12 tárgy, amit szinte minden nap használunk, de soha nem gondolunk a tisztításra

Kétségtelen, hogy a takarítás fontos dolog. De még ha igyekszünk is tökéletes állapotban tartani a környezetünket, vannak olyan sarkok és tárgyak, melyekre sokan nem mindig gondolunk. Pedig az a helyzet, hogy ezeknek is tisztának kell lenniük, ha meg akarod akadályozni, hogy a baktériumok az egészségedet károsítsák.

Ezért szeretnénk megosztani veled a legjobb tippeket, hogy foltmentesen tartsd a lakásodat.

Hirdetés

 

Többször használható táskák

Ezek a táskák nagyszerűek, ha környezetbarát módon szeretnél vásárolni. A tanulmányok azonban kimutatták, hogy az emberek ritkán mossák ki őket. Mivel gyakran használják őket élelmiszerek szállítására, maradványokat találhatunk bennük. A baktériumok elszaporodhatnak, és minden egyes új termékre rátapadhatnak, amit beleteszel.

Ahhoz, hogy optimális körülmények között tartsd, jobb, ha terméktípusonként egy-egy táslát használsz, és mindegyiket rendszeresen kimosod szappannal és vízzel vagy mosószerrel. Beteheted őket a mosógépbe egy védőzacskóban, vagy egyszerűen csak dörzsölheted őket a folyó csap alatt. Igyekezz időnként kirázni a benne lévő szemetet, és a húsokhoz használj eldobható zacskókat.

Az edényfedél fogantyúi

A legtöbb ember úgy mossa a fedeleket, mintha azok bármelyik másik konyhai eszköz lennének. A fogantyúknak azonban kis barázdái vannak, amelyekben a maradékok felhalmozódnak. Ez a baktériumok elszaporodásához vezethet, amelyek károsak lehetnek, ha a kezeddel vagy az ételeddel érintkeznek.

Hirdetés

Az alapos tisztításhoz csak időnként csavard ki őket, és áztasd meleg vízbe, egy kis ecettel. Ez teljesen eltávolítja a baktériumokat.

Szűrők

Ezek is olyan használati tárgyak, amelyeket az emberek gyakran hanyagul mosogatnak el, de mivel kis lyukakkal rendelkeznek, másfajta gondoskodást igényeltek.

A legjobb módja a tisztításuknak, ha egy tiszta vízzel és egy kis mosószerrel teli edényben áztatjuk őket körülbelül 15 percig, hogy a maradványok valóban távozzanak. Ezután tedd a folyó csap alá, és súrold le egy sörtés kefével. Ha nincs ilyened, egy régi, sterilizált fogkefe nagyon hasznos lehet.

Merülő turmixgépek

Igazán fogalmad sincs, mennyi furcsa dolog halmozódhat fel a merülőmixer pengéinek hátuljában. Az ott maradt ételmaradékot úgy tudod a legjobban eltávolítani, ha a turmixgépedet egy meleg vizet és szappant vagy egy fröccs mosogatószert tartalmazó tálban futtatod. Működik, mint a karikacsapás.

Szekrények és a hűtőszekrény teteje

Hirdetés

A konyha takarításakor az emberek gyakran felületesen tisztítják a szekrényeket. És bár már az is jó, ha belülről is megtisztítjuk őket, fontos, hogy ne hanyagoljuk el a rajtuk felhalmozódó szennyeződéseket. A por és a baktériumok egyébként közvetlenül az ételeinkre hullhatnak.

Éppen ezért a legjobb, ha a sűrű időbeosztásunkban szakítunk egy kis időt arra, hogy megtisztítsuk a hűtőszekrény és a hűtő tetejét. Rendkívül hatékony lehet, ha nedves ruhával vagy egy kevés vízzel és tisztítószerrel vagy zsírtalanítóval áttöröljük őket. Ne feledd, hogy a zsírrészecskék hajlamosak megtapadni ezeken a területeken, és a vártnál is koszosabbá teszik őket.

Seprű

Lehet, hogy furcsán hangzik, de valahogy az emberek gyakran elfelejtik megtisztítani azt, amit takarításra használnak. Pontosan ez történik a seprűkkel is. Gondolj arra, hogy a seprű sörtéi közé rengeteg dolog szorul be – szemétről, hajról, porról, stb. beszélünk.

A seprű tisztán tartásának nagyszerű módja, ha a kezeddel eltávolítod a kiálló szennyeződéseket. A kefét pedig időnként mártsd egy tál meleg, szappanos vízbe, öblítsd le, és hagyd megszáradni.

Felmosórongy

A seprűhöz hasonlóan a felmosórongy is az egyik legelhanyagoltabb takarítóeszköz, valószínűleg azért, mert az emberek hajlamosak azt feltételezni, hogy a felmosórongyot egy vödör vízbe való állandó merítésével megtisztítjuk. Nos, rossz hír: nem így van. Valójában folyamatosan nedvességnek van kitéve, ami tökéletes hely a baktériumok szaporodásához. Aztán boldogan terjeszted őket az egész lakásban, azt gondolva, hogy valójában takarítasz.

Hirdetés

Egy jó tipp a felmosórongy tisztítására, ha használat után tiszta vízzel és szappannal alaposan kimosod. Akár egy kis fehérítőt vagy egy kis tetszőleges mosószert is adhatsz hozzá. Egy másik nagyon fontos dolog, hogy hagyd megfelelően megszáradni. Ezzel a két egyszerű lépéssel a felmosórongyod valóban megtisztítja a lakást, és nem lesz büdös vagy csúnya.

Szemetes

Függetlenül attól, hogy milyen típusú hulladékot dobsz bele, a szemetes a fertőzések táptalaja. A szemeteszsákok gyakori cseréje nem elég ahhoz, hogy a szennyeződéseket távol tartsd.

A legjobb módja ennek a tárgynak a tisztítására, ha időről időre kimosod vízzel, szappannal és egy tetszés szerinti fertőtlenítőszerrel. Így nemcsak a kellemetlen szagoktól szabadulhatsz meg, hanem az ott esetlegesen megbúvó baktériumoktól, sőt betegségektől is. Ne felejts el rendesen kezet mosni, miután befejezted ezt a feladatot.

Mosogatószivacs

Bármilyen furcsa is, ezek a szivacsok általában az egyik fő baktériumforrásnak számítanak otthon, mivel állandóan érintkeznek az élelmiszerekkel és a vízzel. Ideális esetben rendszeresen kicserélnéd őket újakra, de az élettartamuk alatt is fontos, hogy amint befejezted a használatukat, szappannal vagy fertőtlenítőszerrel mosd ki őket. Így a következő mosogatáskor nem hagynak maguk után szennyeződés- és baktériumnyomokat.

Villák barázdái

Ha kézzel mosogatod az evőeszközeidet, talán már észrevetted, milyen nehéz lehet megtisztítani a villák fogai közötti kis helyet. De ne aggódj! Egy remek módszer arra, hogy kiszedd onnan az összes szennyeződést, ha a villáidat beáztatod egy kis meleg vízbe, amiben van egy kis ecet, majd leöblíted őket.

Hirdetés

Kilincsek

Mivel folyamatosan érintkezik a kezünkkel, az ajtókilincsek hajlamosak felhalmozni a szennyeződéseket. Tudnod kell, hogy csak kívülről szabad tisztítani őket, mivel ha belülről próbálsz tisztítószert alkalmazni, az tönkreteheti a kilincseket. De egy nedves ruhával és a kilincsek anyagának megfelelő termékkel való áttörlésnek elegendőnek kell lennie.

Késtartók

Talán nyilvánvaló, de azok a kis mélyedések, amelyeket éles eszközeink tartására terveztek, elég nagyok ahhoz, hogy sok por és törmelék tárolódjon bennük. Ezért fontos, hogy időről időre megfelelően megtisztítsuk. Ehhez ki kell üríteni, lerázni, elmosni vízzel és mosogatószerrel, végül hagyni kell tökéletesen megszáradni. Így nem fogunk szennyeződést tenni az ételünkre, amikor felvágjuk azt.

 

Kapcsolódó cikkek