15 bosszantó dolog, amivel rengeteg turista szembesül Rómában, de csak kevesen említik meg

Róma híres a kövezett utcáiról és nagyszerű katedrálisairól, amelyek minden turistát engednek elmerülni az ősi történelem titkaiba, és feltárják régi legendáit. Évente turisták ezrei látogatnak Rómába (2018-ban csak a Colosseumban 7,4 millióan jártak). De ennek az éremnek is két oldala van. Olaszország fővárosának van egy sötét oldala, amellyel mind a helyieknek, mind a számos turistának nap mint nap meg kell küzdenie.

Kíváncsiak voltunk, hogy valóban ilyen egyszerű-e az élet az Örök Városban. És tudjátok mit? Nem az.

Hirdetés

 

A helyi csalók egy csomó módot ismernek arra, hogy elvegyék a pénzedet.

Ha Rómában jársz, bármikor odajöhet hozzád egy gladiátornak öltözött, mosolygós ember, aki felajánlja, hogy közös fotót készít veled. Csak a fotózás végén derül ki ennek a szolgáltatásnak az ára, és valószínűleg nagyon meg fogsz lepődni…

Emellett pedig szinte bármelyik sarkon találhatsz barátságos idegeneket, akik felajánlják, hogy mesélnek a helyi látnivalókról, és segítenek jegyet venni a vasútállomáson. De a szolgáltatás után ez az „önkéntes” azonnal elveszíti a mosolyát, és elkezd pénzt kérni tőled.

Az éttermeknek világos menetrendjük van, de a szupermarketek szokatlanul korán zárnak.

Meg se próbálj meg étkezni egy étteremben délután 4-5 órakor, figyelmen kívül hagyva a helyi étkezési menetrendet. Ilyenkor csak a turista helyek vannak nyitva, a hagyományos római éttermek gyakran zárva vannak. A legjobb időpont az ebédre 12 és 15 óra között, a vacsorára pedig 19 óra után van lehetőség.

Ugyanez igaz a szupermarketekre is: tervezzük, hogy minden bevásárlást este 8 óra előtt intézünk el, utána az üzletek másnap reggelig zárva tartanak.

Hirdetés

A híres látnivalók közelében hatalmas tömegek vannak.

A tapasztalt utazók szerint a tömegturizmus Rómában kicsit olyan, mint a WC-hez való sorban állás: egyesek a Colosseumba mennek, mások a Vatikánba. Ennek eredményeként mindkét hely rendkívül zsúfolt. A kevésbé népszerű, de mégis igazán egyedi kiállításokkal rendelkező múzeumok viszont üresek. Ilyen például a Capitoliumi Múzeum, a Doria Pamphilj Galéria és a Palazzo Altemps.

A történelmi romokat gyakran használják „bioszünet” helyszínéül.

Sokakat nem riaszt el az a tény, hogy a város körül ennyi történelem van. Ezért könnyű olyan helyre bukkanni Rómában, ahol az emberek úgy döntöttek, hogy „bioszünetet” tartanak. Mint például az ókori romok kellős közepén. Legyél tehát óvatos, ha úgy döntesz, hogy felfedezel egy gyönyörű történelmi helyszínt.

Az utcák tele vannak koldusokkal és utcai árusokkal.

Rómában szinte minden sarkon vannak koldusok, akik pénzt próbálnak kérni tőled. Néhányan közülük kirabolt turistának adják ki magukat, és néhány eurót kérnek, hogy megvehessék a szállásra vezető közlekedési eszközt, néhányan pedig igazi koldusnak tűnnek.

A Rómába látogató turisták gyakran panaszkodnak az utcán túl sokat áruló emberekre: néha még a földre is leteszik az áruikat, az út közepére.

Hirdetés

Az autósok úgy parkolnak, ahogy akarnak.

A rómaiak nem igazán törődnek a parkolási szabályokkal. Egy centire a faltól vagy valaki más autójától is leparkolnak anélkül, hogy kétszer is meggondolnák.

És a helyi sofőrök nem igazán törődnek a gyalogosokkal sem, akik a parkoló autók közé próbálnak bepréselődni. Szóval ne lepődj meg, ha egy szép utcát autókkal telezsúfolva látsz.

A nyilvános WC-k állapota nem olyan, mint szeretnénk.

Sok római szállodában, múzeumban, sőt még a drága éttermekben is olyan rosszul néznek ki a nyilvános vécék, hogy nem szívesen mennénk oda vissza. Előfordulhat, hogy nincs vécépapír, az ülőke elromlott, és még a legtapasztaltabb turistáknak is gondot okozhat az öblítőgomb keresése. A koszos falak és a furcsa nedves foltok a padlón normális dolgok a római vécéknél.

Az ókori falakat graffitikkel festették le.

