17 jellemző a svédek életéről, ami még a legtapasztaltabb utazókat is megdöbbenti

Svédországba utazni mostoha egy dolog, hiszen olyannyira eltér a Kelet-Európában ismert normáktól, hogy az ember utazás közben/után akaratlanul is újraértelmezi a „normális életszínvonal” fogalmát. Az ország minden lakosa számára ingyenes az oktatás, az orvosi ellátás, és hatalmas kedvezményekre illetve járulékokra számíthatnak nemcsak a gyerekes családok, de a munkanélküli emberek egyaránt. Nemrég írtunk róla, hogy a svéd lakosok (önként) chipet ültetnek a bőrükbe, de arra jutottunk, hogy akad még érdekesség Svédországgal kapcsolatban.

Megtudtunk valamit a svédországi átlagemberek életéről, és rájöttünk, hogy miért kellene az egész világnak megpróbálnia ugyanebbe az irányba haladni.

Hirdetés

 

A skandinávok kemény emberek.

Svédországban az emberek teljesen másképp értelmezik az időjárás fogalmát. Például, amíg idehaza fagypont közeli hőmérséklet esetén télikabátban didergő embereket látunk az utcán, addig Svédországban az irodai dolgozók pólóban ülnek az irodában, a férfiak széldzsekiben bicikliznek, de ebben az időben még a 3 éves gyerekeket is gond nélkül kiengedik például sapka nélkül.

Az üzletekben szabályok vonatkoznak a jó modorra.

A helyiek pamut szatyorral és táskákkal mennek a szupermarketekbe, hogy ne kelljen használniuk a környezetszennyező műanyag zacskókat. Ha elterjed valamilyen rossz hír egy cégről, például hogy egy gyár szennyezi a levegőt, a vizet, vagy nem megfelelő körülmények között tartják az állatokat, akkor akár le is húzhatja a rolót, a helyiek ugyanis nem vásárolnak több terméket az adott cégtől.

A pénztárnál a svédek vonalkóddal felfelé helyezik az árukat a kosarukba, hogy a pénztárosnak minél könnyebb dolga legyen, és meggyorsítsák a fizetést. A nagyobb szupermarketekben egyébként a bevásárlókocsikon mini-térkép is található, hogy a vásárlók minél gyorsabban megtalálják az általuk keresett termékeket.

Hirdetés

Az apáknak 3 hónapot kell gyermekükkel tölteniük, amikor megszületnek.

Svédországban összesen 480 szabadnap vehető ki gyermekgondozás címszó alatt, ebből 90-et pedig az édesapáknak kell kivenniük, mivel a svéd hatóságok úgy gondolják, hogy az apákat is feltétlenül be kell vonni a gyermeknevelésbe, már a születését követő első naptól kezdve.

A svédek nagyon környezettudatosak.

Az ország minden városában sok a növényzet. A városi parkokat madarak, nyulak és sündisznók lakják. Ebben az országban tehát a növény- és állatvilágot nagyon tiszteletben kell tartani. Volt egy eset, amikor egy vadász puskával lelőtt egy verebet az erdőben, egy járókelő pedig észrevette őt. A vadászt több hónapnyi börtönbüntetésre és pénzbírság megfizetésére ítélték.

Fehér rénszarvas, Malå, Svédország
Fehér rénszarvas, Malå, Svédország

Svédországban az emberek nem túlóráznak.

Nincsenek kellemetlen hétvégi emailek, telefonos extra munkák, stb. Ha Svédországban a munkaidő délután 5-kor véget ér, akkor a dolgozók csak annyit mondanak, hogy „hétfőn beszélünk”, és nem is gondolnak a munkára, egészen hétfőig. A helyiek ezt a magánélet iránti tisztelettel magyarázzák.

Hirdetés

Szinte soha nem használnak készpénzt.

A svédek készpénz helyett egy mobiltelefonokhoz és bankszámlákhoz kötött Swish rendszert használnak fizetéskor. Már 2018 szeptemberében is 6,5 millió felhasználója volt ennek a rendszernek, ami azóta nyilván tovább emelkedett. Ez nagyon szép szám, tekintve, hogy összesen 10 millióan élnek az országban. Egyébként még a piacon is így, elektronikusan fizetnek, nem pedig készpénzzel.

Nem kiabálnak egymással, ha vitatkoznak.

