16 őrült élelmiszer-tény, amiről fogalmunk sem volt

Az evés nem csak a fizikai szükségleteinkről szól, hanem a stressz levezetéséről és az örömök befogadásáról is. Egyes országokban ételkultuszok léteznek: az olaszok a tésztát nemzeti örökségnek tekintik, a franciák pedig büszkék a hagymalevesre és a fondüre. Egyes termékeknek is megvannak a maguk titkai! Kiderült, hogy a főtt burgonyát igazán trükkös elkészíteni, a gomba pedig a rovarok távoli rokona.

Szeretünk új dolgokat megismerni, és ma összegyűjtöttük a legelképesztőbb tényeket olyan ételekről, amelyeket valószínűleg minden nap megeszel. Fogadjunk, hogy a cikk elolvasása után megváltozik az ételekhez való hozzáállásod!

Hirdetés

 

Az alma a rózsa rokona.

Talán hihetetlenül hangzik, de számos gyümölcs a rózsa közeli rokona: a Rosaceae családba tartoznak. Az alma, a körte, a szilva, a málna (és még a mandula is) mind a rózsák rokona.

Van egy ital, ami helyettesítheti az ételeket.

A Soylent gyártója egy olyan italt akart létrehozni, amely helyettesítheti az étkezéseket. Egyetlen üveggel a szervezeted a szükséges fehérjék, vitaminok és mikroelemek 20%-ával gazdagodik. A Soylent alkotói biztosak benne, hogy termékük a táplálkozás jövője. Mivel a népesség folyamatosan növekszik, és egyre kevesebb termék van a világon, az ital helyettesítheti a hétköznapi ételeket. Egy üveg 3,25 dollárba kerül.

A kávé iránti szeretet öröklődhet.

A Harvard tudósai 6 géntípust azonosítottak, amelyek a koffein felszívódásáért felelősek, és rájöttek, hogy miért hat a kávé bizonyos emberekre másképp. Minden a genetikáról szól. Ezért van az, hogy valakinek már egy korty kávé is felpörgeti az energiáját, míg másoknak 2-3 csésze eszpresszót kell meginniuk ahhoz, hogy felébredjenek.

Hirdetés

A főtt burgonya egészségesebb, ha hidegen fogyasztjuk.

A burgonyát meglehetősen egészségtelen ételnek tartják, mert magas a glikémiás indexe (GI), a szénhidrátok felszívódásának sebessége és az a tény, hogy megemeli a vércukorszintet. Kiderült, hogy a burgonya glikémiás indexének hatását könnyű csökkenteni: hidegen kell fogyasztani. A keményítő lassabban szívódik fel, és a burgonya GI-je alacsonyabb lesz, mint a forró burgonyapürénél.

Egy cső kukoricában mindig páros számú szem van.

A csöves kukoricának páros számú sora (8 és 12 között) és szemcséje (akár 1000) van. A termékek és tárgyak majdnem 1/4-e tartalmaz kukoricát, az állati takarmánytól a tűzijátékokig.

A gombáknak, mint a rovaroknak is van kitinjük.

Minden gomba tartalmaz egy bizonyos biopolimert, azaz kitint. Igen, ugyanazt a kitint, ami a rovarok szárnyát olyan merevvé teszi. Ezért nem ajánlott túl sokáig főzni őket: nem számít, hogy 3 percig vagy 3 órán át főzzük őket – az alakjuk és az ízük nem változik.

Oregonban a tudósok megtalálták a világ legnagyobb gombáját – a mézgombát, amely 1665 futballpálya nagyságú területet foglal el.

Hirdetés

A pisztácia gyúlékony.

A pisztácia valóban meggyulladhat, ha nagy tételben szállítják. Ez a magas zsírtartalom és a benne lévő víz hiánya miatt történik. Ráadásul ezek a diófélék oxigént fogyasztanak és szén-dioxidot termelnek, ami szintén égéshez vezethet. Ezért a pisztáciát nagyon óvatos körülmények között kell szállítani.

Mesterséges vanília és a hódok kapcsolata.

