17 ravasz trükk, ami olyan gyakori, hogy sokan észre sem veszik

Mindannyian tudjuk, hogy ezen a világon szinte semmi sincs ingyen. De nehéz megállapítani azt, ha túl sokat fizettünk valamiért. Egy Reddit-felhasználó tette fel a kérdést: „Melyik átverés normalizálódott olyannyira, hogy az emberek már fel sem tűnik?”. Belenéztünk a válaszokba, és bizony sok meglepett minket.

Az emberek által észrevett átverésekről olvasva rájöttünk, hogy még óvatosabban kellene bánnunk a pénzünkkel és az időnkkel. Reméljük, hogy ezek a történetek értékes tanulságokkal szolgálnak.

Hirdetés

 

 • Gyémántok. A gyémánt átverésben az a legjobb, hogy szó szerint csak annyit ér, amennyit az érte fizető személy fizet érte. Ha ez a személy megpróbálja tovább értékesíteni a gyémántot, az soha nem fogja megközelíteni a kifizetett árat, de utána ismét őrülten felértékelődik a kereskedelemben.

 • Hamis értékelések, pl. filmekre. Mostanában mindenhol ezek vannak. Néha még a közösségi média kommentekben sem bízom, mert nem lepődnék meg, ha maguk a cégek, gyártók kommentelnék, hogy milyen nagyszerű a termékük.
 • Diákok/gyakornokok ingyen dolgoztatása, miközben rosszul bánnak velük.
 • Annyi átverés van a fogászatban. Évekkel ezelőtt a fogorvosom azt mondta nekem, hogy lehet, hogy van egy szuvas fogam az egyik zápfogam között, de nem tudta biztosan megmondani. Megkért, hogy jöjjek vissza pár nap múlva, és ő majd megfúrja, hogy ellenőrizze. Ha szuvas lenne, betömné. Ha nem… Nos, akkor is betömte a fogat, mert épp most fúrt bele egy lyukat. Úgy döntöttem, hogy elmegyek egy másik rendelőbe. Az új fogorvos alaposan megvizsgálta, adott egy (ingyenes) fogászati röntgent, csak hogy megerősítse, és azt mondta: „Igen, ez egy folt”.

 • Rengeteg egyetemi diploma. Komoly irányra, tervekre van szükséged a főiskolán, különben filozófia szakos baristaként végzed..
 • Fizetetlen túlóra. Minden munkát, amit nem tudsz elvégezni a fizetett munkaidődben, egy plusz alkalmazottnak kellene elvégeznie, akit a cég fizet. Azzal, hogy fizetetlen túlórát vállalsz, „kifizeted” az időd költségét, és ezt a munkáltatódnak ajándékozod.
 • Olyan poharak, amelyekben annyi jég van, hogy egy négy deci helyett csak kettő deci üdítő fér bele.

 • A műanyag „újrahasznosítás” nagy része. A vállalatok nem csak a fogyasztókra hárították a vele való foglalkozás terhét, miközben csak évről évre többet és többet gyártanak, de az üdítős palackokon túl a műanyag nagy része valójában nem is újrahasznosítható, és végül elégetik.
 • A temetkezési ipar. Több ezer dollárt kell költened, hogy tisztelettel búcsúzz. A szüleim azt mondták, hogy „bármi is a legolcsóbb módja, csináld azt, aztán hívd meg a barátainkat egy bulira, hogy emlékezzetek ránk”.
 • Outlet plázák. Valójában nem leértékelt csúcskategóriás termékeket kapsz, csak különleges, olcsó termékeket, amelyeket a márkák az outlet plázák számára hoztak létre.
 • Fekete péntek. Például egy termék lehet 100 dollár, amit egész évben 80 dollárért árulnak, de a „Prime day” vagy a Black Friday napján 70 dollárért listázzák, és 30%-os kedvezményre hivatkoznak.

 • Minden olyan ingyenes próbaverziót, amihez a hitelkártyámra van szükség, kihagyok. Az ingyenes az ingyenes, ha tetszik, akkor megveszem.
 • Az ok, amiért a ruháid nem néznek ki jól, miután elkezdted viselni őket, az az, hogy az első mosás után be kell törniük/fakulniuk. Így aztán egyre többet és többet kell vásárolnod.

Hirdetés
 • Az a „szükséges” tapasztalat amit egy belépő pozícióra kérnek. Igazából tapasztalt embereket akarnak alul fizetni.
 • A 65 év felettieket a szellemi hanyatlás miatt a munkahelyeken alkalmazhatatlannak tartják. Frissen munkanélküli 57 éves nőként ez probléma. Olyan állások, amelyekre teljes mértékben alkalmas vagyok, rám sem néznek. Egyszerre tartanak túlképzettnek (1985 óta számítógépekkel dolgozom) és alulképzettnek (50 éves elmúltam! Biztos teljesen tanácstalan vagyok a technológiához!) Komolyan fontolgatom, hogy kamionsofőr leszek.
 • Az, hogy valaki félbevágott egy csirkeszárnyat, és sikerült meggyőznie mindenkit, hogy az valójában kettő.

 • Dolgozz egy hétig a bankban, és rájössz, hogy nincs olyan hülye átverés, amibe az emberek bedőlnének. A kedvencem egy nő volt, aki bejött egy 20 000 dolláros „hivatalos” csekket kifizetni. A főnököm furcsának találta, ezért megállt, hogy megkérdezze, tudja-e mit fizet valójában.. Az ügyfél azt mondta, hogy az unokaöccséért tett óvadékot, amit az ügyfél is furcsának tartott, mert valójában nem is volt unokaöccse…

Kapcsolódó cikkek