15+ kódszó, amit az utasoknak nem kellene ismerniük

Mindenki, aki utazott már repülővel vagy hajóúton, valószínűleg hallotta már, hogy a személyzet tagjai furcsa módon beszélnek egymással. A helyzet az, hogy a közlekedési vállalatok alkalmazottai speciális szavakat és kifejezéseket használnak, amelyek valójában kódszavak a különböző helyzetekre. Ezek a kódolt üzenetek lehetővé teszik számukra, hogy az utasok nyugodtak maradjanak, és elkerüljék a pánikot.

A nemzetközi társaságok személyzete, a sétahajók stewardjai és a városi közlekedési vállalatok alkalmazottai elárulták nekünk a kódkifejezések jelentését. Mindenféle helyzetben használják őket, ezért gondoltuk, hogy téged is érdekel, mit jelentenek.

Hirdetés

 

„5 nap Dániában”

Talán hallottad már, hogy egy légiutas-kísérő arról beszélt, hogy 5 napot töltesz Dániában? És soha nem gondolnád, hogy a valóságban nem egy tényleges nyaralásról beszéltek, hanem egy utasról. Ebben az esetben a szám a sort jelenti, az ország nevének első betűje pedig az ülésszámot. Ez az 5D ülésen ülő utas rejtjelezése. Ezeknek a mondatoknak köszönhetően a légiutas-kísérők úgy beszélgethetnek a utasokról, hogy senki sem tud róla.

„Kék gyümölcslé”

A „kék lé” kifejezést a légiutas-kísérők akkor használják, amikor a WC meghibásodásáról beszélnek. A kínos helyzetek elkerülése érdekében a légiutas-kísérők alkották meg ezt a kódot. Így van rá esély, hogy hallani fogod, amint egy légiutas-kísérő valami olyasmit mond a pilótának, hogy „kifogytunk a kék léből”. Most már tudod, hogy valójában mire gondolnak.

Mayday

Hirdetés

Ezt a kódot a pilóták és a hajóskapitányok használják, hogy jelezzék az életveszélyes helyzetet. De néhány országban a tűzoltók, a rendőrök és egyes közlekedési szervezetek is használják. A kódot mindig háromszor egymás után megismétlik (Mayday! Mayday! Mayday!), csak azért, hogy ne tévesszék össze egy hasonlóan hangzó kifejezéssel.

A Mayday valójában a francia Venez m’aider kifejezés angol átirata. (Gyere, segíts nekem!).

Pan-pan

Ez egy vészjelzés hajón vagy repülőgépen, és a francia panne szóból származik, ami szó szerint azt jelenti: üzemzavar. Általában azonban olyan helyzetet jelöl, amely nem jelent veszélyt az emberek egészségére, de mégis javításra szorul.

Vörös kód

Reméljük, hogy ezt a kifejezést a való életben soha nem hallod, csak a filmekben. A vörös kódot a legnehezebb és legszélsőségesebb helyzetekre használják a repülőgépen, és legtöbbször ez a helyzet komoly műszaki problémához vagy kényszerleszálláshoz kapcsolódik.

A hangok száma

Hirdetés

A kódszavak mellett léteznek speciális hangjelzések is. Az utasok ezeket például akkor használhatják, ha légiutas-kísérőt kell hívniuk. Ehhez meg kell nyomniuk az ülésük feletti gombot. De más helyzetekben ez a hang mást is jelenthet.

  • Leszálláskor, amikor minden biztonsági öv be van kötve, az egyik csengő jelzi, hogy a futóművet használják, a másik csengő pedig leszállás közben azt jelenti, hogy a légiutas-kísérők elhagyhatják a helyüket, és meg kell kezdeniük az utasok kivezetését a repülőgépből.
  • A 3 rövid csengő azt jelenti, hogy a repülőgép személyzetének vissza kell térnie a helyére, és meg kell hallgatnia a kapitány üzenetét.
  • Az 5 rövid csengő azt jelzi, hogy azonnali evakuálásra van szükség.

Számkódok

A betűk és hangok mellett számokat is használnak:

  • A 7500 egy transzponder kód, amely azt jelenti, hogy a repülőgépet eltérítették, vagy eltérítők fenyegetik.
  • A 7,600-as kód a rádió meghibásodását jelzi.
  • A 7,700 egy általánosabb vészhelyzeti kód.

