20+ lenyűgöző tény a svájci életről, ami bizonyítja, hogy ez az ország sokkal különlegesebb annál, mint amilyennek az útikalauzok mutatják

Svájcot sokan a híres sajtokkal, a megbízható bankokkal és gazdasággal, illetve természetesen a gyönyörű Alpokkal társítják. Ez azonban csak egy nagyon felületes ábrázolása ennek a rendkívül sokrétű és különleges országnak.

Elmerültünk Svájc kultúrájában, hogy megtudjuk, hogyan élnek az emberek a világ egyik leggazdagabb országában, és hogy szép-e az ottani bevándorlók élete. A bónusz részben olyan fotókat láthatsz, amelyekből kiderül, hogy a helyiek mennyire részletgazdagok, ha a kényelemről van szó, és nemcsak maguknak, hanem a háziállataiknak is.

Hirdetés

 

Vannak, akik nem hiszik el, hogy ez az ország tényleg drága, mielőtt ellátogatnak oda.

1 Svájci frank = 365.27 Magyar forint

A svájci fizetések rendkívül magasnak tűnnek, de ez az érzés elpárolog, amikor meglátja az árakat még a leghétköznapibb szupermarketekben is. Például 1 kg marhahús körülbelül 40 frankba (45 dollár) kerülhet. Egy kis pénzt megspórolhatsz, ha német szupermarketláncokban vásárolsz.

Egy nő Svájcba költözött, és a következőket gondolja: „Miután Genfbe költöztem, állandóan az árakra gondoltam, és összehasonlítottam őket az otthoni árakkal, de az idegrendszerem szerencséjére abbahagytam”.

Ugyanakkor az árak stabilak.

Hirdetés

Minden üzletben a termékek árai nagyjából ugyanazok. Az egyetlen módja annak, hogy némi pénzt spóroljunk, ha kedvezményesen vásárolunk dolgokat. A legtöbb üzlet akár 50%-kal is csökkenti az árakat bizonyos, a lejárati időhöz közeledő áruk esetében.

Egy svájci férfi osztja meg tapasztalatait: „A svájci benzin ironikus módon olcsó. Emlékszem, 1979-ben 1,20 svájci frankot fizettem literenként. Ma, 4 évtizeddel később, az ár nevetségesen alacsony, 1,70 svájci frank”.

A lakásbérlés kihívást jelent.

Az eladók nagyon válogatósak, és rengeteg dokumentumot kérnek, amelyek igazolják, hogy a bérlő fizetőképes. Ha nincs munkája és biztosítása, szinte lehetetlen szép lakást találni. A munkáltatótól származó referenciákat is gyakran kérik, hogy bizonyítsák, hogy megbízható személy vagy.

Egy Svájcba költöző lány ezt mondta: „A svájci lakások árai nagyon magasak, különösen, ha városhoz vagy tóhoz közeli lakást szeretnél. De még a kisebb városokban is sokba kerülnek a jó lakások”.

Hirdetés

A legtöbb munkáltató megérti, hogy mennyi gondot okoz az embereknek, amikor új lakásba költöznek, és szabadnapot adnak a dolgozóiknak a költözés idejére. Egy pár Zürichbe költözött, és a lakáskeresés élménye nagy hatással volt rájuk: „Először én magam kerestem lakást. Nem találtam semmit.

Ezután felfogadtunk egy szuperdrága ügynököt. Végül egyedül találtam egy jó lakást. Ahhoz, hogy megszerezzem, gyakorlatilag megvesztegettem az előző bérlőt, megvettem az összes bútorát, és nem szólt a főbérlőnek a többi érdeklődőről, akik a lakás iránt érdeklődtek. A szerződés aláírásához papírokat kellett felmutatnunk, amelyek igazolták, hogy nincs adósságunk”.

Svájcban az emberek tisztelik a biztosításokat.

