19 népszerű lakberendezési részlet, ami könnyen tönkreteheti lakásod otthonosságát

Olyan jól érezzük magunkat, amilyen jól néz ki az otthonunk. De gyakran előfordul, hogy amikor megpróbáljuk otthonossá tenni lakásunkat, elég nagy hibákat követünk el. Néha ez a régi dolgok iránti szeretetünk miatt történik, máskor pedig azért, mert rossz színeket választottunk. De minden javítható.

Összeállításunkban megmutatjuk azokat a részleteket, amelyek megakadályozzák, hogy szépnek és korszerűnek tűnjön az otthonod.

Hirdetés

 

A „Hét elefánt” szobrocskák

Ez a figuratípus a ’90-es években volt népszerűsége csúcsán. Szinte minden otthon könyvespolcán lehetett látni őket. Ma azonban már giccsesnek tűnnek, és a gyantából készült kis minimalista szobrocskák fokozatosan leváltják őket.

Neonbuborékos éjjeli lámpák

A „savas” színű LED-elemek jót tesznek a fényes hangulat megteremtéséhez. De a bárokkal és éjszakai klubokkal ellentétben a lakásokban nem tűnnek megfelelőnek. Ha egyedi világítással szeretnéd feldobni a belső teret, jobb, ha szerényebb kialakítású alabástromlámpákat választasz.

Dekoratív legyezők a falakon

Hirdetés

A falon elhelyezett hatalmas legyező szintén a múlt jele. Ezek a dekoratív elemek nagymértékben szűkítik a teret, ezért jobb, ha egyszerűen nem használod őket. Ehelyett választhat egy triptichont – egy 3 poszterből vagy festményből álló sorozatot – a fal díszítésére.

„Cascade” csillár

Sokan ismerik ezt a hatalmas csillártípust, amelyet hosszúkás „cseppek” díszítenek. Manapság azonban ezeket a hatalmas konstrukciókat felváltják a kicsi és egyszerű világítótestek.

Mesterséges napraforgók

Ezek a hatalmas művirágok remekül mutathatnak egy rusztikus kávézóban. Ha viszont egy mini kertet szeretnél létre hozni, akkor jobb, ha élő növényeket, például szukkulenseket keresel.

Fotó tapéta

Az erdőket vagy az óceánt ábrázoló fotókkal díszített tapéta egy széles körben elterjedt dizájnmegoldás volt, amely körülbelül 30 évvel ezelőtt még a lakásokban, sőt még az iskolákban is ott volt. Manapság azonban az emberek hajlamosak kicsit másképp díszíteni otthonuk falait. Annak érdekében, hogy otthonod új színekben tündököljön, választhatsz olyan tapétát, amely fém- vagy kőfelületekre hasonlít.

Hirdetés

Elavult radiátorok vagy fűtőtestek

A minimalizmus iránti vágy tükröződött a korábbi évek használati eszközeiben. A radiátorok és a fűtőtestek sem voltak kivételek. Minél kisebb és egyszerűbb a kialakításuk, annál jobb.

Matricák a tükrökön

A 2000-es években azok, akik egy kis kreativitást akartak vinni a belső terekbe, matricákat raktak a tükrökre. Ez a trend azonban már régen elavult.

Aranytónusú tárgyak

Ha csillogást és fényt szeretnél vinni otthonodba, akkor figyelj a rózsaarany árnyalatban készült tárgyakra. Ezek egészen elegánsnak fognak tűnni.

Világos törölközők a fürdőszobában

Hirdetés

A fürdőszobában a rengeteg fényes és tarka tárgy túlterhelheti a belső teret. A fehér, sötétkék és szürke törölközők időtlen klasszikusok, amelyek mindig jól fognak mutatni.

A mosogató felett közvetlenül elhelyezett lefolyó

A közvetlenül a mosogató fölött lógó lefolyó nem esztétikus. Ráadásul ez a hely nem is olyan kényelmes vagy praktikus. Jobb, ha a lefolyót lehetőleg a konyhaszekrény alsó polcán helyezed el.

Alacsonyan lógó csillár

Ez egy másik elterjedt tervezői trükk, ami esztétikai és kényelmi szempontból is megbukik. Ma már könnyen találhatsz olyan lámpákat, amelyeknek nincsenek lógó elemei, és közvetlenül a mennyezetre vannak rögzítve.

Különböző árnyalatú csempék

Az azonos színösszeállítású, de különböző árnyalatú, többszínű kerámiacsempék összezavarhatnak, ha rájuk nézel. Itt a következő szabály működik: minél egyszerűbb, annál jobb. Ezért az egyszínű minták vagy a fekete-fehér minták sokkal jobban mutatnak.

Csipkével borított párnák

Hirdetés

A csipkés szalvéták és terítők, amelyekkel szó szerint mindent beborítottak a házban, a tévékészülékektől a párnákig, még mindig megtalálhatóak néhány házban. De ma már az egyszínű tokok, a textillel kárpitozott funkcionális dobozok és a ruháknak szánt kosarak sokkal szebbek, mintha mindent csipkével borítanánk.

Áttetsző függönyök

Amellett, hogy extra fényt engednek be a lakásba, ezek a függönyök igazán elavultnak tűnnek. Manapság jobb, ha sűrűbben kötött anyagból készült darabokat választunk.

Beépített bútorokra szerelt tévékészülék

 

Régen az emberek azt mondták, hogy a tévé volt a ház fő dekorációja. Ez régebben igaz volt, mert korábban a tévékészülékek bárhol – asztalokon és speciális állványokon – láthatók voltak. Ma már jobb, ha a TV-készülékeket a falra akasztják, tekintettel arra, hogy vékonyabbak és szélesebbek lettek.

Állóóra

Bár a vaskos faórák vintage dolognak számítanak, túlságosan igénytelenné teszik a belső teret. Manapság divatosak a több számlapos órák, amelyek a világ több fővárosának aktuális idejét mutatják.

Háttérvilágítású tükör

Nem a legjobb ötlet filmsztár öltözőt varázsolni otthonodba. A fényes izzókkal díszített tükrök trendje már a múlté. Ma az ipari stílusú, szegecselt tükrök népszerűek.

Poliuretánból készült stukkó díszek

Az ókori gipszszobrokkal kapcsolatos asszociációkat keltő, bonyolult domborművek már régen nem számítanak luxuscikknek. Annak érdekében, hogy otthonod ne váljon régiségmúzeummá, jobb, ha a falakat díszítőkövekkel díszíted.

 

Kapcsolódó cikkek