15 ruha és kiegészítő, ami rendkívül kimerítheti a pénztárcádat

Ahogy a mondás tartja, a nőknek két nagy problémájuk van: vagy nincs mit felvenniük, vagy nincs több helyük ruhájuk tárolására. Talán minden divatrajongónak van néhány példája arra, amikor ruhákat, cipőket vagy kiegészítőket vásárolt, és csak 2-3 alkalommal viselte őket. Ez elég bosszantó, mert rengeteg pénzt költünk olyan dolgokra, amelyekről végül kiderül, hogy teljesen használhatatlanok.

Elhatároztuk, hogy megállítjuk ezt az ördögi kört, és tanulmányoztuk a stylistok és szakértők ajánlásait, hogy végre véget vessünk ennek az állandó pénzkidobásnak.

Hirdetés

 

A „fast fashion” kategóriába tartozó dolgok

Vannak dolgok, amelyek rövid időre elérik a népszerűség csúcsát. Általában a legújabb divattrendek alapján készülnek, és a tömegek számára másolják őket. Rendszerint az ilyen ruhák meglehetősen szemet gyönyörködtetőek, és elterelik az emberek figyelmét a ruhadarab minőségéről. A „fast fashion” kategóriába tartozó darabok semmiképpen sem a jó befektetések, mert megvan rá az esély, hogy a következő szezonban vagy megszűnnek relatívnak lenni, vagy elveszítik vonzerejüket.

A szakértők azt javasolják, hogy fordíts több időt a jó minőségű, univerzális ruhadarabok keresésére, amelyek nem olcsók, de azért megfizethetők. Ez mindenképpen érvényes, ha felsőruházatot és lábbelit vásárolsz, nem pedig pólókat vagy szoknyákat.

Luxus estélyi ruhák

Hirdetés

Az elit estélyi ruhák és koktélruhák pompásan néznek ki, ez nem kérdés. Ugyanakkor nincs rosszabb, mint megvenni egy tökéletes, drága ruhadarabot, és csak egyszer viselni. Vagy ami még rosszabb, ha csak a szekrényben lóg, mert nincs az a megfelelő esemény, ahová felvehetnéd. A stylistok szerint nem szabad „különleges alkalomra” ruhát vásárolni.

Jobb, ha olyan ruhákat veszel, amelyeket rendszeresen viselni fogsz. Más szóval, ahelyett, hogy egy csillámos karácsonyi ruhát vagy egy mély dekoltázsú darabot vásárolnál, jobb, ha olyat választasz, ami rendszeres darab lehet.

Panama és „halász stílusú” kalapok

A kalapok szinte minden évszakban nagyszerű kiegészítőnek számítanak. De nem minden kalap érdemes arra, hogy helyet foglaljon a fejeden. Például a nemrégiben népszerű vödörkalapok, más néven „halászkalapok”, forró trendként nagy figyelmet kaptak. A stylistok mégsem ajánlják ennek a kiegészítőnek a megvásárlását, annak ellenére, hogy olyan hírességek, mint Bella Hadid és Rihanna viselik.

Elég nehéz őket megfelelően beilleszteni bármilyen szetthez. A panamakalapok helyett jobban jársz, ha más típusú kalapok felé fordítod a figyelmedet. Ráadásul a szakértők azt jósolják, hogy a jövőben a széles karimájú kalapok fognak érvényesülni a vödrös kalapok helyett.

Hirdetés

Díszes fejfedők

Van egy szabály, ami a díszítésekkel kapcsolatban általában működik: a minimumon kell tartani őket. Minél több a strassz, a flitter és a dupla bonbon, annál olcsóbbnak fog tűnni a darab. Ráadásul a gazdag díszítésű dolgokat nehezebb kimosni – könnyen leeshetnek a díszek, és nyomokat hagyhatnak a szöveten.

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy kizárólag unalmas fejfedőket kellene viselnünk – továbbra is választhatunk élénk színű vagy szokatlan formájú sapkákat, és kombinálhatjuk őket egy kontrasztos sállal.

Túlzó stílusú ruhák

Néha a tervezők maximumra kapcsolják kreativitásuk szintjét, és ennek eredményeként olyan darabot kapunk, amelyet aligha lehet egyetlen kategóriába besorolni. Sportos, boho vagy ultra-glamouros? A platformos tornacipő, az ék alakú cipő vagy a természetes szőrmével díszített farmerdzseki mind-mind ragyogó példák az ilyen ruhadarabokra.

Hirdetés

Ennek eredményeképpen a vásárló nem érti, hogyan kell megfelelően viselni ezt a darabot, vagy mivel kombinálhatja. Ezért a határozottabb stílusú ruhák választása logikusabb és hasznosabb – ez segít kombinálni a különböző ruhatárelemeket a megjelenésében.

Olcsó farmer

A farmer egy alapvető és univerzális darab, amely könnyen segíthet több különböző szettek létrehozásában. Ezért nem a legjobb ötlet a farmernadrágon spórolni. Elsőre úgy tűnhet, hogy minden farmer némileg egyformán néz ki, így azt feltételezheted, hogy nincs szükség arra, hogy pénzt költs egy drágább változatra.

A jó minőségű farmerek azonban tartósabb anyagból készülnek, ami azt jelenti, hogy jobban illeszkednek hozzád, és tovább tartanak, mint az ilyen farmerek olcsóbb darabjai. Jó befektetés, ha figyelembe vesszük, hogy a minőségi farmer időtálló darab.

Szintetikus pulóverek

Egy új darab vásárlásakor figyelni kell az anyag minőségére – és a legtöbb esetben a természetes anyagok drágábbnak tűnnek, mint az olcsóbb változatok. A természetes selyemből vagy szaténból készült ruhákat például matt látvány különbözteti meg, míg a mesterséges anyagokból készült darabok valószínűleg olcsó, fényes megjelenésűek lesznek.

Hirdetés

Ez a kérdés nem hasonlítható össze a 100%-ban szintetikus pulóverekkel, amelyeket gyorsan beborítanak a szöszök, és az első mosás után elveszítik szalonképes megjelenésüket. Nem számít, mennyire divatos vagy stílusos egy pulóver – ha az összetételében nincsenek természetes szálak, akkor nem érdemel figyelmet.

Batikolt ruhák

A tie-dye/batikolt színezésű ruhák elhagyták a kifutókat, és újra és újra visszatérnek a divatvilágba. Ma ismét népszerű ez a trend, azonban a stylistok szerint nem szabad sok pénzt költeni az ilyen mintájú dolgokra és kiegészítőkre. A tie-dye színezéssel büszkélkedő ruhák általában túl élénknek tűnnek, ami nyomasztó megjelenést eredményez, mivel ritkán illeszkedik az ember ruhatárának többi darabjához. Ha valami egyedit szeretnél hozzáadni a megjelenésedhez, figyelj a nem túl világos árnyalatú és szokatlan szabású ruhákra.

Szuperdivatos, de kényelmetlen cipők

A lábbeli kiválasztása felelősségteljes, ugyanakkor kényelmetlen feladat. Fontos, hogy az új lábbeli a szépséget és a kényelmet is egyesítse, miközben a ruhatáradhoz is passzol. Ezért a következő cipő vagy csizma kiválasztásakor ne csak az esztétikai szempontokat, hanem a kényelmet is vedd figyelembe.

Ha olyan ultratrendi cipőkbe fekteted a pénzed, amelyekben csak állni vagy ülni tudsz, az nem a legjobb választás. Ráadásul a stylistok szerint, ha egy darab szupergyorsan trendi lett, valószínűleg ugyanolyan gyorsan el is hagyja a divatvilágot. Elvégre ez történt az átlátszó műanyag cipőkkel és a masszív designer tornacipőkkel is.

Kezeslábasok

Meglepő módon a kezeslábasok már több szezon óta trendik, annak ellenére, hogy minden kényelmetlenséget magukban hordanak. A tervezők biztosítanak minket arról, hogy ez a ruhatári darab nem éri meg a pénzünket, mert a legtöbb testalkathoz nem illik. Más szóval, egy kezeslábas nem teszi vonzóbbá a testalkatunkat – a legtöbbjük, különösen a farmerből készültek, hatalmasnak és nehéznek tűnnek. Alternatívaként válasszuk a nadrágkosztümöket, mivel azok elegánsabbak és praktikusabbak.

Neon színnel rikító ruhák

Íme egy másik trend, amely már több szezon óta kitart – a neon színekkel díszített ruhák. Egyrészt az ilyen darabok segítségével kitűnhetsz a tömegből, másrészt viszont biztos, hogy olyan ruhákra akarsz pénzt költeni, amelyeket csak bizonyos körülmények között tudsz majd viselni? Hiszen a neon árnyalatok csak nagyon szűk körben viselhetők. A stylistok azt javasolják, hogy ezek helyett inkább a virágmintákra és a feltűnő, mégis visszafogott színekre cseréljük.

Hófehér cipő (kivéve a tornacipőket)

Első pillantásra úgy tűnhet, hogy a fehér lábbeli univerzális, hiszen szó szerint mindennel kombinálható. De ez egyszerűen nem igaz. Számos buktatót kell figyelembe venni, amikor fehér papucsot vagy cipőt vásárolunk. Először is, a lábad nem fog a legjobban kinézni, mert ez az élénk fehér szín kontrasztot képez a bőrrel.

Ez azt jelenti, hogy a zúzódások, erek és karcolások élénkebben fognak látszani a fehér lábbelihez képest. Másodszor, a fehér cipők elég gyorsan elveszítik szép megjelenésüket, mert még a legapróbb foltok és karcolások is feltűnnek rajtuk. Ennek eredményeképpen azt kockáztatod, hogy ápolatlanul nézel majd ki. Ezért a stylistok azt javasolják, hogy csak akkor választj fehér lábbelit, ha az alkalmi vagy sportos stílushoz kapcsolódik – még ha a tornacipőd vagy a papucscipőd kissé kopott is, az összkép még mindig tisztességesen fog kinézni.

„Foltmintás” ruhák

Az utóbbi időben az üzletek olyan ruhákat kínálnak, amelyek némileg hasonlítanak egy foltozott paplanra. Ezek pulóverek, szoknyák és ruhák formájában érkeznek. Az ilyen ruhatári darabok egészen egyedien néznek ki, de a divatvilág szakértői mégis óva intenek a vásárlástól. Véleményük szerint a patchwork mintájú ruhák nem állják ki az idő próbáját, és elég hamar elveszítik divatosságukat.

Bonyolult szabású ruhák

Amikor egy bonyolult szabású és egy klasszikus modell között választunk, a szakértők azt tanácsolják, hogy az utóbbit válasszuk. A divattörténelem során még soha nem volt olyan, hogy egy angol gallérral ellátott kabát kiment volna a divatból. A különböző trendi részletek, mint például a terjedelmes vállak, a baszk és a többi, azonban a szezon végére valószínűleg elhagyják a divat reflektorfényét.

Emellett a köpenyek külön említést érdemelnek, ha felsőruházatról van szó. A stylistok szerint az ilyen köpenyek extravagáns megjelenésük ellenére nem tekinthetők előnyös vásárlásnak. A köpenyekkel az a probléma, hogy csak kevesen tudják megfelelően beilleszteni őket a ruhatárukba úgy, hogy a végén csiszolt megjelenést kapnak. Ugyanez vonatkozik sok más, bonyolult szabással büszkélkedő ruhadarabra is.

Rövidített felsőruházat

Ez egészen egyszerű: ha több, sziluett, anyag és szín tekintetében hasonlóan kinéző modellt látsz, azt a lehetőséget válaszd, amelyik hosszabb. A hosszabb darab stílusosabbnak és drágábbnak fog tűnni. Ráadásul egy ilyen kabát segíthet abban, hogy hosszabb látképet hozz létre, míg a rövid darabok éppen ellenkezőleg, szélesebbnek tűnhetnek, mint amilyen valójában.

 

Kapcsolódó cikkek