15 filmes ruha, ami épp olyan gyönyörű, mint maguk a karakterek

A jelmeztervezők mindig a színfalak mögött állnak. Mégis, néha a nézők a ruháiknak köszönhetően jegyzik meg a szereplőket. Néhány ruha valóban olyan gyönyörű, hogy talán még magát a karaktert is háttérbe szorítja.

A filmeket nemcsak a színészi játékért, hanem a lenyűgöző ruhákért is értékeljük!

Hirdetés

 

Kate Hudson, Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt (2003)

Az a hosszú selyemruha, amelyben Andie Anderson a „Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt” című film végén jelent meg, világszerte sokak szívét elnyerte. Bár a sárga nem mindenkinek hízelgő szín, benne Kate Hudson az elegancia megtestesítője!.

Monica Bellucci, Grimm testvérek (2005)

A Grimm testvérekben a jelmezeket a híres Gabriella Pescucci készítette. A boszorkányt alakító Monica hosszú, piros ruhája vörös bársony, a nyakrészhez és az ujjak részleteihez a legjobb minőségű fehér organza, gyöngyhímzés, gyöngyök, aranyszínű üveggyöngyök és díszítések, vörös kristályok, csipke, szalagok stb. kombinációja. A fejdísz pedig egy arany organzából készült korona egy strukturált kalitkán, applikált gyöngyökkel és vörös kristályokkal.

Nicole Kidman, Az arany iránytű (2007)

Hirdetés

A selyemruha tetején lévő aranyszínű, flitterekkel díszített köpeny azért emlékezetes, mert szokatlan, és tükrözi Mrs. Coulter karakterét, aki egy gyönyörű, de hideg és erős nő. Ruth Myers jelmeztervező szerint a régi Hollywoodból merített ihletet.

Léa Seydoux, A szépség és a szörnyeteg (2014)

Belle egy igazán királyi stílusú smaragdzöld ruhát visel, mikor a Szörnyeteg kastélyában találja magát. Akkor is ezt viseli, mikor az erdőben bolyongva megtalálja a Szörnyeteg szeretőjének sírját. Ez a ruha, mint minden más, Pierre-Yves Gayraud által készített jelmez, az empire és a reneszánsz elemeit ötvözi.

Emma Stone, La La Land (2016)

A retro kék koktélruha, amelyet Emma Stone karaktere visel a partin, ami után találkozik Sebastiannal (Ryan Gosling), Mary Zophres-től származik. A filmben a kék szín a kreatív potenciál szimbóluma. Mind Mia, mind Sebastian rendelkezik vele, és ugyanebben a jelenetben ő is kéket visel.

Olivia Hussey, Rómeó és Júlia (1968)

Júlia ruhája, mint a film összes jelmeze, a történelmi kornak – a 15. század stílusának – felel meg. A Capuletek mind élénk vöröset viselnek, a Montague-k pedig hideg kékbe öltöznek.

Hirdetés

Kirsten Dunst, Marie Antoinette (2006)

Milena Canonero jelmeztervező nemcsak a kornak megfelelő ruhákat alkotta meg, hanem olyan jelmezeket, amelyek további jelentéseket közvetítenek. Ez a virágmintás ruha például passzol a falakon lévő nyomatokhoz, amikor a lány egy levelet olvas otthonról. A levélben az áll, hogy a testvéreinek már van gyereke, neki pedig még nincs. Marie Antoinette elveszíti önmagát, valaki más céljait követve.

Marilyn Monroe, Szőkék előnyben / Az urak a szőkéket szeretik (1953)

A történelem legelbűvölőbb szőkéje Marylin Monroe, rózsaszín szaténból készült ruhájában, hozzáillő estélyi kesztyűvel. Elbűvöli a nézőket és a filmben szereplő embereket, a „Diamonds Are a Girl’s Best Friend” című híres dalt énekelve. A rózsaszín ruha ikonikussá vált, és sokszor újraalkották, például Madonna a „Material Girl” című klipjében.

Emma Watson, A szépség és a szörnyeteg (2017)

Jacqueline Durran jelmeztervező igyekezett megtalálni az egyensúlyt a gyengéd babaruha és a főszereplő újszerűsége között.

Cate Blanchett, Hamupipőke (2015)

Hirdetés

Sandy Powell tervezőt, miközben a gonosz mostoha jelmezein dolgozott, a ’40-es évek divatja inspirálta, így a megjelenés nagyon elegáns, világos és könnyen felismerhető. Különösen a zöld ruha, amelyben Cate Blanchett karaktere megjelenik Hamupipőke életének legfontosabb bálján.

Carey Mulligan, A nagy Gatsby (2013)

A bézs színű ruha egyszerű szabású, de kristálycseppekkel díszített. Daisy az egyik fényűző partira viseli, amelyet Gatsby szervez, ahol azt mondja neki, hogy az összes parti az övé. Catherine Martin jelmeztervező szerint ezt a ruhát a 2010 tavasz-nyári Prada-kollekció № 33-as ruhája ihlette.

Anya Taylor-Joy, Emma (2020)

A karakter többi összetett ruhájához képest ez egy nagyon egyszerű, de gyengéd és emlékezetes ruha. A virágos díszítés illik a tájakhoz ebben a jelenetben, ahol Emma megtudja George Knightley érzéseit. És ez a vizuális harmónia nem a rendező vagy az operatőr ötlete volt, hanem Alexandra Byrne-é. Ő azt akarta kiemelni, hogy a karakter beleillik a környezetbe, mégis más.

Emma Watson, Harry Potter és a Tűz Serlege (2005)

Ez a gyengéd rózsaszínű, fodros ruha Hermione első igazán nőies megjelenése a Harry Potter-filmekben. A ruhának köszönhetően Harry és Ron végre észreveszi, hogy Hermione nemcsak a barátjuk, hanem egy vonzó lány is.

Liv Tyler, A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége (2003)

Hirdetés

A bámulatos hímzéssel díszített bársonyruhát Requiemnek hívják, mert a Gyűrűk Ura kiállításon így jelölték meg. Azért, mert abban a jelenetben viseli, amikor az apja azt mondja neki, hogy felejtse el az álmait, hogy emberrel éljen, és menjen Valinorba, a halhatatlan tündék lakóhelyére.

Constance Wu, Kőgazdag ázsiaiak (2018)

Constance Wu karaktere felelevenítette a Hamupipőke-stílusú báli ruhák iránti szenvedélyt, amikor az esküvői jelenetben világoskék tüllbe öltözött. Ezt követően a ruhát a Smithsonian Intézetnek adták át megőrzésre.

 

Néha szívesen lennénk a sztárok helyében, csak hogy felpróbálhassuk a csodálatos ruháikat. Ki ne szeretne egy szaténfelhő ruhát viselni, mint egy mesehős, vagy Elvin ruháit A Gyűrűk Urából? Te melyik ruhát próbálnád fel szívesen?

 

Kapcsolódó cikkek