11 dolog, amit nem lenne szabad a fürdőszobában tárolni

Egy lakásban mindennek meg van a saját helye. A lakásunk méretétől függetlenül a legtöbb tárgyat a fürdőszobában táruljuk, hiszen nagyon kényelmes, hogy a hajszárító, a szennyeskosár, és minden higiénia eszköz kéznél van.

Abba viszont kevesen gondolnak bele, hogy egy-két ilyen dolognak egyáltalán nem a fürdőszobában lenne a helye. Mutatjuk, hogy melyek ezek a dolgok!

Hirdetés

 

Szennyeskosár

A fürdőszobában található szennyeskosár tökéletes ötletnek tűnhet, hiszen kényelmes, hogy a piszkos ruhákat közvetlenül itt vesszük le, és a használt törölközőinket is ide dobjuk be. A megnövekedett páratartalom miatt viszont olyan dolgok jelenhetnek meg a kosárban, amikre nem is gondolunk: a penész és kellemetlen szag. A nedves környezet elősegíti a baktériumok szaporodását, így érdemes a szennyest egy semleges helyen tárolni például a hálószobában.

Macskaalom

Hirdetés

A macskaalom elnyeli a nedvességet, ettől nagyobb darabokba áll össze. Ha a cicád is a fürdőszobában végzi a dolgát, érdemes erre figyelni, ugyanis a fürdőszobában található pára és gőz miatt a macskaalom elvesztheti a nedvszívó képességét, ettől pedig kellemetlen szag keletkezhet. A macskaalmokat gyártó cégek azt javasolják, hogy az almot száraz, jól szellőző helyen tároljuk.

Törülközők és köntösök 

Manapság nagyon divatosak nyitott fürdőszobapolcok, amelyeken szépen összehajtva, egymásra halmozva állnak a törölközők, egy trendi akasztón pedig lógnak a köntösök. Ha úgy döntesz, hogy itt tárolod őket, akkor el kell felejtened, hogy a törölközőid mindig tiszták és pormentesek lesznek. Az is előfordulhat, hogy ezek a textilek nedvesekké válnak, és így könnyen elszaporodhatnak rajtuk a baktériumok is. Sokkal jobban jársz, ha a köntösöd a hálószobában lóg, a törölközőket pedig egy jól szellőző szekrényben tárolod, vagy törölközőszárítón.

Növények 

Hirdetés

 

A növények minden helyiségben jól mutatnak, ez alól a fürdőszoba sem kivétel: Van egy sor feltétel viszont, aminek teljesülnie kell, hogy növényt helyezzünk ide. Csak akkor hagyjunk növényt a fürdőszobánkban, ha ott nappali fény is van, mert a növény csak így tud fotoszintetizálni. Másodsorban biztosítani kell a légáramlást, hiszen ha ez nem valósul meg, akkor a növényünk rothadni és gombásodni kezdhet. Megjelenhet a növényeken a penész, és a lisztharmat is, ami ellen nehéz védekezni.

Női higiéniai cikkek 

A pamut fő ellensége a nedvesség. És miből készítik a tamponokat és a higiéniás betéteket? Pamutból! Akárcsak az arclemosó korongokat. Ez az anyag érzékeny a penészgombákra, és baktériumokra, így nagyon fontos, hogy megóvd ezektől. Ne tárold a mosógép tetején, és a mosdókagyló mellett se, hanem tedd el egy száraz, jól szellőző helyre, ami nem a nedves fürdőszobában található.

Hirdetés

Fogamzásgátló és terhességi teszt 

Úgy, mint a legtöbb gyógyszer esetében, a fogamzásgátló tablettákat sem tároljuk nedvesség, vagy hő közelében, még akkor sem, ha zárt csomagolásban vannak. A hőmérsékletingadozás megváltoztathatja a termék kémiai összetételét például a terhességi teszt esetében is.

Körömvágó csipesz/olló és manikűr eszközök 

Nem számít, milyen jó minőségű acélból készült az olló, a csipesz és a reszelő, a hő és a nedvesség hatására a fürdőszobában rozsdásodni kezdhet, akkor is, ha soha sem használtad még őket.

Elektronikai eszközök 

Hirdetés

Evidensnek tűnik a hajszárítót, az elektromos borotvát, vagy az epilátort a fürdőszobában tárolni, de ezzel csak rosszat teszünk a velük, mert a gőz és a nedvesség jelentősen lerövidítheti élettartalmukat. Sok esetben az elemes készülékeknél is rozsdásodás, vagy éppen az elem kifolyását idézheti elő a fürdőszobában tapasztalható nedvesség. Ne is beszéljünk az áramütésről, amit az okozhat, ha nedves kézzel fogjuk meg ezeket a tárgyakat !

Körömlakkok 

A hőmérséklet és a páratartalom változása miatt a körömlakkok gyorsabban megromlanak a fürdőszobában. Ha itt tárolod a lakkokat, gyorsan beszáradhatnak, vagy elhalványulhatnak. Érdemes különféle dobozokban, fiókban, és hűvös, fénytől elzárt, azonos hőmérsékletű helyen tárolni ezeket.

Nyitott fejű borotvák, pengék 

A borotva pengék oxidálódhatnak és gyorsan rozsdásodhatnak a fokozott páratartalom miatt. Ha megnyitottad a borotva csomagolását a szőrtelenítéshez, akkor ne tedd vissza a kád szélére, mert az élettartalma gyorsan megrövidülhet így. A borotvát csak lezárt csomagban tárold, ha már mindenképpen a fürdőszobában szeretnéd tartani. Használat után szárítsd meg, csomagold vissza, így elkerülheted, hogy berozsdásodjon.

Gyantacsíkok

A viasz olvadni kezd, és a csík már nem lesz olyan hatékony, ha magas hőmérsékletnek van kitéve. Ha nem használod fel rögtön az egész csomagot a szőrtelenítéshez, érdemes a megmaradt gyantacsíkokat a fürdőszobán kívül tárolni, mert a nedvesség, és a víz csak rontja a hatásukat.

Kapcsolódó cikkek