Ha valaha is sikerült egy csésze kávéval elűznöd a fejfájást, akkor a koffeint használtad hatékony fájdalomcsillapítóként. Ha megfigyeled a népszerű, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók összetevőit, sokukban előfordulhat, hogy koffein is van az összetevők között, mert az akár 40%-kal is növeli ezeknek a gyógyszereknek a hatékonyságát.

2. Finnországban fogyasztják a legtöbb kávét a világon.

Brazília a világ legnagyobb kávétermelője, Vietnam és India követi az országot. Ami azonban a fogyasztást illeti, Finnország a világ legnagyobb kávéfogyasztója, a legtöbb finn évente 12,5 kg kávét fogyaszt el. Fejenként. Az egyetlen másik nemzet, ami évente több mint 10 kg kávét fogyaszt, Svédország.

3. A kávé ősi, és a kecskék fedezték fel.

Hirdetés

A legenda szerint egy Kaldi nevű etiópiai kecskepásztor fedezte fel a kávét, amikor a kecskéi bogyókat ettek a fáról, és nem tudtak aludni éjszaka. Kaldi ezt elmesélte a helyi kolostor apátjának, aki szintén felfedezte tulajdonságait, így alakult ki a kávé legendája, és termesztése. Történelmileg a kávé termesztése és kereskedelme az Arab-félszigeten kezdődött, valamikor a 15. században.

4. Sokan próbálták betiltani, senkinek sem sikerült.

Sok vezető sokszor próbálta betiltani a kávét, a nép ellen lázadónak nevezve azt. Ez megtörtént a 16. században Mekkában és Olaszországban is, de mindig akadt valaki, aki túlságosan szerette a kávét ahhoz, hogy betiltsák. Svédországban is megpróbálták betiltani a 18. században, de ekkor sem sikerült.

5. Túladagolhatod.

A koffeintúladagolás nagyon-nagyon ritka, de lehetséges, ha rövid idő alatt elég koffeines italt fogyasztunk, ami 30 csésze kávénak felel meg. Ez azt jelenti, hogy 400 mg-nál több koffein idegességet, álmatlanságot és akár ingerlékenységet is okozhat. Ahhoz, hogy ennyit bevigyünk, 4-8 csésze kávét kellene meginni, az erősségtől függően.

6. A koffeinmentes kávé nem ugyanaz, mint a koffeinmentes.

Lehet, hogy jobban szereted a kávé ízét, mint a löketét, de az általad preferált koffeinmentes kávé még mindig tartalmazhat koffeint. Egy csésze koffeinmentes kávé átlagosan 7 mg koffeint tartalmaz, szemben a normál kávéban lévő 70-140 mg-el. Ha tehát allergiás vagy a koffeinre, vagy teljesen ki akarod iktatni, a koffeinmentes kávé nem az ideális, a koffeinmentes helyettesítő kávé az.

Hirdetés

7. A világ legdrágább kávéja kakiból készül. Igen, tényleg.

A világ legdrágább kávéja, a Kopi Luwak az ázsiai pálmacibet ürülékéből kivont kávébabból származik. Az állat csak a legérettebb kávébogyókat részesíti előnyben, és a részben megemésztett és kissé erjedt kávébabot a kakijában adja ki, amit aztán összegyűjtenek, megmosnak, pörkölnek és őrölnek.

8. A kávéfogyasztás meghosszabbíthatja az életedet.

Egykor a kávé a rákkeltő anyagok listáján szerepelt. Ma már tanulmányok bizonyítják, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás, napi 1-4 csésze kávét fogyasztó emberek általában tovább élnek. Más tanulmányok azt bizonyítják, hogy a kávéfogyasztóknak jobb a szív- és érrendszeri egészségük.

9. Az őrölt kávéban bogarak vannak.

Az FDA szabályzata szerint a kávéporban fontonként (450 g) 10 mg rovarrész vagy akár állati ürülék vagy szőr is lehet. A babok körülbelül 4-6%-ban szintén megengedett, hogy fertőzött vagy penészes legyen.

10. A kávé csökkentheti a mell méretét…

Hirdetés

Ha csökkenteni szeretnéd a mellméretedet, a kávé, pontosabban a benne lévő koffein a megoldás. Egy új tanulmány szerint a koffein csökkentheti a mellméretet, és minél több kávét fogyasztanak, annál erősebb a hatás. Ez azonban csak akkor igaz, ha egy bizonyos génnel rendelkezel, így csak bizonyos nők élvezhetik ezt a váratlan előnyt.

via

Kapcsolódó cikkek