15 filmsztár, akinek hosszú szünet után sikerült visszatérnie és most fényesebben ragyog, mint valaha

Felemelkedni Hollywood magaslataira, és ott maradni legalább néhány évig, minden feltörekvő színész álma. Igaz, a hírnév ingatag barát, és a legtöbb esetben hirtelen hagy el. Akadt azonban néhány szerencsés, akiknek egy kis szünet után sikerült visszatérniük, és fényesebben tündököltek, mint azelőtt bármikor.

 

Hirdetés

Brendan Fraser

A 2023-as Oscar-gála nagy híre volt, hogy Brendan Fraser, akiről a nyolcvanas évek eleje óta nem sokat hallottunk, elnyerte a legjobb színésznek járó díjat. Hollywood egyik legkeresettebb színészéből a szinkronszínész mesterévé vált. Ezt követően teljesen eltűnt a radarról.

2019-ben Fraser mintha hamvaiból támadt volna fel. Ismét nagy projektekben kezdett el szerepelni. Először A méregdrózsa és a Line of Descent című filmekben, 2022-ben pedig Darren Aronofsky A bálna című drámájában. Ez utóbbi hozta meg Brendan számára az áhított szobrocskát.

Hayden Panettiere

Hayden Panettiere akkor hódította meg a nézők szívét, amikor a Hősök és a Nashville című tévésorozatokban, valamint a Sikoly 4-ben játszott. A horrorfilm főszerepe után azonban egészségügyi problémái lettek. Több éven át depresszióval küzdött, ami miatt szünetet tartott a színészkedésben. A horrorfilm volt azonban az, ami – ismét – segített neki visszatalálni régi önmagához. Amikor Panettiere értesült a Sikoly új részének forgatásáról, felhívta az alkotókat, és közölte, hogy készen áll újra eljátszani a karakterét.

Eddie Murphy

Hirdetés

Eddie Murphy a 80-as évektől kezdve szinte minden évben feltűnt a nagyvásznon, főleg vígjátékokon dolgozott. Azonban egyre kevesebb szerepet vállalt, és az Ezer szó után teljesen eltűnt.

2016-ban tért vissza, ezúttal egy drámai szerepben, a Mr. Church című filmben, ami után ismét eltűnt néhány évre. Következő munkája egy Rudy Ray Moore komikusról szóló életrajzi film volt, amelyben Murphy játszotta a főszerepet. A filmet a 2019-es év egyik legjobbjaként, Eddie munkáját pedig filmográfiájának legjobbjaként üdvözölték.

Zoe Saldaña

Sok színésznő fél szülési szabadságra menni, mert amikor visszatérnek, lehet, hogy nem lesznek annyira keresettek. Zoe Saldaña esetében nem ez a helyzet. Amikor anya lett, gondolkodás nélkül otthagyta a karrierjét, és teljesen a családjának szentelte magát. A munkába pedig csak az anyagi szükségletei miatt tért vissza: „Ki kell fizetnünk a számlákat, és a nap végén úgy gondolom, ez a legjobb példa, amit a gyermekeinknek mutathatunk.”

A szülési szabadsága után azonban a színésznő óriási sikereket ért el. Több Marvel Cinematic Universe-filmben is szerepelt, valamint újra eljátszotta szerepét az Avatarban.

Ke Huy Quan

Az 1980-as években Ke Huy Quan sikeres gyerekszínész volt, akit nagyon kerestek a rendezők. Karrierjének egyik csúcspontja az Indiana Jones és a Végzet Temploma volt. Ahogy azonban idősebb lett, nem találta a helyét a panteonban, és a kamera másik oldalán kezdett el dolgozni. Kaszkadőr rendező lett, méghozzá sikeres. Ő rendezte például az X-Men kaszkadőrmutatványait.

Hirdetés

Évekkel később azonban visszahívták! És ez a visszatérés igazi diadalmenet volt! A színész a Minden, mindenhol, mindenkor című filmben játszott, amiért Oscar-díjat kapott.

Demi Moore

Úgy tűnik, Demi Moore sosem félt attól, hogy kimaradjon. Többször is szüneteltette karrierjét, majd bátran visszatért a keresett színésznők közé. A Jane, a katona szerepe után Idahóba költözött, ahol több évet kizárólag lányai nevelésének szentelt.

Három év szünet után Moore visszatért, először az Elme szenvedélye című művészfilmben, majd a Charlie angyalaiban játszott. Az utóbbiban játszott szerepét a kritikusok és a közönség egyaránt elismeréssel fogadta. Ezt követően a színésznő ismét eltűnt néhány évre, majd ismét könnyedén visszatért a szakmájához.

Mark Hamill

Az 1983-as ikonikus Star Wars: A Jedi visszatér (VI. epizód) című film után Mark Hamill hat évig nem játszott. A film sikere olyan nagy volt, hogy a színész összekapcsolódott a karakterével. Ezt pedig nem akarta, ezért Hamill Broadway-produkciókba merült bele. A moziba csak 1989-ben tért vissza.

Több egymást követő kudarc arra motiválta Markot, hogy bővítse tevékenységének körét. Animációs filmekben vállalta a szinkronszínészetet, ami segített neki visszatérni a hírnévhez. Most már a filmvásznon is megjelenik. Például a Criminal Minds című sorozatban látható.

