14 gyakori dolog, ami a múltban egészen másképp nézett ki

A történelemhez sokan óromantikát társítanak, főként az olyan filmeknek köszönhetően, mint Trója, a Gladiátor és az olyan tévésorozatok, mint a Spartacus. De ha igazán tanulmányoznád a történelmet, akkor néhány bizarr szokással találkoznál, például azzal, hogy vizeletben mosták a ruhákat, vagy hogy ananászt hurcoltak magukkal a bulikra, mert az a státuszukat szimbolizálta.

Összegyűjtöttük ezeket és még több furcsa történelmi gyakorlatot a múltból.

Hirdetés

 

Ilyenek voltak a hajszárítók 1928-ban

A hajszárító feltalálása a tizenkilencedik századra nyúlik vissza, amikor Alexander Godefroy francia stylist 1890-ben bevezette. Akkoriban még nagyok voltak, és csak ülő helyzetben lehetett használni őket. A kisebb, kézben tartható változat végül az 1920-as években került piacra, megnyitva az utat a ma használt modern hajszárítók előtt.

A viktoriánus férfiak speciális bögrékből ittak

Régen, ha egy férfi szenvedéllyel szerette a bajuszát és a teát, akkor óvatosan kellett kortyolnia. Készítettek egy kis bögrét csak a bajuszos urak számára, amelyet bajuszos bögrének hívtak. Gondolj rá úgy, mint egy csészére a díszes arcszőrzetű férfiak számára.

A brit fazekas, Harvey Adams az 1870-es években főzte ki ezeket a bögréket, és annyira népszerűek lettek, hogy 15 éven belül nyugdíjba vonult.

Hirdetés

Az ókori görög férfiak nem csókolták meg a feleségüket

Az ókori Görögországban a csókolózás inkább a tisztelet, mint a romantika jele volt. Az egyenrangú férfiak szájon csókolták egymást, máskor az arcukra adtak puszit. A férfiak és nők közötti csókolózás elítélendő volt, főleg azért, mert a nőket nem tekintették egyenrangúnak.

A görögök számára a szoknya volt férfias, nem a nadrág

A görög férfiak számára a szoknya, a tunika és a tógák voltak az igazán férfias viseletek. A nadrágot nőiesnek tartották, és nagy gúny tárgya volt. Ez az oka annak, hogy Brad Pitt szoknyát viselt a Trója című eposzban, mikor Akhilleuszt alakította.

Az ananász státuszszimbólumnak számított

Valamikor réges-régen, jóval azelőtt, hogy a Del Monte úgy döntött, hogy az ananászt cukros vízbe csomagolja, a gyümölcsöt túl értékesnek tartották ahhoz, hogy megegyék. Egy-egy ananász több ezer fontot ért, és a XVI. és XVII. században a gazdagok addig hordták magukkal, amíg végül el nem rohadt, és ki nem kellett dobni.

Az ókori egyiptomiak fából vagy kőből készült párnákat használtak

Hirdetés

Felejtsd el a plüsst, az ókori Egyiptomban, sőt Kínában is kőből, fából vagy akár porcelánból készültek a fejpárnák. Mivel az akkori emberek a földön aludtak, a párnákat vagy fejtámlákat arra használták, hogy a rovaroktól való védelem érdekében felemeljék a fejet a padlóról.

Kényelmes vagy sem, ezek a kőpárnák célt szolgáltak. A sírokban is használták őket, ahol az elhunytak fejét tartották, mivel ezt a testrészt szentnek tartották.

A tizenkilencedik században a ketchupot gyógyszerként árulták

A ketchup akkoriban olyan összetevőket tartalmazott, mint a gomba, a hagyma és a fűszerek, de paradicsomot nem. A ketchup eredete Keletre vezethető vissza, de ma már annyira nemzetközi, amennyire bármelyik élelmiszer.

És volt idő, amikor a ketchupot gyógyszerként árulták. Egészséges tulajdonságainak kulcsa a teljesen új paradicsomtartalom volt, és a ketchup gyógyszerbirodalma gyorsan terjeszkedett. De a rosszabb minőségű másolatok megjelenésével 1850-ben összeomlott.

