15+ okos háztartási trükk, hogy a régi ruhák újra életre keljenek

Attól függően, hogy milyen gyakran hordod, egy pólónak 6 hónaptól 3 évig kell kitartania. Azonban lehetséges, hogy a ruhák ennél sokkal tovább szolgáljanak, akár a kedvenc darabjaid is, csak ismerned kell néhány tippet és trükköt, amelyekkel meghosszabbíthatod az élettartamukat.

Örömmel adunk át neked minden szükséges információt.

Hirdetés

 

Az olajfoltoktól való megszabadulás

Az olajfoltokat próbáld meg öngyújtó folyadékkal megtisztítani. Önts egy keveset a foltra, és várd meg, amíg elpárolog. Lehet, hogy ezt az eljárást többször is meg kell ismételni, mire a folt eltűnik. Ezután a szokásos módon mosd ki a ruhadarabot.

Dezodorfoltok eltávolítása

Ha gyakran használsz dezodort, az fehér foltokat hagyhat a sötét ruhákon, amelyeket szokásos nedves törlőkendővel lehet eltávolítani. Egyszerűen töröld át azt a területét, ahol a foltok vannak, és azok eltűnnek.

Megszabadulni a ruhán lévő rojtoktól

Hirdetés

Fogd meg az egyik borotvádat és óvatosan, lassan borotvált le a rojtokat:

  1. Először mosd ki a ruhadarabot.
  2. Borotváld le a rojtos tartalmazó részeket.
  3. Használj szöszhengert vagy szalagot a maradék felszedéséhez.

A sötét ruhák kezelése

Ahhoz, hogy a sötét ruhák ne fakuljanak ki, jobb, ha alacsony hőmérsékleten és a legrövidebb cikluson mosod azokat. Emellett ajánlott folyékony mosószert használni: a por állagú mosószer nem biztos, hogy teljesen feloldódik a hideg vízben.

Van még egy tipp a sötét ruhák védelmére: fordítsd ki őket mosás előtt, és ugyanígy szárítsd meg őket.

A pulóver színvesztésének és a molyok által okozott károk megelőzése

A gyapjú néha kellemetlenséget okoz és kényes ápolást igényel. Ha egy összehajtogatott pulóvert egy műanyag zacskóba és a fagyasztóba teszed, kevésbé fog „párnázódni” és „vedleni”. Ráadásul az alacsony hőmérséklet elpusztítja a molyok lárváit. Viselés előtt +/- 10 órával vedd ki és hagyd megszáradni.

Gondoskodj arról, hogy a farmered jól nézzen ki

Hirdetés

A ruhák helytelen mosása károsodásukhoz vezethet, de a nem elég gyakori mosás sem megoldás. A 100% pamut farmerek szálai például a viselés során ellazulnak, így a farmerek idővel megnyúlnak. A rendszeres mosás segít megelőzni ezt.

A farmert nagyon forró vízben való mosással zsugoríthatod.

Folyékony mosószer használata

El kell ismernünk, hogy a mosópor tökéletesen alkalmas a kemény foltok eltávolítására, ezért bizonyos esetekben igencsak ésszerű a használata. Más esetekben azonban a folyékony mosószer győzedelmeskedik felette.

Először is, jobb a foltok előzetes feldolgozására. Másodszor, kevesebb nyomot hagy a ruhákon. Harmadszor pedig biztonságosabb a mosógép számára, köszönhetően a jobb oldhatósági tulajdonságainak a mosóporhoz képest, amely eltömítheti a rendszert.

Szabadulj meg a statikus feltöltődéstől

A ruhák statikusságát egy fémtárgy használatával lehet megszüntetni. Annak érdekében, hogy a ruhák ne tapadjanak a testhez, egy fém fogason keresztül kell hurkolni őket, mielőtt felvennéd.

Hirdetés

Tintafoltok eltávolítása

A markerek foltjának eltávolításához használj üvegtisztítót. Helyezz egy szalvétát a folt alá, hogy a szövet többi része ne ázzon át. Fújj üvegtisztítót a foltra, és hagyd rajta 5 percig. Ezután mosd ki a szokásos módon.

A gombok megerősítése

Ha meg akarod akadályozni, hogy a gombjaid leessenek, egyszerűen varrd össze őket fogselyemmel. Ez egy jó trükk, különösen az erősen igénybe vett gombok esetében.

Sminkfoltok eltávolítása

A rúzs- vagy alapozófoltok eltávolításához vegyél egy darab fehér kenyeret, és sodorj belőle egy golyót. A golyót paskold a foltra, kerülve a maszatolást. Ezt közvetlenül a folt megjelenése után ajánlott elvégezni. Ezután mosd ki a ruhákat a szokásos módon.

A ruhák tisztítása kefével

Bár a ragadós szösztekercsekkel könnyen eltávolíthatók a szőrszálak a ruhákról, nem is olyan veszélytelenek. A hengerek szintetikus ragasztómaradványt hagyhatnak a szöveten, ami még több szőrt és port vonz. Ez a maradék a ruhák kifakulását is okozhatja. Jobb, ha henger helyett természetes anyagokból készült kefét használsz.

Hirdetés

A ruhák megőrzése mosás közben

Szánj néhány extra pillanatot arra, mielőtt mindent bedobsz a kosárba vagy a mosógépbe cipzárral és gombokkal lezárod a ruhákat. Ez megakadályozza, hogy a záróelemek más ruhadarabokba akadjanak, és hogy a gombok meghúzódjanak vagy meglazuljanak. Ha nem teszed, fennáll a veszélye, hogy a mosás során beakad, meghúzódik vagy elszakad az anyag, megsérül a zárszerkezet, és kihúzódnak a gombok.

Mosogatópor használata

Ahhoz, hogy a ruhák újszerűek legyenek, ajánlott a mosószert és a mosogatóport egyenlő arányban keverni. Add ezt a keveréket a mosógépbe, és a szokásos módon mosd ki a ruhákat.

Vászonruhák vasalása

A vászonruhákat szinte lehetetlen vasalni, ha teljesen szárazak. Ha nem akarod tönkretenni az anyagot, vasalás előtt 5-10 perccel locsold meg vízzel, különösen a gallér, a mandzsetták és a zsebek környékén.

A kifakult ruhák helyreállítása sóval

Adj a mosási ciklushoz 1/2 csésze (150 g) sót. Miután a ruhákat és a mosószert a mosógépbe helyezted, önts körülbelül 1/2 csésze (150 g) sót a dobba. Amellett, hogy helyreállítja a színeket, segíthet abban is, hogy az új ruhák eleve ne fakuljanak ki.

A hagyományos asztali só vagy a rendkívül finom pácolósó jól működik, de kerüld a durva őrlésű tengeri sót, mivel az nem biztos, hogy teljesen feloldódik a mosógépben.

A só hatékony folteltávolító is, különösen vér-, penész- és izzadságfoltok esetén.

 

Vannak saját tippjeid a ruhák ápolására?

 

Kapcsolódó cikkek