12 hazugság, amit mindannyian hallottunk már az életünk során

Sok dolog igazságnak tűnik számunkra, így általában nem is kérdőjelezünk meg. Ha fáj a torkunk, megpróbáljuk a forró italokat előnyben részesíteni. Ritkábban használjuk a háztartási gépeket, hogy meghosszabbítsuk az élettartamukat. Azt állítjuk, hogy azért nem vagyunk jók matekból, mert a jobb agyféltekénk erősebb. Ezek közül azonban sok nem más, mint mítosz…

 

Hirdetés

A forró italok segítenek, ha fáj a torkunk

A hideg és lágy ételek, például a fagylalt, egy időre enyhíthetik a torokfájást. Természetesen az ilyen finomságok nem gyógymódok, így nem lehet velük gyógyítani a torokfájást. De egyeseket megszabadítanak a kellemetlen tünetektől, és lehetővé teszik, hogy rendes ételeket fogyasszanak, ha a nyelés fájdalmas. A túl sok fagylalt fogyasztása azonban nem ajánlott, mivel sok cukrot tartalmaz, ami gyengíti az immunrendszert.

Másrészt jobb elkerülni azokat az italokat, amelyek nagyon forróak. Ezek ugyanis irritálhatják a torok nyálkahártyáját, sőt akár károsíthatják is azt. Ez nemcsak akadályozza a gyógyulást, hanem egyes tudósok szerint más betegségek kialakulásához is vezethet.

A sportitalok helyreállítják a szervezetet az edzés után

Sok speciális, elektrolitokkal dúsított ital olyan összetevőket tartalmaz, amelyek nem túl egészségesek. Hidrogénezett olajokat adnak hozzá, amelyek potenciálisan veszélyesek a pajzsmirigyre, és kukoricaszirupot. Ez utóbbi gyümölcscukorban gazdag, ami vércukorszint-emelkedést okozhat.

A sportitalokat csak olyan intenzív sporttevékenységek után érdemes fogyasztani, amelyek egy óránál tovább tartanak és izzadással járnak. Még ebben az esetben is jobb, ha figyelmesen elolvassa a termék összetételét. Egy normál edzés után jobb, ha csak vizet iszik, mivel az segít helyreállítani a szervezetben az összes szükséges anyagot.

Hirdetés

A klóros víz hajhulláshoz vezet

A klórozott víz valóban károsíthatja a hajat. Azok, akik sok időt töltenek a medencében, észrevehetik, hogy a hajuk száraz és merev lesz, de a hajhullás kockázata nem nagyobb, mint az átlagé. A magas klórkoncentráció irritációt és bőrszárazságot okozhat, ami végső soron a hajszálak gyengüléséhez vezethet, de ennek az elemnek a koncentrációja a medencevízben jóval a veszélyes szint alatt van.

A háztartási gépek minél kevesebbet történő használata növeli azok élettartamát

Egyes háztartási gépek állandó használatot igényelnek, különben gyorsan tönkre mennek. A mosogatógépek például speciális tömítésekkel vannak ellátva, amelyeket úgy terveztek, hogy magas páratartalom mellett is működjenek. Ha a készüléket néhány hétig nem használják, ezek az alkatrészek elkezdenek kiszáradni, repedezni és tönkre menni. Ráadásul a speciálisan erre a célra tervezett készülékben történő mosogatással több vizet takaríthatunk meg, mint a kézi mosogatással.

A kávé kiszáradáshoz vezet

A koffeinnek enyhe vízhajtó hatása van. Ha azonban az italban lévő anyag mennyisége nem túl nagy, a kávé vagy energiaitalok hatása szinte észrevétlen. Egy felnőtt naponta körülbelül 300 mg kávét ihat anélkül, hogy az ártalmas lenne az egészségre. Ráadásul szervezetünk 1-4 nap alatt hozzászokik egy bizonyos koffeinadaghoz. Ezt követően a rendszeres mennyiség nem vezet kiszáradáshoz, és azoknál az embereknél, akik rendszeresen fogyasztanak ilyen italokat, a kávé valóban helyreállíthatja a szervezet folyadékegyensúlyát.