Ha két ember nem ért egymással egyet, akkor higgadtan, egy harmadik személy bevonásával igyekeznek megoldani a problémát. Ha a főnök például nem enged el nyaralni, a munkavállaló felveszi a kapcsolatot a szakszervezettel és a szakszervezet segít érvényesíteni a munkavállaló jogait. Családon belüli nézeteltéréseknél családterapeuta foglalkozik az üggyel, és így tovább. Teljesen mindegy, milyen probléma merült fel, mindig van egy harmadik fél, akihez lehet fordulni.

Svédországban szokás szerint szombaton édességeket esznek.

Amikor a ’40-es években kiderült, hogy az édességek károsak az egészségre, a svédek nem dobták el az édességekkel kapcsolatos szokásaikat, pusztán egy napra korlátozták azokat. Ennek eredményeképpen egy átlagos svéd család nagyjából 1,2 kg édességet eszik meg szombatonként.

Az állampolgárok felelősek az ország hivatalos Twitter-fiókjáért.

Ehhez a fiókhoz bárki igényelhet magának (egy hét időtartamra) hozzáférést. A cél egyszerű: az ország lakosait minél közelebb hozni egymáshoz, és a különféle problémákra együtt megoldást találni.

A svéd óvodákban nincsenek ágyak.

Hirdetés

A svéd óvodákban nincs kötelező alvási idő, így aki aludni akar, az egyszerűen egy matracon teszi mindezt, aki pedig nem szeretne, az különféle programokkal üti el az időt. Egyébként Svédországban már 1 éves kortól be lehet íratni a gyermekeket az óvodába, ilyenkor az óvónők a rendszerint babakocsikban lévő gyermekekre is vigyáznak.

Népszerűek az ún. „pletyka tükrök”

Az ilyen tükröket mindig a kanapéhoz és étkezőasztalhoz közel teszik, hogy mindig legyen valami beszédtéma. Elég csak kinézni a tükrökön át az utcára, és máris lehet arról beszélni, hogy ki jött a szomszédhoz, vagy mit csinál a szomszéd, stb. Nem mellesleg pedig az is rögtön látszik az asztalnál vagy a kanapénál ülve, hogy ki áll az ajtóban, amikor kopog vagy csönget valaki.

A svéd útlevél a harmadik legbefolyásosabb útlevél a világon.

Ez azt jelenti, hogy nagyon könnyű vele utazni a világban: utazás során nem kell külön vízumot szerezni és semmilyen információt sem szolgáltatni magunkról. A helyiek nagyon büszkék rá, hogy vízum nélkül is a világ 170 országába léphetnek be. Egyébként az Egyesült Arab Emírségek útlevele áll a rangsor első helyén: az ott élő emberek 179 országot látogathatnak vízum nélkül.

Mindent olcsó fa rekeszekkel oldanak meg.

A nagyjából 10 eurós fa rekeszek rendkívül népszerűek az országban, a helyiek bármit képesek megoldani ezekkel: a tárolástól egészen a lakberendezésig.

A sport rendkívül fontos ebben az országban.

Hirdetés

3 millió svéd tartozik valamilyen sportklubhoz. A téli sportok persze a legnépszerűbbek, de az itt élők nagyon szeretnek focizni, kosárlabdázni, futni, úszni és kerékpározni egyaránt. A kereszteződéseknél speciális lábtartókkal felszerelt oszlopok vannak, hogy a kerékpárosoknak ne kelljen leszállniuk a bicikliről, amíg várnak a zöld jelzésre.

A stockholmi metró a világ leghosszabb galériája.

Minden metróállomás különböző téma szerint került kialakításra, így minden egyes metróállomás egyfajta látványosságként szolgál a turisták körében.

Svédországban 2015-ben kezdtek el chipeket beültetni az emberekbe.

Ezek az apró mikrochipek rögzítik a bankkártyák, igazolványok, utazási okmányok és egyéb fontos kártyák adatait, így azokat nem kell magukkal hordaniuk az embereknek. A chip beültetésének ára 150 és 200 dollár között mozog, de így is sok svéd önként vállalja be, az életének megkönnyítése végett.

Nagyon szigorú szabályok vonatkoznak a tűzijátékokra.

Az emberek biztonsága érdekében 2019-ben egy törvényt vezettek be, mely előírja, hogy a tűzijátékok használatához a személyeknek előzetesen egy speciális tanfolyamot kell elvégezniük, és engedélyt szerezniük rá, hogy használhassák ezeket a pirotechnikai eszközöket. A petárdák 2002 óta tiltva vannak az országban.

 

Kapcsolódó cikkek