A rómaiak hatalmas bírságot kaphatnak az ilyen jellegű művészetért, de úgy tűnik, egyáltalán nem érdekli őket. Bármelyik tinédzser kaphat egy doboz festékszórót, és hagyhat egy rajzot vagy írhat néhány szót a falra. Természetesen az ilyen amatőr művészet minősége meglehetősen alacsony, és határozottan rontja az olasz város történelmi megjelenését.

Hirdetés

A metró piszkos, a mozgólépcsők pedig gyakran elromlanak.

A rómaiak gyakran panaszkodnak a metróban lévő koszra, a nem működő jegypénztárakra és a törött mozgólépcsőkre. A mozgólépcsőkhöz sokan hozzászoktak. De ahhoz, hogy egyáltalán fel tudjanak szállni a metróra, mind a rómaiaknak, mind a turistáknak gyakran több száz utcai árus mellett kell elmenniük.

Az időjárás sok kellemetlen meglepetést tartogat.

Az úgynevezett tél (amikor a hőmérséklet 0 fok alatt van) nem egy római dolog. Télen a hőmérséklet általában 5 és 10 fok között van.

De a magas páratartalom miatt még akkor is, amikor csak néhány fokkal van 0 alatt, sokkal hidegebbnek érződik, mint Szibériában. Szinte mindig erős szél fúj (a szokásos sebesség 6 mérföld/óra). És hó nem nagyon fordul elő Rómában (alapvetően szinte soha). 2018. február 26-án Róma fehér takaró alatt ébredt – a pálmafák, a narancsfák, az ókori romok, a mandulafák és a magnóliák rengeteg hó alatt voltak. Emiatt még a városi iskolákban is törölték a tanítást.

A jegykiadó automatákat nem kényelmes használni.

Ezen a képen egy turista és az utcai jegyautomata monitorja közötti tipikus harc látható. Ahhoz, hogy jegyet vegyünk a tömegközlekedési eszközökre, szinte az orrunkat kell a képernyőhöz nyomni, mert másképp alig látni rajta valamit.

Nehéz megvenni bizonyos gyümölcsöket és zöldségeket.

Hirdetés

Ha úgy döntesz, hogy ellátogatsz egy helyi utcai piacra, válassz magadnak zöldséget és gyümölcsöt. Ellenkező esetben fennáll a veszélye, hogy meggyőzik, hogy régi vagy romlott árut vásároljon. Ráadásul a rómaiak nagyon tisztelik az évszakokat. Természetesen akkor is találhatsz friss borsót vagy spenótot, ha nincs szezonja, de az eladók nagyon meg fognak lepődni, ha ezt teszed.

Mindenhol vannak zsebtolvajok.

Róma központi utcái viszonylag biztonságosak, de a távoli negyedekben egyedül sétálni nem túl jó ötlet a magányos utazóknak.

Őszintén szólva nem tanácsos túl sokat pihenni a belvárosban: szinte mindenhol zsebtolvajbandák vannak, amelyek középpontjában a turisták állnak. Pénzt lophatnak el tőled, amikor éppen túrán vagy a metrón vagy akár egy forgalmas utcán vagy. A zsebtolvajok rengeteg elterelő trükköt alkalmaznak: míg az egyikük megpróbál meggyőzni, hogy vegyél virágot vagy ékszert, a másik épp a pénztárcádat lopja el.

Nem túl buzgón szedik össze a szemetet.

Az Örök város szenved a szeméttől. A külvárosokban, sőt egyes központi kerületekben is hatalmas szemétkupacok vannak. A szemetesek túl vannak töltve, és a helyi aktivisták már évek óta beszélnek erről a problémáról.

A tömegközlekedés gyakran túlzsúfolt.

A római buszok gyakran túlzsúfoltak. Az a helyzet, hogy a tömegközlekedés itt nem menetrend szerint működik. Ez történhet azért, mert a sofőrök figyelmetlenek, vagy más, kényszerítőbb okok miatt. Emellett az utakat gyakran elzárják a turistabuszok és a helyiek, akik nem törődnek a parkolási szabályokkal.

 

De valljuk be, hogy:

Ha képes vagy figyelmen kívül hagyni ezeket a negatívumokat, Róma egy csodálatos város! Minden egyes negatív dologra, ami Rómával kapcsolatos, rengeteg pozitívum is jut, ami ellensúlyozza a negatívumokat.

Egy római séta minden utazó álma. Sokan szeretnék megérinteni az ókori Fórum köveit, meglátogatni a híres Vatikánt, megnézni Michelangelo falfestményeit, vagy leülni egy asztalhoz egy utcai kávézóban, ahol igazi olasz pizzát ehetünk.

Az emberek egyszer és mindenkorra beleszeretnek Rómába, és visszatérnek oda. Sok utazó őszintén úgy gondolja, hogy mindezek a negatívumok csak egyedibbé teszik a várost. Hogyan is vehetnéd észre az idegesítő árusokat és a mindig késő buszokat, amikor mindez a valódi történelem körülötted van.

 

Jártál már Rómában? Milyen benyomást tett rád?

 

Kapcsolódó cikkek