11 rejtett tulajdonság a hétköznapi dolgokban, amiről valószínűleg nem is tudtál

A dizájn nem csak az esztétikáról szól, hanem a problémák átgondolt és praktikus megoldását is jelenti. Számos olyan dizájnfunkció van, amelyet nap mint nap használhatsz anélkül, hogy tudnád a céljukat vagy azt, hogy hogyan használhatnád jobban. Ebben a cikkben 11 ilyen dizájnelemet mutatunk be, és azt, hogyan javíthatják a mindennapjaidat.

 

Hirdetés

A hátizsákok „disznóorra”

Bár stílusosnak tűnik, nagyon is funkcionális a használata. Azért került oda, hogy az emberek zsinórok segítségével fel tudjanak akasztani dolgokat. Például azoknak, akik sokat túráznak, szükségük lehet arra, hogy felakasszanak egy extra pár cipőt vagy más szükséges felszerelést, ami nem fér bele a táskába. És míg ez a funkció csak a kalandozásra létrehozott hátizsákokra készült, manapság már a legtöbb városi kialakításban is alapelemmé vált.

Kerékpárülések kivágásokkal középen

Akik hosszú távokon használják a kerékpárjukat, tudják, hogy egy idő után a nyereg elkezdi zavarni az intim területet. Ilyenkor zsibbadást vagy akár fájdalmat is érezhetsz. Emiatt sok gyártó elkezdett olyan nyergeket készíteni, amelyeknek a közepén kivágások vannak. Ez segít a kerékpározóknak abban, hogy fájdalommentesen utazhassanak, függetlenül attól, hogy milyen hosszú az út.

Kis lyuk a mosdókagylón

Ezt hívják „túlfolyónyílásnak”, és pontosan az a feladata, amit a neve is sugall – gondoskodik arról, hogy a mosdókagylód ne folyjon túl. Eltereli, hogy tudassa veled, hogy minél előbb el kell zárnod a csapot. Éppen ezért létfontosságú, hogy a lyukat tisztán tartsd, mivel sok szennyeződés rekedhet benne.

Hirdetés

A nyalókapálcikákon lévő kis lyuk

Ennek a nagyon apró részletnek két oka is van. Az első az, hogy amikor a nyalókák készülnek, a forró folyadékot a pálca tetejére öntik. A kis lyuk segít, hogy a cukros folyadék a helyén maradjon.

A második ok a gyerekek és a felnőttek biztonságához kapcsolódik. Ha valaki véletlenül lenyeli a pálcikát, a középen lévő lyuk gondoskodik arról, hogy ne fulladjon meg.

A pomponok a sapkákon

Sokan azt mondják, hogy ez csak egy aranyos kiegészítő, amely még divatosabbá teszi a sapkákat, mint amilyenek már amúgy is. A pom-pom azonban a viking korszakig nyúlik vissza, és az emberek akkoriban különböző okokból viselték. Egyes esetekben az emberek rangjukat vagy akár családi állapotukat is jelezték vele. A francia tengerészek azért viselték, hogy ne sérüljön meg a fejük, ha a hajókban az alacsony mennyezethez ütődtek.

A kis lyuk a lakatokon

A lakatokat általában kültéren használják az ajtók és kerítések védelmére. Ez azt jelenti, hogy ki vannak téve mindenféle időjárási körülménynek, beleértve az esőt és a havat is. Ez a kis lyuk vízelvezető nyílásként szolgál, és megakadályozza a lakat rozsdásodását. És mivel a víz természetes úton távozik, a belseje nem fagyhat be rendkívül alacsony hőmérsékleten.

Hirdetés

A sárgaréz kilincsek mögötti gondolkodásmód

Nem véletlenül van annyi házban és épületben sárgaréz kilincs. A tanulmányok kimutatták, hogy a sárgaréz szinte azonnal elpusztítja a baktériumokat és a kórokozókat, miután érintkezésbe kerül velük. Ezt az egyedülálló jelenséget „oligodinamikus hatásnak” nevezik, és a réz az egyetlen önfertőtlenítő kemény anyagként ismert. Tehát ahelyett, hogy minden egyes nap fertőtlenítenie kellene a kilincseket, egyszerűen felszerelhet sárgaréz kilincseket.

Az érméken lévő barázdák

Ha visszamegyünk az időben, azt találjuk, hogy sokan aranyat és ezüstöt kapartak le az érmékről, és eladták, hogy pénzt keressenek vele. Az érmék még mindig nagyjából ugyanúgy néztek ki, és senki sem vette észre a különbséget. Ezért kezdtek bordázatokat hozzáadni az érmék szélére. Így, ha valaki megpróbálja lekaparni a peremeket, nyilvánvalóvá vált, hogy az érméket manipulálták.

A fogkrémes tubusokon lévő színes négyzetek

Sokan úgy gondolják, hogy a különböző színek a különböző összetevőket jelzik. Az egyes színek azt mutatják, hogy természetes vagy kémiai (vagy esetleg mindkettő) összetevőket használtak. Ez azonban nem is állhatna távolabb az igazságtól… A valóságban a színeket azért tették oda, hogy a gyártás során a fénycenzorok megértsék, hol van az alsó oldal, hogy megfelelően vágják és zárják le.

A nyíl az üzemanyag-mérőn

Hirdetés

Ha saját autója van, nincs szüksége erre a nyílra, hogy megmondja, melyik oldalon található a benzintank. Ha azonban autót bérel, nem biztos, hogy tisztában van ezzel. Ezért van ott ez a kis nyíl, hogy tudd, hogyan kell leállni a benzinkútnál.

Az extra két „lyuk” a tornacipőkön

Az extra lyukak nagyon fontos célt szolgálnak. A cipőfűzőnek a második lyukon való átfuttatása „sarokzárat” vagy „fűzőzárat” hoz létre, amely megakadályozza, hogy a sarok csússzon. Ez segít elkerülni a vízhólyagokat, és kényelmesebbé teszi a lábat edzés közben.

via

Kapcsolódó cikkek