13 váratlan dolog, amin spórolnak a németek

A világ bármelyik országában találkozhatunk német turistákkal. Bár költségek és az élelmiszerárak meglehetősen magasak Németországban, az ország lakói tudják, hogyan tervezzék meg a költségvetésüket, ami lehetővé teszi számukra, hogy drága autókat vásároljanak és körbeutazzák a világot. Úgy döntöttünk, hogy kiderítjük, hogyan és min sikerül úgy spórolniuk, hogy az életminőségük ne szenvedjen csorbát.

 

Hirdetés

Nem dobják ki az élelmiszert, inkább a rászorulóknak adják.

„Németországban a szegényeknek, rászorulóknak és éhezőknek élelmiszert tartalmazó zsákokat akasztanak ki. Semmi közszemlére tétel, semmi videó, semmi dráma, semmi kamera. Csak tiszta szolgálat és jóakarat.”

Bár igyekeznek a bevásárlólistájuknak megfelelően vásárolni, mégis előfordul, hogy marad valamilyen maradék. Ezekre pedig vannak speciális élelmiszer-megosztó weboldalak, vagy egyesek egyszerűen csak az utcán hagyják az ételt.

Spórolnak a vízzel.

Nagyon komolyan veszik a víz takarékosságot. Még a fürdés és a zuhanyzás költségeit is kiszámolják. Egy fürdés körülbelül 3 euróba kerül, egy 10 perces zuhanyzás pedig körülbelül 1,5 euróba. Ha naponta csak egyszer zuhanyozol, évente 180 eurót spórolhatsz. A vízórákat általában a fürdőszobában, a csap mellett helyezik el, így azonnal nyomon követhető a felhasznált víz mennyisége.

Diákbüfékbe járnak ebédelni.

Hirdetés

Azok számára, akik szeretnének spórolni az ebéden, van egy remek megoldás – a diákmenza. Ott sokkal olcsóbban ebédelhetsz, mint egy kávézóban vagy étteremben.

A kerékpár a legjobb közlekedési eszköz.

A németek törődnek a környezettel. Ezért sokan kerékpárra cserélik le az autójukat. Ez nemcsak az üzemanyag- és parkolási költségeket csökkenti, hanem hozzájárul a környezetvédelemhez is. Ráadásul Németországban nagyon kényelmes tömegközlekedési hálózat van. Ha pedig éves bérletet vásárol és speciális akciót kap, amivel évente körülbelül 300 eurót spórolhat a közlekedésen.

Szeretik az aktív életmódot, és tudják, hogyan lehet ezen is spórolni.

Az edzőtermek nagyon népszerűek Németországban, körülbelül 10 millió taguk van. A havi tagsági díjak azonban meglehetősen magasak, 15 € és 80 € között mozognak. Ezért sokan inkább sportklubokba lépnek be. Ezeknek a kluboknak a tagsága havonta körülbelül 6 euróba kerül. Ha pedig nem engedheti meg magának, akkor bármikor elmehet a legközelebbi parkba, és csatlakozhat egy focizó vagy frizbiző csapathoz.

Megosztják az útiköltségeket.

Ha hosszú távú utazást terveznek autóval, gyakran megosztják az üzemanyagköltséget az útitársakkal, akiket speciális weboldalakon lehet találnak.

Hirdetés

Az áramszolgáltatóváltás jó módja annak, hogy némi pénzt takarítsanak meg.

Németországban a legnagyobb havi kiadások közé tartoznak a közüzemi számlák. Az áram és a gáz ára meglehetősen magas lehet. A vállalatok általában kedvezményeket kínálnak a szolgáltatás első évében. Ezért egyesek hajlamosak ezt az időszakot követően szolgáltatót váltani. A lényeg, hogy ezt még azelőtt tegyék meg, mielőtt a szerződés automatikusan meghosszabbodik. A szolgáltatóváltáshoz 6 héttel a határidő előtt értesíteni kell a vállalatot.

A műanyag palackokat újrahasznosítják.

A német városok utcái többek között azért tiszták, mert a németek a szemetet újrahasznosító állomásokra küldik, és ezért pénzt kapnak. Például 1 műanyag palackért 25 eurócentet kaphatsz, vagy egy szupermarketben ennyi összegnek megfelelő kedvezményt.

Megosztják a holmijukat.

Az utóbbi években a németek átvették a szomszédaikkal való megosztás és árucsere koncepcióját. Vannak speciális weboldalak, ahol bármit fel lehet tenni eladásra, felajánlani ajándékba, vagy cserére. Ráadásul ez egy remek módja annak, hogy új embereket ismerj meg. Emellett szinte bármelyik utcában találhatsz polcokat vagy szekrényeket, ahol az emberek könyveket hagynak és vesznek el.

Spórolnak az adóval.

Hirdetés

Németországban néhány adótól egyszerűen el lehet tekinteni, például az egyházi adótól, ami körülbelül 8%. Általában a bérelt alkalmazottak nem tesznek adóbevallást. Ha azonban időt szánnak rá, akkor általában visszakaphatják a pénzük egy részét. Ezért sokan igyekeznek megőrizni az összes nyugtát és minden egyéb, a kiadásaikat igazoló dokumentumot. Az adóbevallási nyomtatvány kitöltése elég trükkös lehet, de van néhány szoftver, amely segíthet a számítások elvégzésében.

Nem mindig vásárolnak boltokban.

A németek meglehetősen válogatósak, és nem igazán szeretnek sokat költeni ruhákra. Ráadásul inkább a praktikus és kényelmes ruhadarabokat részesítik előnyben, mint a divatos dolgokat. Ugyanakkor nem szívesen dobják ki a régi vagy sérült, de még használható dolgokat. Bútorokat, kiegészítőket vagy ruhákat lehet vásárolni bolhapiacokon vagy takarékossági boltokban is.

Időbe telik, amíg megfelelő helyet találnak maguknak.

Németországban nem könnyű jó lakást találni. A lakáspiac korlátozott, ezért sok időt kell eltöltenie a megfelelő lakás megtalálásával. A bérleti díj 2 típusra oszlik: „hideg bérleti díj” és „meleg bérleti díj”. A hideg bérleti díj egy átalánydíj, amely a méret, a szobák száma, a berendezés és az elhelyezkedés alapján kerül megállapításra. A meleg bérleti díj a hideg bérleti díjból és az esetleges további költségekből vagy szolgáltatási díjakból tevődik össze. Érdemes ellenőrizni, hogy a bérbeadója a törvényes kereteken belül számít-e fel bérleti díjat. Ha többet számít fel, akkor ügyvédet fogadhat, és elérheti, hogy csökkentsék azt.

Nem költenek sok pénzt szépségápolási eljárásokra.

Általánosságban elmondható, hogy a nők világszerte elég sok pénzt költenek testszőrtelenítési eljárásokra. Németországban azonban a nők körülbelül 30%-a megbékél a természetes testszőrzetével.

via

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek