12 különös tény az Oscar-gáláról, ami miatt felemelkedik a szemöldökünk

A világ filmrajongói ragadják meg a popcornt: a 94. Oscar-díjkiosztó ünnepség már csak egy karnyújtásnyira van. Március 27-én a legjobb rendezők, forgatókönyvírók, színésznők és színészek újra megkapják a legendás aranyszobrot. Ahogy azt el tudod képzelni, egy ekkora esemény rengeteg előkészítést és aprólékos szervezést igényel, és a színfalak mögött álló emberek hosszú listáját vonja maga után, akik mindezt lehetővé teszik. Mielőtt tehát jóslatokba bocsátkoznánk az idei győztesekkel kapcsolatban, vessünk egy pillantást arra, hogyan szervezik meg az eseményt.

A nagy est közeledtével úgy döntöttünk, hogy bemelegítésként a ceremóniára néhány kevésbé ismert tényt hozunk napvilágra.

Hirdetés

 

 • A vörös szőnyegre való felkészülés körülbelül egy hónapig tart.

Az Oscar-díjátadó az év legtöbbet fényképezett hollywoodi eseménye, és az A-listás sztárok csillogó estéje. Tetőtől talpig tökéletesen kell kinézniük, és általában egy csapat szakemberre és körülbelül egy hónapnyi kimerítő edzésre van szükség ahhoz, hogy formába hozzák magukat az eseményre.

„Az Oscar-gála a leglátványosabb díjátadó világszerte, így amikor valaki egy tervező ruháját viseli, az olyan, mint egy hatalmas reklámkampány” – mondja Tara Swennen stylist. De nem csak a ruha számít. A sztárok testének minden egyes aspektusa a figyelem középpontjába kerül, ezért kell, hogy készen álljanak, és minden szögből hibátlanul nézzenek ki.

Hirdetés

Az Oscar-gála előtti hónapban az edzésprogramok intenzívebbé válnak. A különleges ruhák, amelyeket a hírességek a tervezőktől kölcsönöznek, gyakran csak kis méretben kaphatók, ezért néha kénytelenek táplálkozási tanácsadókat és személyi edzőket felbérelni, hogy nagyon rövid idő alatt karcsúbbak legyenek.

 • Az Oscar-gálán viselt legdrágább ruha 4 millió dollárt ért.

Az Oscar-történelem legdrágább ruháját Jennifer Lawrence viselte a 2013-as ceremónián: a világos-rózsaszín Dior Couture ruha 4 millió dollárt ért, amikor kölcsönadták neki. Tagadhatatlan, hogy ez a báli ruha meseszép volt, de Lawrence-nek kihívás volt benne mozogni. Meg is botlott és elesett, amikor a lépcsőn felmászott a díj átvételéhez.

 • Miért kiabálnak a fotósok?

Az Oscar-gála nem mindenki számára csillogó vagy kényelmes, különösen nem a fotósok számára, akik idejük nagy részét a vörös szőnyeg mentén összezsúfolódva töltik, és küzdenek azért, hogy jó képet kapjanak. Míg az első sorban tartózkodók némi interakciót tudnak kialakítani a hírességekkel, addig a hátsó sorban levőknek gyakran hangoskodniuk kell, hogy felhívják magukra a figyelmüket.

Szóval amikor azt hallod: „Balra! Balra! A vállam fölött!” , a fotósok azok, akik megpróbálják a celebek szemkontaktusát megszerezni a fotóikhoz. Szükségük van arra, hogy közvetlenül a lencsébe nézzen, különben a fotót nem használják fel vagy nem adják el” – magyarázza Jay L. Clendenin, a Los Angeles Times fotósa.

Hirdetés

”A dolog egyre csúnyább lesz, ahogy közeledik az ajtó bezárása, mert ekkor jelenik meg a szuper A-lista… tömegesen. Ez az a pont, ahol igazán őrületessé válik” – mondja.

 • A jelöltek drága ajándéktáskákat kapnak.

Bár nem mindenki megy haza Oscar-díjjal, a legjobb kategóriákban minden jelölt hat számjegyű ajándékcsomagot kap. A cégek akár 20 000 dollárt is fizetnek az ajándéktáskák összeállításával megbízott marketingcégnek, hogy termékeiket a világ legnagyobb hírességeinek kezébe adhassák. Az ajándékok korántsem szerények. A 2020-as pazar ajándéktáska valójában elképesztő 225 000 dollárt ért, és olyan tárgyakat tartalmazott, mint egy intelligens melltartó, sőt, és egy luxus körutazás.

 • Önkéntesek töltik meg az üres helyeket.

Azok az ismeretlen arcok, amelyeket akkor látunk, amikor a kamera a közönségre pásztázik, valójában önkéntesek, akik az üres helyeket töltik be. Az Oscar-gálán vagy bármely más fontos díjátadón egyetlen hely sem lehet üres. A sztárok még a szüneteken kívül sem hagyhatják el a helyüket. Ha mégis megteszik, időben vissza kell érniük.

Tekintettel arra, hogy az Oscar-gála a legrangosabb eseménynek számít a szakmában, nem tűnne túl profinak, ha a színházterem félig üres lenne. A helykitöltők a többi önkéntesen kívül senki mással nem beszélhetnek: ”A legjobban úgy lehet leírni a munkát, hogy híres emberekkel játszunk zenélő széket” – mondja egy korábbi önkéntes.

Hirdetés
 • Tilos a rágcsálnivaló és italok fogyasztása.