A helyieknek kötelező egészségbiztosítást kötni, és fizetni is kell érte. Egy lány a családjával költözött Svájcba: „Itt minden ember fizet valamilyen egészségügyi adót: a felnőttek 2500 frankot (2800 dollár). Ez lehetővé teszi számukra az ingyenes orvosi ellátást. De a fogászat külön van. Ez őrült pénz!”

A drága egészségbiztosítás nem garantálja a kezeléshez való komoly hozzáállást.

Hirdetés

Az orvostudomány itt a „ne árts” elvéről szól, így ha van lehetőség arra, hogy ne avatkozzanak be, az orvosok nem fognak. Svájcban egyetlen orvos sem ír fel haszontalan eljárásokat vagy gyógyszereket. A helyiek nem végeznek rendszeres orvosi vizsgálatokat – ezek drágák. Ha megbetegszel, akkor orvoshoz fordulhatsz az állapotoddal.

Egy Svájcban élő lány így mesélt az orvosnál tett látogatásáról: „Emlékszem, szörnyen köhögtem. Olyan rossz volt, hogy nem tudtam aludni. Hat óra sorban állás után az orvosok csak cseppeket írtak fel nekem köhögésre. Több mint 300 frankot fizettem a cseppekért”.

Teljesen normális dolog, hogy más országokban kapnak orvosi segítséget és vásárolnak élelmiszert, hogy pénzt takarítsanak meg.

Sok svájci, aki Németország, Franciaország és Olaszország közelében él, gyakran megy ezekbe az országokba, hogy ott vásároljon. Ruhákat is vásárolnak ott, de korlátozások vannak a határon átvihető áruk számát illetően.

Például személyenként nem vihetsz be több mint 20 kg gyümölcsöt és zöldséget, 5 liter tejet és 3 liter gyümölcslevet. Továbbá nem szállíthatsz 0,5 kg húsnál többet. Természetesen, ha valaki mással utazik, akkor ennek a dupláját viheti be.

A bírságok bonyolult pénzügyi kérdések.

Hirdetés

Zürichben szinte minden kereszteződésben kamerákat helyeztek el, amelyek minden apró szabályszegést lefényképeznek. Ha megszegsz egy ilyen szabályt, akkor e-mailben kapsz egy értesítést arról, hogy bírságot kell fizetned. A parkolás nagyon drága, és csak 1,5 órára hagyhatod kint az autódat. Ezért sokan lemondtak az autóvezetésről, és tömegközlekedést vagy kerékpárt használnak.

De a bírságok nem csak azokat sújtják, akik autóval közlekednek. Bármilyen szabálysértésért lehet bírságot kapni, és ezt egy blogger története is bizonyítja: „A minap Zürichben egy lány felszállt egy vonatra, és egy alkalmazáson keresztül vett jegyet. A kalauz azonban azt mondta, hogy a jegy érvénytelen, mert 38 másodperccel a vonat indulása után vásárolták. A lány megpróbálta megmagyarázni, hogy az internet lassú, és volt jegye, de a kalauz 30 frankos büntetést szabott ki rá (ami azért jár, ha egyáltalán nincs jegyed). Maga a jegy ára 8,6 frank. Ez őrültség vagy igazságos?”

A férjnek válás esetén gondoskodnia kell a volt feleségéről.

Svájcban egy törvény arra kötelezi a férjeket, hogy válás esetén ne csak a gyerekeiknek, hanem a volt feleségüknek is fizessenek tartásdíjat. Valójában a tartásdíjat az a partner fizeti, akinek nagyobb a jövedelme. Legtöbbször a férfiak azok, és nekik kell kifizetniük ezt a pénzt a volt feleségüknek.

Bernben a gyalogátkelőhelyeket Swarovski-kristályokkal borítják.

A gyalogátkelőhelyek festése közben a munkások sárga festéket keverik össze apró Swarovski-kristályokkal, amelyek segítenek növelni a fényvisszaverődést éjszaka. Egy négyzetméterhez 500 gramm kristályra van szükség.

A helyiek szelektálják a szemetet és mindent tisztán tartanak.

