18 ember elárulta, hogy szerinte miért túl drága szegénynek lenni

„Nem vagyok olyan gazdag, hogy olcsó dolgokat vegyek” – ez a mondás elsőre elég abszurdnak hangzik. A Reddit-felhasználók ebben a posztban vitatták meg, hogy mit is jelent ez a valóságban. Voltak, akik saját keserű tapasztalataikat osztották meg, míg mások felidézték azokat a helyzeteket, melyek olyan barátaikkal történtek, akik alig tudtak megélni.

Követtük, hogyan alakult ez a vita, és úgy döntöttünk, hogy közzétesszük a legillusztratívabb példákat. A bónusz részben egy szegény ember szokását láthatjátok, ami a javukra válik.

Hirdetés
 • Ha szegény vagy, 30 dollárért veszel csizmát, ami talán az egész telet kibírja. Ha jómódú vagy, veszel egy pár csizmát 150 dollárért, és az egy életen át tart.
 • Láttam egy mosodából kijövő hölgyet, aki rengeteg ruháját pakolta be egy taxiba. Mivel nem tudott egyszerre annyi pénzt összeszedni, hogy autót vagy mosógépet vegyen, egy vagyonba került neki.

 • Nézzük meg a abroncsokat! Vehetsz 80 dollárért egy új abroncsot 30 000 mérföldes garanciával, vagy 100 dollárért egyet, 65 000 mérföldes garanciával. Több mint kétszeres élettartam, alig több mint 20%-os többletköltség.
 • Régebben együtt laktam egy sráccal, akinek alacsony hitelminősítése volt, és autóról álmodozott. Végül vett egy használt autót – nagyon magas kamattal. Aztán a kocsija nem indult, nem is akart beindulni. Elmentem, hogy segítsek neki kicserélni az indítót, és olyan volt, mintha egy rádióadó lett volna rácsatlakoztatva! A hitvány autószerelő műhely szerelte be ezt a készüléket, hogy kikapcsolja az autót, ha nem fizetnek! Szóval felhívtuk és elmagyaráztuk, mire ők: „Ó, sajnáljuk, azt hittük, hogy késik a fizetéssel.” Ezután megcsináták, hogy az önindító újra működjön, de szívás szegénynek lenni.

 • Amikor kicsi voltam, anyukám szerzett nekem egy ágyat valami kölcsönzős helyen keresztül. Pár héttel később jöttek és visszavették az ágyamat. Van valami nagyon lehangoló abban, amikor látod, hogy az emberek bejönnek a „te” házadba, és kisétálnak a „te” ágyaddal. Valószínűleg így volt a legjobb, legalább a dupláját fizette volna az ágy valódi árának, és még csak nem is volt kényelmes.
 • A nővérem egyik barátnőjének a szülei elvitték a kereskedésbe, és „vettek neki” egy vadonatúj terepjárót, amikor elköltözött, mert azt akarták, hogy biztonságos és megbízható járműve legyen. Sajnos a „vették neki” nyilvánvalóan az előleg volt, szegény lány teljes munkaidőben dolgozott, és próbálta fizetni a 25 000 dolláros jármű részleteit, amit kiválasztottak, a bérleti díj mellett. Eközben a szülei megpróbálták a rossz pénzügyi menedzsmentre fogni a küzdelmeit, amit különösen ironikusnak találtam, tekintve, hogy tényleg nem volt rá mód, hogy egy állami minimálbéres munkával megengedhesse magának azt a járművet.

 • „Túl drága szegénynek lenni” az, amikor nem vásárolsz nagy tételben élelmiszert, és a végén többet fizetsz. Például a helyi hentesboltban olcsóbban vehetsz darált marhahúst, ha egyszerre legalább 4 kilót veszel. Ha például hetente egyszer kap fizetést, és csak egy kilót engedhet meg magának, akkor következetesen többet fog fizetni.
 • Ha van pénzed, a bankok és a cégek versenyeznek azért, hogy hozzáférjenek a költéseidhez, legyen szó alacsony hitelkamatokról vagy jobb ajánlatokról az előtörlesztés esetén. Azért kell versenyezniük, mert van lehetőséged máshoz fordulni, aki szívesen elfogadja a fizetési múltadat és a stabil jövedelmedet. Ön egy biztos pont, így megvan a választás luxusa. Ha nincs pénzed, az intézmények tudják, hogy nincs hová menned. Ezért boldogan lenyúlják Önt, mert tudják, hogy a horrorisztikus hitelfeltételek elfogadása az egyetlen lehetőség. Közgazdaságtant tanítok, és mindig emlékeztetem a diákjaimat, hogy ha „nincs hitel, nincs probléma!” reklámok pontosan tudják, hogy kiket céloznak meg. Azokat, akiknek nincs hova menniük.