A tizenhatodik században a múmiákra gyógyszerként tekintettek

Az ókori egyiptomi múmiák számos mesét és filmet is megihlettek. Míg a múmiák sok filmben ijesztőek és gonoszak, az ókorban orvosságnak számítottak. Az őrölt múmiákat a tizenkettedik században valóban gyógyszerként fogyasztották, főként a bennük lévő bitumen miatt.

Hirdetés

A festményeken látható barna árnyalatok nagy része szintén a múmiaporból származik.

A lovagoknak megparancsolták a fürdést

Hollywood talán romantikusnak ábrázolja a középkort, de őszintén szólva büdös volt. Leginkább azért, mert a fürdés nem volt szokásos gyakorlat, sokkal inkább valami olyan, amit meg kellett tenni, ha valami fontos dologra készültek, mint például a lovaggá ütés – pontosan így jött létre a Fürdőrend.

A lovaggá ütési ceremónia előtt meg kellett fürödni, így legalább egy napig jó illatúak voltak a férfiak.

A rómaiak tisztítószerként alkalmazták a vizeletet

A legtöbbek számára a vizelet csak az emberi test hulladéka. A rómaiak számára azonban ammóniaforrás, ami viszont olyasvalaminek számított, ami nagyon jól tisztít. Így a Pompejiben talált számos freskó szerint a piszkos ruhákat vizeletbe áztatták, hogy megtisztítsák őket a szennyeződésektől, az olajtól és a foltoktól.

A korabeli mosodai munkások, az úgynevezett fullerek a vizelettel átitatott ruhákat kádakban taposták, ahogy a fenti képen látható.

A szeretetet a könnyek palackozásával bizonyították, szó szerint

Hirdetés

A könnygyűjtők egészen Kr. e. 400-ig vezethetők vissza. A nők a halott vagy háborúban lévő férjükért elsírt könnyeiket üvegekben, más néven könnyező üvegekben tartották. Alapvetően minél több a könny, annál tisztább és jámborabb a nő. Később ezeket az üvegeket parfümök és olajok tárolására használták.

A műfogsorok egykor valódi fogakból készültek

Ma a fogsorok mesterségesen készülnek, olyan anyagokból, amelyek nem okoznak kárt és hosszú ideig tartanak. De évszázadokkal ezelőtt, ha valaki elvesztette a fogait, új, valódi fogakat kaphatott.

Régebben a műfogsorok valódi emberi fogakból készültek, és „Waterloo-fogaknak” nevezték őket. Azt mondják, hogy a harctéri áldozatokból származó fogakat gyakran használták fel műfogsor készítéséhez. De lehetett élő emberektől származó fogakat is vásárolni.

A gladiátorok izzadtsága értékes árucikk volt a rómaiak körében

Ha valaki ókori római nő volt, aki szépnek akart látszani, akkor a gladiátorizzadság volt a legkedveltebb szépségital. Miután a gladiátorok harcoltak, az izzadtságot, a vért és a mocskot lekaparták a testükről, és üvegcsékben árulták az arénán kívül.

Míg a gazdag nők megengedhették maguknak a krémeket és parfümöket, a gladiátorizzadság a középosztálybeli nők számára jelentette a szépségápolást.

Egy dauer gép 1935-ben

A dauerolás korai alternatív módszerét Karl Nessler német fodrász találta fel 1905-ben. Akkoriban az ő módszere egy fűtőberendezéshez csatlakoztatott sárgarézhengereket használt, és a nátrium-hidroxidot egyenesen a hajra vitték fel. Azóta a módszert folyamatosan fejlesztették, egészen az 1970-es évekig, amikor is bevezették a savas dauerolást. Napjainkban a digitális dauerolást még mindig széles körben alkalmazzák, különösen Ázsiában.

 

Szóval, melyik tény lepett meg a legjobban? Ismersz más furcsa és ősi praktikákat?

 

Kapcsolódó cikkek