13 mítosz, ami megcáfolásába már belefáradtak a tudósok

A tudomány gyakran megmentheti a helyzetet. Előfordul, hogy az emberek valamit igazságként könyvelnek el, holott valójában az egész csak egy mítosz. A legtöbben mindannyian hallottuk és ismerjük. És bármennyire is abszurdak, hiszünk bennük. Kezdve azzal, hogy az ízületi gyulladást az ujjpercek reccsenésétől kapjuk, és befejezve azzal, hogy évente 8 pókot nyelünk le álmunkban.

 

Hirdetés

Az űrben nincs gravitáció

Valójában a gravitáció mindenhol jelen van. Ez alakítja a bolygók, a Naprendszer, sőt még a galaxisok pályáját is. Igaz, hogy a gravitáció a távolsággal csökken. Tehát minél távolabb vagy egy bolygótól vagy csillagtól, annál kisebb gravitációt érzel. A gravitáció lefelé húz minket, így a Föld körüli pályán minden űrhajó lassan a bolygónk felé zuhan. És mivel az űrhajó és űrhajósaink ugyanolyan sebességgel esnek, és az utóbbiaknak nincs semmi, amihez nekinyomódhatnának, ezért olyan súlytalannak érzik magukat.

A villám sosem csap kétszer ugyanoda

Ez egy szép közmondás, de távol áll a valóságtól. Természetesen az ismétlődő villámcsapásoknak nagyon kicsi a valószínűsége, de nem lehetetlenek. Vegyük például az Empire State Buildinget, amelybe évente körülbelül 20-25 alkalommal csap bele a villám. Az épületbe egyszer 24 perc alatt 8-szor csapott be, tehát az, hogy rövid időn belül többször is becsapjon, mégsem olyan szokatlan.

Az összes dinoszaurusz kihalt, miután egy aszteroida becsapódott a Földbe

A valóságban az aszteroida a bolygó összes növény- és állatfajának mintegy 75 százalékát pusztította el, a dinoszauruszok néhány kis faja azonban túlélte, és madarakká fejlődött. Ezt a tényt az úgynevezett K-T esemény utánra datált fosszíliák támasztják alá. A kihalás azonban evolúciós lehetőségeket is nyújtott. Az esemény előtt az emlősök inkább a dinoszauruszok táplálékává váltak. Ezt követően az emlősök lehetőséget kaptak arra, hogy fejlődjenek.

Hirdetés

A felülésektől lapos lesz a hasad

Sajnos nem tudjuk megcélozni a zsírvesztést a testünkben. Csak több izmot tudunk építeni. Tehát ha csak a felüléseket csinálod, nem kapsz lapos, szuper lenyűgöző hasat a mindig is áhított 6-os csomaggal. Ha nem táplálkozol egészségesen, és emellett nem végzel szív- és érrendszeri vagy egésztestes edzéseket, akkor csak rengeteg izmot építesz a hasi zsír alatt, és az még nagyobbnak tűnhet, mint korábban.

Az 5 másodperces szabály

Még mindig úgy tartják, hogy ha leejtesz egy ételt és 5 másodpercen belül felveszed, akkor nyugodtan megeheted. Vannak, akik ezt 10 másodpercre terjesztik ki, van, aki szerint ez segíti az erős immunrendszer kialakulását, mások egyszerűen nem törődnek vele. De akárhogy is, túl sok a bacilus a padlón, és ha valami leesik, azonnal megtapadnak rajta, függetlenül attól, hogy étel-e vagy sem.

A medence vizében van egy festék, ami kimutatja a vizeletet

Ez az „ijesztő” mítosz a gyerekkorunkból származik. És tényleg nincs jobb „orvosság” ebben az esetben, mint elhitetni a gyerekekkel, hogy el lehet kapni a pisilést valami szupermenő összetevővel, amit a medencevízhez adnak. Miközben a valóságban nem létezik olyan, hogy vizeletérzékelő festék, még akkor sem, ha számos figyelmeztető jel utal arra, hogy a medencét kémiai „pisilésriadóval” figyelik.