Az eseményre való felkészülés, a vörös szőnyegen való séta, a fotózkodás és a tényleges ceremónián való részvétel órákig tarthat, így nem meglepő, hogy a sztárok gyakran éheznek. De hogy elkerüljék a drága ruhájuk tönkretételét, gyakran távol tartják magukat az „igazi” ételektől. Néhányszor azonban néhány hírességnek sikerült néhány rágcsálnivalót becsempészni a színfalak mögé, és elfogyasztani egy gyors falatot, mielőtt belépnének a színházba.

Néhányan bizonyára emlékeznek arra a két műsorvezetőre, akik sikeresen kijátszották ezt a szabályt: Ellen DeGeneres 2014-ben pizzát rendelt a sztároknak, Jimmy Kimmel pedig azzal lepte meg a vendégeket, hogy az ebéddobozokat egyenesen a helyükre szállította.

 • Mi történik a reklámszünetek alatt?

Ha azt képzelted, hogy komornyikok járkálnak és gondoskodnak a hírességek kéréseiről, akkor meglepődsz majd, hiszen a valóság sokkal kevésbé látványos. A reklámszünetek alatt láthatjuk, ahogy a személyzet a színpadot igyekszik takarítani, az önkéntesek az üres helyekre sietnek, a hírességek pedig megragadják a lehetőséget, hogy kinyújtóztassák a lábukat vagy kimehessenek a mosdóba.

Ez egyúttal tökéletes alkalom arra is, hogy a hírességek még egyszer átlapozzák a beszédüket, mielőtt a színpadra lépnek, és persze, hogy felzárkózzanak az A-listás kollégáikhoz. A kulisszák mögötti fotók alapján ítélve ilyenkor zajlanak a legőszintébb interakciók.

Hirdetés

Néhány évvel ezelőtt az Akadémia azzal az ötlettel állt elő, hogy a reklámszünetben 4 kategóriában adják át az Oscar-díjakat a nyerteseknek, hogy a műsor időtartamát 3 órára csökkentsék. Ez azonban akkora internetes visszhangot váltott ki, hogy az Akadémia úgy döntött, kétszer is meggondolja a dolgot.

 • Az Oscar-díjasok nem kapnak pénzjutalmat.

Bár maga az esemény egy vagyonba kerül, a híres szobor mellé nem jár pénzjutalom. Ennek ellenére az Oscar-díj átvétele jó hírnevet ad a nyerteseknek, és általában nagyobb szerződéseket eredményez a jövőbeli szerepekért. És természetesen megkapják a fentebb említett luxus ajándékcsomagokat is.

 • Nincs többé végtelen köszönőbeszéd.

Greer Garson amerikai színésznő 1942-ben 6 perces beszédet mondott, ami a leghosszabb köszönőbeszéd, amit valaha is feljegyeztek. Az Akadémia akkor úgy döntött, hogy 45 másodpercre csökkenti a beszéd hosszát. A súgógépen emlékeztetők vannak, és miután a győztes elérte az időkorlátot, elindul a zene. Ha tovább fecsegnek, a mikrofon kikapcsol.

 • „Ha valami rosszul sül el, mondj egy viccet.”

Ez az Akadémia egyik legrégebbi trükkje. A komédiaírók csapatának egyik feladata, hogy az utolsó pillanatban írják meg a vicceket arra az esetre, ha valami rosszul sülne el, vagy az olyan esetleges kínos pillanatokra, ha a műsorvezető elesik, vagy rossz győztest hirdetnek ki. Az Oscar-vicceket azonban gondosan válogatják: „Vigyázni kell, hogy ne lépjük át a fura határt” – magyarázza Bruce Vilanch, az Oscar-gála korábbi vezető írója.

Elmondása szerint azonban az írók körülbelül két hónappal az esemény előtt kezdenek el vicceket kitalálni, és egy 300 oldalas „játékkönyvben” tartják őket. Ezt a hosszú útmutatót a színpadon kívül tartják, így a műsorvezető a reklámszünetekben átlapozhatja, hogy felfrissítse a memóriáját.

 • Senki sem tudja igazán, miért hívják a szobrot Oscarnak.

Az Oscar-szobor beceneve 1939 óta használatos, de az eredete gyakran vitatott. Egy pletyka szerint Bette Davis színésznő azért nevezte el ”Oscarnak”, mert hasonlított a férjére, akinek a középső neve szintén Oscar volt. Az Akadémia azonban általában Margaret Herrick, az Akadémia ügyvezető titkárának történetére hivatkozik, aki tréfásan azt mondta, hogy a szobrocska „Oscar bácsira” emlékezteti őt. Mindent egybevetve, a név eredete továbbra is rejtélyes, a díj hivatalos neve pedig „Academy Award of Merit”.

 • Liz Taylor egyszer elutasította a díjat.

Talán meglepő lehet, hogy a legendás Elizabeth Taylor szerepel azon a 12 sztáros listán, akik visszautasították ezt a híres díjat. 1966-ban Elizabeth Taylort és akkori férjét, Richard Burtont is jelölték a legjobb színésznőnek és a legjobb színésznek járó díjra a „Ki fél Virginia Woolftól?” című filmért, de Burton meggyőzte Taylort, hogy ne vegyen részt a díjátadón.

Akkoriban Burtonnek már 4 elmaradt Oscar-díj volt a háta mögött, és nem bírta elviselni, hogy újabb csapás érje az önbizalmát, ezért a pár elutazott Párizsba. Valóban, ő ismét veszített, míg Taylor nyert. A művésznő azonban Burton iránti szolidaritásból visszautasította a díjat.

 

Kapcsolódó cikkek