A légiutas-kísérők azt állítják, hogy van még egy titkos szó, amelyet csak az adott járat személyzete ismer. Minden repülés előtt közvetlenül új kódot választanak, hogy veszély esetén titkos jelzést adjanak a kapitánynak.

Ditch

A Ditch kódszó jelentése ma már a szótárban is megtalálható. Akkor használják, ha vízre szállás szükséges.

„Utolsó pillanatban elvégzendő papírmunka”

Hirdetés

Ez a kifejezés, amit a pilóták a repülés előtt használnak (valami olyasmi, hogy „gyors papírmunkánk van”), valójában azt jelenti, hogy a járat valamilyen váratlan helyzet miatt késik. Például a karbantartó személyzetnek mindent ellenőriznie kell, hogy a gép készen álljon a repülésre.

„Személyzet, ajtók és keresztellenőrzés”

Ha életedben legalább egyszer utaztál már repülővel, valószínűleg hallottad már a „személyzet, ajtók és keresztellenőrzés” kifejezést. Ezt felszállás előtt és közvetlenül a repülőgép leszállása után használják, hogy emlékeztessék a személyzet tagjait, hogy be- és kikapcsolják a csúszdák automatikus felfújását.

A légiközlekedési szabályok szerint a vészcsúszdáknak mindig készenlétben kell állniuk, amíg a hajtóművek működnek, hogy szükség esetén megkezdődhessen az evakuálás. Felszállás előtt az ajtón lévő speciális fogantyút „élesített” állásba kell fordítani. A leszállás befejeztével a fogantyút ismét „hatástalanított” állásba kell fordítani, hogy az ajtók kinyitásakor a csúszda ne fújódjon fel automatikusan. Ez egyszerűnek tűnik, de előfordult már, hogy a légiutas-kísérők elfelejtették elfordítani a fogantyút, és a csúszda már a repülőtéren belül felfúvódott, ami késedelmet okozott a repülőgépet elhagyó utasoknak.

Ezért használják a „keresztellenőrzés” jelszót. Így minden légiutas-kísérőnek eszébe jut, hogy ellenőrizze a saját kilincsét és az előtte lévő ajtón lévő kilincset.

Purell

A „Purell” egy fertőtlenítőszer márka, de egy repülőn vagy hajón ezt a kódszót háromszor ismétlik, hogy hívják a takarítószolgálatot. Azt jelenti, hogy van egy utas a fedélzeten, aki beteg, és tisztálkodásra van szükség.

Vörös parti

Hirdetés

Ha a rádióban a „Vörös parti” üzenetet hallja, az azt jelenti, hogy tűz van vagy tűzveszély van a hajó fedélzetén. Az üzenetet azonnal követi az információ arról, hogy hol van a tűz.

1. prioritás vagy 2. prioritás

Vannak szélesebb körben elterjedt kódok a vészhelyzetekre a tengeren. Például az „1. prioritás” azt jelenti, hogy a hajó fedélzetén tűz keletkezhet, a „2. prioritás” pedig azt, hogy a hajón szivárgás keletkezhet.

„Fényes Csillag” művelet

A „Operation Bright Star” a tengerjáró hajón jelezheti az orvosi vészhelyzetet a közelben lévő összes szolgálatnak. Ha az „Operation Rising Star” kódszót hallja, az azt jelenti, hogy egy utas meghalt a fedélzeten.

„Mr. Mob”

A „Mr. Mob” kódszó a hajókon azt jelzi, hogy egy utas a fedélzeten kívül került.

„Egyes kód”

Az „egyes kódot” gyakran használják a vonatokon és a tengerjáró hajókon, hogy jelezzék, hogy az egyik utas megsérült, és orvosi ellátásra van szüksége.

„Mr. Sands”

A londoni metró és a nagy-britanniai vasutak leghíresebb kódja az Inspector Sands, vagy egyszerűen „Mr. Sands”. Ezt akkor használják, ha vészhelyzet van, például tűz vagy robbanásveszély. Ezt a titkosírást azért használják, mert a múltban a tüzeket homokos vödrökkel oltották el.

„Mrs. Kate tűzriadó”

Egy Amszterdamban élő személy blogjában számolt be egy nyilvánvaló rejtjelezésről, amit a központi vasútállomáson hallott: „Mrs. Kate tűzriadó kérem jöjjön az információs pulthoz, ahol Miss Shoe várja önt”.

 

 

Kapcsolódó cikkek