Hirdetés

Renée Zellweger

A 39-es ügy című thriller megjelenése után Renée Zellwegert kritikák özöne érte. A sajtó azt írta, hogy miután betöltötte a 40-et, a színésznő karrierje bizonytalannak tűnt. A sztár ezután a My Own Love Song című drámában tűnt fel, majd hat évre elhagyta a mozivásznat. Elmondása szerint „el akart menni, hogy egy kicsit felnőjön”. És úgy tűnik, pontosan ez történt.

2016-ban jelent meg a Bridget Jones’s Babája című film, amelyben Renée visszatért ikonikus karakteréhez. A film több mint 210 millió dolláros bevételt hozott, és a rajongók el voltak ragadtatva az alakításától.

Joe Pesci

Még 1999-ben bejelentette, hogy elhagyja a mozit, hogy minden erejével a zenei karrierjének szentelje magát, és élvezze az életet távol a kameráktól. A színész azonban többször is visszatért a mozivásznakra, kisebb vagy epizódszerepeket játszva.

Martin Scorsese Az ír című film munkálatai során csak az egyik főszerepben láthattuk Pescit. Több mint 50 alkalommal ajánlotta fel Joe-nak, de a színész minden alkalommal visszautasította, nem akart visszatérni a gengszter imázshoz. Scorsese megígérte, hogy ez a filmbeli karakter „más” lesz, és csak ezután egyezett bele, hogy végig csinálja. A szerep számos díjjelölést hozott a színésznek, többek között a BAFTA- és az Oscar-díjra is jelölték.

Macaulay Culkin

2021-ben hosszú szünet után tért vissza a mozivásznakra. Macaulay Culkin, akit még a ’90-es években írt le Hollywood, diadalmasan tért vissza az American Horror Story tizedik évadában, és a kritikusokat elkápráztatta alakításával. Ezt megelőzően kísérleti projektekben vett részt, kisebb filmekben és reklámokban szerepelt.

Hirdetés

Katherine Heigl

Az 1990-es és 2000-es években úgy tűnhetett, hogy Katherine Heigl szinte minden hollywoodi romantikus vígjátékban szerepelt. Idővel azonban egyre kevesebb projektben vett részt. 2017-től kezdve teljesen felhagyott a filmszerepléssel, bár néhány tévésorozatban még feltűnt. A színésznő 2021-ben végre visszatért a nagyvászonra. Heigl a Fear of Rain című pszichológiai thriller egyik főszerepét játszotta, megmutatva, hogy a tinivígjátékoknál összetettebb karaktereket is el tud játszani.

Joaquin Phoenix

Ma már nehéz elképzelni, de még 2010-ben Joaquin Phoenix teljes komolysággal bejelentette, hogy visszavonul a színészi pályától. Úgy tervezte, hogy energiáját a hírességek és a sajtó kapcsolatának feltárására összpontosítja. Egy idő után azonban mégis visszatért a moziba. Paul Thomas Anderson rendező felajánlott neki egy főszerepet A mester című drámában. Ehhez a szerephez Phoenix rengeteget fogyott, és még a fogait is megváltoztatta egy fogorvos segítségével.

Az erőfeszítés nem volt hiábavaló. A kritikusok így írtak: „Phoenix úgy viseli a szerepet, mintha második bőre lenne. Az ember nem tudja levenni róla a szemét”. A kolosszális siker után a színész úgy döntött, hogy folytatja a színészkedést. 2019-ben jelent meg legmarkánsabb munkája, amelynek köszönhetően Oscar-díjat nyert A Jokerben nyújtott alakításáért. A film második részét a tervek szerint 2024-ben mutatják be.

Jackie Earle Haley

Jackie Earle Haley fiatalon kezdte karrierjét, lázadó gyerekeket játszott. A ’90-es években azonban tévéreklámok producereként és rendezőjeként ért el sikereket. Majd 2006-ban Sean Penn ajánlására visszatért a színészi pályára. Együtt szerepeltek az All the King’s Men című filmben. Ezután következett a Kisgyerekek című film, amely Oscar-jelölést és meghívást hozott neki a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiára.

Taylor Lautner

Az Alkonyat-saga átütő sikere és Hollywood egyik legjobban fizetett fiatal színésze cím után Taylor Lautner számára hihetetlenül magasra került a léc. Ennek megfelelő projekteket azonban sehol sem találtak. A színész több filmben is szerepelt, amelyek nem kaptak túl sok szeretetet a közönségtől, és elhagyta Hollywoodot, hogy az „igazi életet” élje. Ez idő alatt rátalált a szerelem.

2022-ben visszatért a színészethez, szerepelt a Home Team című sportvígjátékban. A rajongók örültek a színész régóta várt visszatérésének.

Shelley Duvall

2023 volt az az év, amikor a ’70-es és ’80-as évek filmes ikonja, Shelley Duvall visszatért a mozivásznakra. Kubrick A ragyogás című filmjének sztárja 20 éves karrierszünet után újult erővel tündökölt. Scott Goldberg rendező szerepet ajánlott neki Az erdei dombok című filmjében, mivel úgy vélte, ez remek alkalom lenne arra, hogy emlékeztesse a világot a képességeire. Ami a 73 éves Duvallt illeti, azt mondja: „[Jessica Tandy] 80 évesen nyert Oscar-díjat. Én még mindig nyerhetek”

via

Kapcsolódó cikkek