Ha hozzáérsz egy varangyhoz, szemölcsöt kapsz

Hirdetés

Ez a mítosz valószínűleg abból ered, hogy a varangyoknak sok szemölcsszerű dudor van a bőrükön. A valóságban ezek mirigyek, és a varangyok nem okozhatnak semmit, ami szemölcsöket okozhatna a bőrünkön. Ahogy a bőrgyógyászok mondják, a szemölcsöket emberi vírusok okozzák. Bár a varangyok mirigyei tartalmazhatnak mérget, amely valóban irritálja a bőrt.

A pingvinek hanyatt esnek, amikor felnéznek

A legenda szerint brit pilóták a Dél-Amerika partjainál lévő szigetek körül zümmögtek, és látták, hogy a pingvinek dominószerűen felborulnak, amikor a madarak az ég felé néztek. Nos, a tudósok tesztelték ezt, és kiderítették, hogy ezek az elképesztően esetlen teremtmények tökéletesen meg tudják tartani az egyensúlyukat, még akkor is, ha felfelé néznek. Bár az alacsonyan szálló repülőgépek miatt valóban pánikba eshetnek, és elhagyhatják fészküket.

Az oposszumok a farkuknál fogva lógnak

Ez a mítosz néhány népszerű filmben is megjelent. És mint sok más, ez is teljesen logikátlan és abszurd. Persze az oposszumok képesek fára mászás közben a farkukkal megragadni az ágakat, és a kicsik egy ideig a farkuknál fogva lóghatnak. De a kifejlett oposszumok túl nehezek ahhoz, hogy ezt néhány másodpercnél tovább megtegyék. Ráadásul teljesen haszontalan, mindent egybevetve, egyszerűen nincs okuk erre.

Ha puszta kézzel megérintesz egy madárfiókát, az anyja elutasítja

A szülők körében gyakori, hogy nem engedik, hogy gyermekeik bármilyen fészekhez vagy a benne lévő madárfiókákhoz érjenek. Emellett úgy tartják, hogy még ha fel is veszel egy elveszett madárfiókát, és visszahelyezed a fészkébe, az anyja elutasítja, mert az emberi szagot érez kedves kicsinyén. A valóságban a legtöbb vadon élő állat nagyon erős kötődést ápol a kicsinyeihez, és nem hagyják el őket, bármi történjék is.

Hirdetés

A banán fákon nő

Több mint 500 banánfajta létezik, és az emberek leginkább azokat termesztik, amelyeket meg lehet főzni, és a világ trópusi régióiban termesztik őket, Dél- és Közép-Amerikától Indiáig, Kínáig és Afrikáig. A közhiedelem ellenére a banán valójában a liliomokkal és az orchideákkal rokon óriási gyógynövények. Bár valójában úgy néznek ki, mint a fák.

A földimogyoró egy diófajta

A közhiedelem ellenére a földimogyoró nem igazi dióféle. Valójában a hüvelyesek egyik fajtája. Talán azért, mert vékony, hálós, szivacsos héjuk van, amelyben a magok „rejtőznek”. Emellett pedig a hosszúkástól a majdnem kerekig változhatnak, és papírszerű maghéjjal rendelkeznek, amelynek színe a fehéres színtől a sötétliláig terjed.

A sárgarépa javítja a látást

A sárgarépa-diéta nem tudja korrigálni a látásromlást, de ez nem jelenti azt, hogy teljesen haszontalan. A sárgarépa gazdag A-vitaminban, ami a szem egészségéhez nélkülözhetetlen tápanyag. Ez a vitamin megtalálható a tejben, a sajtban, a tojássárgájában és a májban is.

 

Milyen népszerű mítoszokról maradtunk le? Mit gondolsz, miért hisznek még mindig sokukban az emberek?

Hirdetés

via

Kapcsolódó cikkek