Igen, a hódoknak vaníliaillata van. Nos, a hódok mirigyváladéka vaníliaillatú, és használják a parfümgyártásban és élelmiszer-adalékanyagként (alkoholmentes italokban és desszertekben). Az állatok ennek az illatnak a segítségével jelölik meg a területüket, az emberek pedig speciális farmokon gyűjtik.

A vattacukrot egy fogorvos találta fel.

William Morrison politikai vezető, feltaláló és fogorvos is volt. Ő alkotta meg 1897-ben a Fairy Floss nevű desszertet, amit ma vattacukor néven ismerünk. Később egy másik fogorvos szabadalmaztatott egy vattacukor-gyártó gépet, amellyel előállította a ma már megszokott finomságot.

A rebarbaraleveleket óvatosan kell fogyasztani.

A rebarbara igazán egészséges zöldség. Szénhidrátot, vitaminokat (C-, PP- és B-vitaminokat), káliumot és magnéziumot tartalmaz. Az embereknek azonban a szárát kell fogyasztaniuk, mivel a rebarbara levelei oxálsavval dúsítottak. A sav fogyasztása gyomor- és veseproblémákat okozhat. Veszélyeztetettek a gyermekek és a gyomorhurutban és vesekőbetegségben szenvedők.

Hirdetés

Ha allergiás vagy a latexre, ne egyél papayát.

Rendszerint az ebben a betegségben szenvedő emberek allergiásak egy termékcsoportra. A tudósok megállapították, hogy a latexre allergiás emberek a papayára is allergiásak lesznek.

A darazsak a fügék belsejében szaporodnak.

A fügék, amelyek fordított virágúak, különleges beporzási folyamatot igényelnek, és ebben fontos szerepet játszanak a füge darazsak. A füge darazsak nem élhetnek füge nélkül, a füge pedig nem élhet darazsak nélkül. Az apró nőstény rovarok bejutnak a gyümölcs belsejébe, csapdába ejtik partnerüket, és megtermékenyített petéket raknak a virágokba. Sajnos a hím darazsak odabent elpusztulnak, mivel nem tudnak kijutni. Ezután az összes darázsbébi elkezd nőni.

Szerencsére a darazsak csak olyan hímivarú virágokban születnek, amelyeket az emberek nem esznek meg. A rovarok azonban nem tudják, hogy melyik virágban kellene beporozniuk, ezért van az, hogy szinte minden fügében elpusztult darazsak vannak. Jó hír: a modern gazdák általában önbeporzó fügefajtákat termesztenek, így csak kicsi az esélye, hogy egy halott rovart fogsz enni.

A gyártók sugározzák a gyümölcsöket és zöldségeket.

Az élelmiszerek besugárzása az az eljárás, amikor az élelmiszereket ionizáló sugárzásnak teszik ki, hogy elpusztítsák a kórokozó mikroorganizmusokat és a rovarlárvákat. A besugárzásra gamma-, röntgen- vagy elektronsugarakat használnak. Az ilyen eljárásokat biztonságosnak tartják, és 41 országban használják zöldségek, hús, hal, búza és fűszerek besugárzására.

A salátaöntetekben és a napvédő krémekben van valami közös.

A naptejekhez hozzáadott titán-dioxidot egyes élelmiszerekben is használják. Ugyanaz a funkciója: megakadályozza a fény romboló hatását, és tartósítószerként szolgál.

Hirdetés

A tequilából gyémántot lehet készíteni.

Igen, tequilából apró, elektronikai célokra használható gyémántokat lehet készíteni. A tequilát agávéból készítik, olyan növényekből, amelyeket denevérek poroznak be, mivel éjszaka virágoznak.

A tonhalkonzerv higanyt tartalmaz.

A tenger gyümölcseiben található higany az emberi eredetű légszennyezés eredménye. A tudósok észrevették, hogy a tonhalkonzervek magas higanytartalmúak. De a tonhalat helyettesítheti egy jobb alternatívával, például lazackonzervvel.

 

Bónusz képek:

Ez legjobb eszköz a grillezett sajt készítésére!

Megmagyarázhatatlan, de a legjobb sült krumpli mindig a zacskó alján van.

 

Kapcsolódó cikkek