15+ tény az amisokról, ami meglep és talán össze is zavar

A legelső amis közösség az 1720-as években alakult a pennsylvaniai Lancasterben. Mint közösség, szeretetteljes, családcentrikus, szerény, és elutasítják a modern kényelmi eszközök, például az elektromosság használatát. Csak Lancasterben több mint 30.000 amish él, és számuk folyamatosan növekszik. Egyik fő hitvallásuk, hogy a közösségi harmóniának kell érvényesülnie a külvilágban elsődlegesen uralkodó individualizmus és büszkeség helyett.

Hirdetés
 • Az Indiana állambeli Berne környékén él egy nagy család, az „Old Order Amish”, akikről úgy tartják, hogy különleges génnel rendelkeznek. De valójában ez egy mutáció, ami a hosszú életért felelős. Ennek köszönhetően körülbelül 10%-kal tovább élhetnek, mint az átlag ember, ráadásul lényegesen kevesebben szenvednek cukorbetegségben.
 • Az amishoknak nincs autójuk. De utasok lehetnek – például autókban, buszokban, vonatokban, stb.. Ez nem sérti a hagyományokat, és lehetővé teszi számukra, hogy olyan helyekre is eljussanak, ahová másképp nem tudnának. Emellett az amisok a közösségükön kívüli embereket is felbérelhetnek. Repülőgépet azonban nem használnak, mert azt túl modernnek tartják.
 • Az amisok nem használnak kerékpárt. De nagyon népszerű egy olyan közlekedési eszköz, ami valahol a robogó és a kerékpár között van. Ezek a robogó-kerékpárok valószínűleg a második legnépszerűbb közlekedési eszköz a lovaskocsik után. Nagyon sok fiatal jár ilyenekkel iskolába, és tulajdonképpen amish robogóknak hívják őket. Van egy speciális amish tulajdonú cég, amely ezeket a robogókat gyártja.

 • Ami az elektromosságot illeti, az amishok számára tabunak számít, és ez a világtól való elkülönülésük egyik nyilvános szimbóluma. Ez azt jelenti, hogy nem használhatják a rádiót, a tévét vagy más készülékeket. Ám hagyományaik és a valóság ellentmondásban állnak egymással: az elektromosságot tiltják, de autonóm generátorokat használnak.
 • Az amisok étrendjére nincsenek szigorú szabályok. Így például a Burger King látogatása is belefé. A többi látogatót az lepi meg igazán, amikor a parkolókban parkolnak a lovaikkal.
 • A fiatal amish párok nem létesíthetnek intim kapcsolatot házasságkötés előtt, de az éjszakákat együtt tölthetik, ha teljesen felöltözve maradnak. Emellett egy vastag deszkát helyeznek az ágy közepére, hogy megakadályozzanak mindenféle érintkezést. Ez azért történik, hogy megismerhessék egymást, és kiderüljön, hogy illenek-e egymáshoz.

 • Az oktatásukat a 8. osztályban befejezik. Ettől a ponttól kezdve a fiatal gyerekek készülnek a felnőtt életre. A fiúkat megtanítják a kereskedelemre, míg a lányok megtanulják az összes házimunkát, hogy készen álljanak arra, hogy háziasszonyok legyenek.
 • Az amish emberek járnak nyaralni. Konkrétan a helyi közösségükbe, a Pennsylvania állambeli Lancasterbe kirándulnak. A helyet „Amisok Las Vegasa”-ként is ismerik.
 • Szeretnek olyan helyeken vásárolni, ahol horpadt termékeket, például konzerveket árulnak nagyon kevés pénzért.

 • A rumspringa az amish életnek az az időszaka, amely a tinédzserkorban kezdődik, és egy nagyon fontos döntéssel ér véget: a közösségben maradni vagy elhagyni azt. Ebben az időszakban a fiatalok olyan életet élhetnek, amilyet csak akarnak, oda mehetnek, ahová csak akarnak, és sok olyan dolgot tehetnek, ami a közösségen belül tilos. Erről az életszakaszról készült egy 2002-es dokumentumfilm, az Ördögi játszótér. Emellett van néhány valóságshow is, amely megmutatja, mi történik, amikor az amis gyerekek nagyvárosokba mennek.
 • Ha a Rumspringa alatt egy amis fiatal olyan életmódot folytat, amely sérti a közösség szabályait, az nem jelenti azt, hogy nem térhet vissza. Ha valaki úgy dönt, hogy visszatér, majd újra elhagyja a közösséget, akkor a többi amish ember elkerüli őt. Ha a Rumspringa után egy amis a technológia és az elektromosság világában marad, akkor lehet, hogy még a hozzá legközelebb állók is elkerülik. Tényleg a közösségtől függ, hogy a szüleik felveszik-e velük a kapcsolatot vagy sem.
 • Az amisok mintegy 90 %-a visszatér a közösségébe a Rumspringa után, és csatlakozik az egyházhoz. A többiek rendes modern életet kezdenek. Kate Stoltz például a Breaking Amish című sorozat egyik sztárja, és a sorozat után elhagyta a közösséget. Kate ma modell, tervező és tévésztár, és New Yorkban él.

 • A babáknak, amelyekkel az amis gyerekek játszhatnak, nincs arcuk. Minden olyan baba, amelynek szeme, füle vagy szája van, tilos. Ez a babona abból ered, hogy „minden ember egyforma”.

 • A legnagyobb számú amis közösség Pennsylvania államban él. Jelenleg több mint 200 fedett híd van, az 1800-as években pedig körülbelül 1500. Lancaster megye különösen híres ezekről a hidakról – 29 van belőlük, és az amish közösségen kívüliek számára külön túrákat szerveznek.
 • Az amisok azért építettek fedett hidakat, mert körülbelül két évszázaddal ezelőtt a fa meglehetősen olcsó volt, és ezt használták az építkezésekhez. Az építési folyamat elég drága volt, ezért tetőket építettek, hogy megvédjék a hidakat az esőtől és meghosszabbítsák az élettartamukat.

Hirdetés
 • Egyes közösségek a kultúrájukat turisztikai látványossággá alakítják. Sokan online szuvenírboltokat nyitnak, míg mások babakocsikázást biztosítanak. Akár egy amish házban is megszállhatsz.
 • Az Ordnung, vagyis az amisok szabályrendszere, tiltja az ékszereket. Ezért nem viselnek jegygyűrűt.
 • Az amis nők nem vágatják le a hajukat. Rendszeresen kontyba rakják és főkötőt viselnek, mert a haj nem lehet büszkeség forrása.

 

Kapcsolódó cikkek