 • Dolgoztam minimálbérért, és dolgoztam sokkal jobban fizető állásokban is. Azok a termékek, amikre költöttem némi pénzt, sokkal tovább tartanak, mint azok, amikre fukarkodtam. A tárgyak folyamatos cserélgetése nemcsak drága, de lelkileg is kimerít, amikor körülötted minden folyton tönkremegy.
 • Ha valaha is elég kétségbeesett vagy ahhoz, hogy címletet/napidíjat vegyél fel, rá fogsz jönni, hogy épp most léptél bele a pénzügyi futóhomokba.

 • Mindenért késedelmi díjat kell fizetni. Folyósítási díjak a bankban. Az alacsony szintű munkahelyeken általában nincs jó egészségügyi ellátás. Ha szegény vagy, már a túléléshez is hitelkártyára van szükséged, de a kamatok magasabbak az alacsony hitelpontszámmal rendelkezők számára (lásd a fenti késedelmi díjakat). Az olcsó autók mindig lerobbannak, és ez drága…
 • Bérelni, hogy bármit is birtokolhassunk, nagyon rossz. A bérleti díj négyszerese annak az értéknek, amit bérelsz, hogy birtokolhass. És ha elmulasztod a fizetést, visszaveszik, és valaki más kezdheti elölről, hogy újra megpróbálja kifizetni. És csak a rossz minőségű tárgyakat adják el bérbeadással.

Hirdetés
 • Foggal-körömmel kellett harcolnom azért, hogy gyökérkezelés helyett kihúzzanak egy fogat, amikor nem engedhettem meg magamnak. Még rosszabb a helyzet, ha feltételezzük, hogy a szegénységben élő gyerekek olyan étrendet követnek, ami tönkreteszi a fogaikat, így később többet kell fizetniük a fogászati beavatkozásokért.
 • Ha szegény vagy, akkor eleve nincs, vagy nagyon kevés pénzed van arra, hogy magadba fektess, ezért adósságot kell felvenned, hogy ezt megtehesd. Ha például műszaki képesítést vagy diplomát szeretnél szerezni. Néha van anyagi támogatás, de sokszor hitelre van szükség.
 • Volt egy barátom, akinek az volt a szokása, vagy szinte függősége, hogy szörnyű pénzügyi döntéseket hozzon. Vett egy 50 colos síkképernyős tévét valami bérbeadó központból, és heti 40 dollárt fizetett érte. Utánanéztem a tévékészüléknek, és 369 dollár volt a neten.. Beleegyezett, hogy egy évig heti 40 dollárt fizet ezért a tévékészülékért, hogy birtokolhassa. Mondtam neki, hogy ha visszaviszi, akkor 2 hónapig spórolhat, és megveheti a tévét, és 1600 dollárt spórolhat, mire úgy nézett rám, mintha valami szörnyűséget mondtam volna.

 • A szegénység csupán a kiadások felhalmozódása, amelyeket nem tudsz kifizetni, és ha egyszer szegény vagy, akkor van egy rendszer, amely biztosítja, hogy soha, de soha ne fogyj ki ezekből a kiadásokból. Ha egészséges ételt akarsz, az pénzbe kerül. De az olcsó ételek fogyasztása, bár fenntartó, elkerülhetetlenül rosszabb egészséghez vezet. A rossz egészség pedig pénzbe fog kerülni. A stressz óriási, ha az egészségről van szó, így az aggódás egyfajta szerves része a szegénységnek. A stressz kevesebb alvást és túlterhelést jelent, hogy megpróbáljunk megélni. A jó kapcsolatok, az elegendő alvás és az, hogy nem dolgoztatod magad a kimerültségig, olyan dolgok, amelyek segítenek életben maradni.
 • Életem nagy részében szegény voltam, és még mindig nem vagyok túl jó anyagi helyzetben. Minden drága, ha szegény vagy. És a legnagyobb probléma az, hogy nemcsak hogy nincs sok pénzed, de minden ár ugyanaz marad, így szó szerint bármit veszel, úgy érzed, mintha egy vagyont költenél. Elsétáltam az élelmiszerboltba, hogy vegyek pár dolgot, amiből különleges vacsorát készíthetek a lányom születésnapjára, és azt hiszem, körülbelül 50 dollárt költöttem, és esküszöm, hogy Oscar-díjat kapnék azért, ahogy megtartottam a pókerarcomat…
 • Az egyetlen értelmes felhasználási módja a kölcsönzött bútoroknak, amit eddig láttam, egy hirdetés volt, ami azt javasolta, hogy béreljünk játékkonzolt a gyerekeinknek. Ha nem tartják be a jegyeiket vagy nem végzik el a házimunkát, csak vidd vissza. Ez biztosan nem hosszú távú megoldás, de ha egy hónapos próbaüzemet végeznél, hogy megnézd, a gyerekek tudnak-e kezelni egy játékkonzolt anélkül, hogy képernyőfüggőkké válnának, akkor ez költséghatékonyabb lehet, mintha újonnan vennél egy rendszert, és eladnád, ha a gyerekek nem tudnának vele bánni.

Kapcsolódó cikkek