A reggeli a nap legfontosabb étkezése

Hirdetés

Technikailag a reggeli a nap első étkezése, de sem az időpont, sem az étel nem számít. Túlbecsüljük a reggeli szerepét. Ha valaki nem érzi magát éhesnek reggel, kihagyhatja, és csak akkor ebédelhet, amikor a gyomra jeleket küld. Igazából csak az számít, hogy elegendő tápanyaghoz jussunk a nap folyamán.

Az, hogy bárhol, bármikor szundikálhat, azt jelenti, hogy az embernek nincs gondja az alvással

Sokan irigylik azokat, akik bárhol azonnal el tudnak aludni. Valójában a nappali álmosság aggasztó tünet, ami alvászavarokra, álmatlanságra és alváshiányra utal. Ideális esetben arra kellene törekednünk, hogy rendszeres alvási rendszert alakítsunk ki, és elegendő számú órát szánjunk az éjszakai alvásra.

Az inkognitó mód segíthet olcsó repülőjegyeket találni

Az interneten számos vállalat használ „sütiket”, hogy nyomon kövesse a felhasználók lekérdezéseit és szokásait, és ezek alapján igazítsa árait. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy a légitársaságok is használják ezt a trükköt.

A szakértők szerint egy turista osztályú jegy átlagos ára egy nap alatt akár 61-szer is megváltozhat. Ezeket az ingadozásokat általában az egyes útvonalak iránti kereslet emelkedése és csökkenése okozza. Tehát az inkognitó mód használata a jegyrendelés során értelmetlen.

Az emberek a közösségi média miatt kevesebbet kommunikálnak a való életben

Hirdetés

A Kansasi Egyetemen végzett tanulmány kimutatta, hogy a közösségi média használata nem befolyásolja, hogy mennyi időt töltünk közvetlen kommunikációval a barátainkkal és a családunkkal. A tudósok nem tudták kimutatni annak jeleit, hogy a személyes kapcsolatokat leváltanák az online kapcsolatok. Véleményük szerint a közösségi média iránti érdeklődés egyszerűen felváltotta a régi időtöltési módokat, például az újságolvasást és a tévénézést.

Az emberek két típusra oszthatók: a fejlettebb bal és a fejlettebb jobb agyféltekével rendelkezőkre

Sokáig úgy vélték, hogy az ember személyiségtípusát az határozza meg, hogy melyik agyfélteke fejlettebb. Úgy gondolták, hogy a „bal agyféltekés” emberek analitikusan gondolkodnak, logikusabbak és racionálisabbak. A „jobb agyféltekés” embereket általában kreatív személyiségeknek tartották. A Utah-i Egészségtudományi Egyetem neurológusainak tanulmánya azonban kimutatta, hogy ez az állítás ellentmondásos. Az emberek jellemzően nem rendelkeznek fejlettebb jobb vagy bal agyféltekével.

A Mona Lisának varázslatos tekintete van

„Mona Lisa-effektusnak” szokták nevezni azt az érzést, amelyet az ember akkor tapasztal, amikor úgy érzi, hogy a festményen ábrázolt szereplő szemei követik őt. Azonban a festmény, amelyről ezt a jelenséget elnevezték, hogy nem rendelkezik ezzel. A Bielefeldi Egyetem tudósai által végzett vizsgálat kimutatta, hogy a legtöbb néző nem érezte, hogy a híres hölgy figyeli őt. Megállapították, hogy a Mona Lisa jobbra néz. Tehát az igaz, hogy ez a hatás létezik, mégis más festményről kellett volna elnevezni.

Fotózásnál a smink számít igazán

A fény fontosabb szerepet játszik a fényképezésben, mint a smink. Valójában a sminket gondosan kell kiválasztani a fotózás során használt fényviszonyok alapján. Például a sárga fény sápasztja a bőrt, ezért több concealerre van szükség. A fluoreszkáló világítás „kimossa” a tónusokat, és több pirosítót igényel. Az arcot minden oldalról egyenletesen kell megvilágítani, különben árnyékok jelennek meg a szemek alatt, az orr és a száj körül, ami rontja az összbenyomást.

via

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek