16 hiba ami csökkenti a háztartási készülékek élettartamát

A háztartási gépek helyes használata nem rakétatudomány. Általában elolvassuk a használati útmutatót, mielőtt először használnánk a készüléket. De általában hajlamosak vagyunk arra, hogy átgondolás nélkül használjuk készülékeinket. Ez pedig hibákhoz és/vagy elégtelen eredményekhez vezethet.

Szeretnénk, ha háztartási gépeink a lehető leghosszabb ideig szolgálnának minket. Ezért úgy döntöttünk, hogy kiderítjük, milyen hibákat szoktunk elkövetni használatuk során. A bónusz részben pedig találsz egy life hacket arra, hogyan csökkentheted az áramszámládat.

Hirdetés

 

Használat után nem ürítjük ki a vizet a vasalóból.

Ha megfelelően gondoskodunk a vasalónkról, jelentősen meghosszabbíthatjuk az élettartamát. Csak néhány egyszerű szabályt kell betartanod. Először is, ajánlott szűrt vizet használni – ez megakadályozza a vízkő kialakulását. Másodszor, és ezt a legtöbben nem teszik meg, minden használat után ki kell üríteni a vasalót. Így megakadályozhatod, hogy rozsda képződjön benne.

A ruhagőzölőből nem ürítjük ki a vizet.

A víztartályt a ruhagőzölő minden használata után ki kell üríteni. Először is engedjük le az összes megmaradt vizet, és öntsünk bele friss vizet. Ezután rázzuk meg egy kicsit a gőzölőt, hogy eltávolítsuk a maradék vízkő maradványait, és ismét engedjük le a vizet. Ha hajlamos vagy a vizet a tartályban hagyni, penész képződhet benne.

Fóliát használunk a sütőben.

Hirdetés

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a sütő alját alufóliával kibélelni a tökéletes módja annak, hogy megvédjük, és ne kelljen minden használat után tisztítani. A valóságban azonban ez elég veszélyes lehet.

A fólia nemcsak visszaveri a hőt, ami miatt az ételek túlmelegednek, hanem kiégetheti a sütő fűtőelemeit is. A fólia korlátozza a hő- és légáramlást, és akár meg is olvadhat a sütő belsejében. Ezért a legjobb, ha a sütőt hagyományosan tisztítod, és elfelejted az alufóliát.

Nem kezeljük a kávéfőző vízkövét.

A kávéfőző, mint minden más konyhai eszköz, szintén folyamatos karbantartást igényel. Márkától és modelltől függetlenül ez a készülék néhány havonta tisztítást igényel. El kell távolítani az olaj- és kávémaradványokat. Ez még fontosabb a kemény vizű területeken.

Ha nem tisztítod rendszeresen, a gép károsodhat, és ez a kávé ízét is befolyásolhatja. A tisztítást elvégezheted a következő szerek valamelyikének segítségével: citromsav, alma ecet vagy kereskedelmi forgalomban kapható vízkőmentesítő. Fontos azonban megjegyezni, hogy az ecetet és a citromsavat a címkén feltüntetett arányban vízzel kell hígítani.

Kinyissuk az ajtót, miközben a mikrohullámú még működik.

Annak ellenére, hogy a legtöbb mikrohullámú sütőnek van kikapcsoló gombja, sokan nem használjuk. Ehelyett egyszerűen kinyitjuk az ajtót, miközben a mikrohullámú sütő még működik, és ez kárt okozhat a készülékben. Amikor ezt tesszük, megszakítjuk a áramkört, és megzavarjuk a rendszer helyes működését.

Hirdetés

Túl nehéz edényeket teszünk a mikrohullámú sütőbe.

Ez egy másik hiba, amit hajlamosak vagyunk elkövetni a mikrohullámú sütő használatakor. Nagyon kevesen olvassák el a használati útmutatót, és ismerik a mikrohullámú súlykorlátozását. Pedig ez a korlátozás létezik, és ha valami nehezebbet teszünk a forgótányérra, az problémákhoz vezethet.

Használat után azonnal el kell mosni a turmixgépet.

Ha van konyhai robotgépünk vagy kézi turmixgépünk, akkor tudjuk, milyen nehéz lehet ezeket tisztítani. Azonban az, hogy nem mossuk el ezeket az eszközöket közvetlenül használatuk után, rossz ötlet, mert az ételmaradékok megtapadhatnak a nehezen hozzáférhető helyeken.

Idővel ez károsíthatja a turmixgép mechanizmusát és tompíthatja a pengéket, a készülék pedig a baktériumok táptalajává válhat. Miután végezték a turmixolással, egyszerűen áztasd be a tálat meleg vízbe. A nehezen hozzáférhető helyek megtisztításához egy régi fogkefét is használhatsz.

Megrázzuk a pirítót, hogy eltávolítsuk a morzsákat.

Hirdetés

A morzsák elkerülhetetlenül felhalmozódnak a kenyérpirító belsejében. A feleslegük pedig nemcsak a készülék hatékonyságát befolyásolja, hanem tűzveszélyes is lehet. Ezért minden alkalommal, miután használtuk a kenyérpirítót, húzzuk ki és távolítsuk el a morzsákat.

Sokan egyszerűen csak fejjel lefelé fordítják a készüléket, és rázni kezdik. Ez pedig hiba. Ez a megközelítés csak ront a helyzeten, mert a morzsák beleragadhatnak a fűtőelemekbe.

A legjobb, ha 2 lépésben tisztítjuk meg a kenyérpirítót: hagyjuk kihűlni, óvatosan fordítsuk meg, rázzuk meg kissé, hogy a morzsák nagy része kihulljon, majd fogjunk egy ecsetet, és keféljük ki a maradék morzsákat a belsejéből.

Nem használjuk a kenyérpirító beállításait.

Ez egy másik gyakori hiba, amit az emberek hajlamosak elkövetni a kenyérpirító használatakor. Rövid idő elteltével megnyomjuk a törlés gombot, hogy kipattintsuk a pirítóst, és ellenőrizzük a folyamatot. Természetesen a pirítós még nincs kész, ezért újra lenyomjuk a kart, hogy a pirítósnak még egy kis időt adjunk. Mire a második ciklus természetes módon befejeződik, a pirítós már megégett.

Ezt a forgatókönyvet úgy kerülhetjük el, ha megtanuljuk a kenyérpirító beállításait, helyesen alkalmazzuk, és hagyjuk, hogy a készülék nyugodtan végezze a dolgát.

Nem cseréljük ki a páraelszívó szűrőit.

Hirdetés

Gyakran előfordul, hogy elfelejtjük kicserélni a páraelszívó szűrőit. Ezek arra szolgálnak, hogy felszívják a felesleges gőzt, és megakadályozzák, hogy a zsír és az ételmaradékok eltömítsék a szellőzőt, ami segít nekünk abban, hogy a konyha tiszta és kellemetlen szagoktól mentes maradjon.

A páraelszívó modelljétől és a használat gyakoriságától függően a szűrőket 6-8 havonta kell cserélni. Minél több zsírnak és hőnek van kitéve a páraelszívó, annál gyakrabban kell cserélni a szűrőket.

Forró ételt rakunk a hűtőbe.

Bizonyára senkinek sem jutna eszébe, hogy frissen főtt pörköltet tegyen a hűtőbe, de sokan vagyunk, akik olyan ételeket teszünk bele, amelyek még nem hűltek ki teljesen. Ezáltal a hűtőszekrény belsejében megemelkedik a hőmérséklet, és ezért több energiát és áramot igényel a funkciója ellátásához. Így a villanyszámláink is megnőnek. Emellett a forró ételek megemelhetik a hőmérsékletet a hűtőszekrény belsejében, ami hatással lehet a már benne lévő többi ételre.

Elöblítsük az edényeket, mielőtt a mosogatógépbe tesszük őket.

Hajlamosak vagyunk hibázni a mosogatógép használatakor is. Például a piszkos edényeket átöblíthetjük, mielőtt betesszük őket a mosogatógépbe. A legtöbb mosogatógépben ugyanis érzékelők vannak, amelyek érzékelik, hogy mennyire piszkosak az edények, és a vízsugarat a megfelelő szintre állítják be. Ha tehát előöblítjük az edényeket, akkor tulajdonképpen „becsapjuk” a mosogatógépet, hogy azt higgye, csak egy enyhe mosogatásra van szükség.

Nem használunk öblítőt.

A mosogatógépnek van öblítőszer rekesze, akárcsak a mosógépnek. De sokan hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy elég, ha csak egy tisztítószert használunk. Ez azonban tévedés, mert az öblítőszerben található összetevők célja, hogy csökkentsék a vízcseppek felületi feszültségét. Ennek köszönhetően a víz kevesebb időt tölt az edényeken, így az edényeken kevesebb folt és hátrahagyott nyom marad.

A mosogatógépet csak félig tele futtatjuk.

A mosogatógépben a szappan mindent megtisztít belülről. A szappan nagyon károsíthatja az edényeket, és ha a mosogatógép csak félig van tele, a szappan magukat az edényeket célozza meg, nem csak az ételmaradékokat. A félig teli mosogatógép üzemeltetése környezetvédelmi szempontból is rossz, mivel a mosogatógép ugyanannyi vizet és energiát fogyaszt, függetlenül a benne lévő edények számától. Ezért mindig jó ötlet, ha a mosogatógépen belül minden rendelkezésre álló helyet feltöltünk.

Nem tisztítjuk a hajszárító szűrőjét.

Minden hajszárítónak van egy szűrője, ami megakadályozza, hogy por kerüljön a készülékbe. Ha a szellőzőnyílás eltömődik, a levegő nem tud áramlani, ami a hajszárító túlmelegedését okozza.

A hajszárítót elég könnyű tisztítani – húzd ki és vedd ki a szűrőt. Öblítsd le víz alatt, hogy eltávolítsd a szennyeződéseket, és győződj meg róla, hogy teljesen száraz, mielőtt visszatennéd. Attól függően, hogy milyen gyakran szárítod a hajad, a szűrőt hetente egyszer, vagy többször tisztítsd meg.

Rossz helyre helyezzük a légtisztítót.

A legtöbb ember hajlamos a falhoz közel vagy egy sarokba rakni a légtisztítót, mert az nem illik a szoba kialakításához.

A légtisztítókat azonban a faltól távol kell elhelyezni, henger alakúak esetében pedig a lehető legközelebb a szoba közepéhez. Ennek oka igen egyszerű. Ennek a készüléknek hely kell ahhoz, hogy beszívja a levegőt, és visszafújja azt a helyiségbe.

 

 

Bónusz: hogyan spórolj áramot

Húzd ki az összes háztartási készüléküket, mikor nem használod, és a hónap végi villanyszámla valamivel alacsonyabb lesz a szokásosnál.

Ritkán húzzuk ki a mikrohullámú sütőt, a kenyérpirítót vagy más konyhai kisgépeket. De az, hogy minden használat után megtesszük, hasznos szokás lehet. Vagy használhatunk tápegységeket, hogy egyetlen gombnyomással kikapcsoljunk mindent.

 

Te milyen háztartási készülékekkel kapcsolatos hibákat szoktál elkövetni? Mit tennél még hozzá ehhez a listához? Mond el nekünk a hozzászólásokban.

Kapcsolódó cikkek