A szükséges minimum az üveg, a papír, a műanyag és a szerves hulladék szétválogatása, de külön konténerek vannak a hal- és húscsontoknak, a krémes flakonoknak és a mosószereknek, valamint a kávéspoharaknak is. A legtöbben azért keresik ezeket a konténereket, mert ha már a szelektálás után kidobod a szemetet, akkor ingyen van, de ha mindent egy zsákba gyűjtesz és kidobod, akkor speciális szemeteszsákokra van szükséged. Ezek 20 literenként 1 frankba kerülnek. Ha meg akarsz szabadulni valami nagyméretű dologtól, például régi autókerekektől, akkor el kell vinned őket egy hulladékudvarba, és fizetned kell érte.

„Találkoztam egy svájci sráccal, aki cserediákként jött Oroszországba. A barátaimmal sétáltunk, és meghívtuk, hogy tartson velünk. Az egyik srác azt mondta: ‘Még sosem voltam Svájcban, de tudom, hogy ott szuper tiszta. A svájci srác úgy nézett rá, mintha megőrült volna, és azt mondta: ‘Viccelsz? Ez egy sztereotípia! Nézd meg a Google Mapset.’ Menj el egy kis faluba a hegyekben. Majd meglátod, milyen rossz ott a helyzet”.” Fogtunk egy laptopot, és úgy döntöttünk, hogy megnézzük. Ezt láttuk:

Népszerű ételek 

Az élelmiszerek ára azért olyan magas, mert ott nincsenek „rossz” termékek. A kormány támogatja a gazdákat, a törvények védik az állatokat, ezért nincs olcsó hús. Csak jó minőségű hús van. Svájcban a zöldségek és a sajtok nagyszerűek.

Egy Svájcban élő lány azt mondta: „Közömbös vagyok a sajt és a csokoládé iránt. A helyi Mövenpick fagylalt nem igazán finom. A kenyeret viszont imádom. Még ha elég drága is, meg tudok enni egy egész kenyeret – annyira finom. Egyébként nagyon sokáig nem romlik meg.”

Sajtot árusító automaták

Több hivatalos nyelv is létezik.

Svájcban négy hivatalos nyelv van: francia, német, olasz és rhaeto-román. Várostól függően változik a nyelv, de a legtöbb ember itt több nyelven beszél. A helyi német nyelv valóban különbözik a Németországban beszélt nyelvtől.

Egy lány már 2 éve él Svájcban, és észrevette: „A közkeletű hoch Deutsch kifejezés (amit úgy lehet fordítani, hogy „magas német”), ahogy az eredeti német nyelvet nevezik, nagyon sérti a svájciakat. Tehát a svájciak nagyon leegyszerűsítik a német nyelvtant, és nem használnak végződéseket”.

Az emberek sok időt töltenek a szabadban

 

Vasárnaponként itt megfagy az élet. Nem azért, mert a boltok és az éttermek zárva vannak. Mindenkinek szüksége van egy szabadnapra, beleértve az éttermekben dolgozókat is.

Egy másik Svájcban élő lány így osztotta meg a történetét: „Burgdorfban reggel senkit sem látsz. Talán 2-3 kutyatulajdonost, akik sétáltatják a háziállataikat. Megdöbbentem, és nem értettem, hol van mindenki. Később rájöttem, hogy az emberek az első adandó alkalommal elmennek a városból, vagy együtt töltik az időt a tévézéssel”.

Az éghajlat és a természet régiónként eltérő. Van egy sztereotípia, miszerint Svájc a hegyek, a kövér tehenek és a csokoládéfolyók országa. De egyes völgyekben pálmafák is vannak, amelyek általában a tengerek közelében nőnek. Az emberek még kivit és banánt is termesztenek ott.

Svájcban az emberek sok szabályt követnek.

Itt nagyon szigorú szabályok vannak érvényben. Például, ha beköltözöl egy új lakásba, akkor 3 napon belül be kell jelentkezned a házba, és el kell olvasnod az összes szabályt. Egyes házakban például este nem lehet fürdeni, máshol pedig még a WC-t sem lehet lehúzni. Este 10 óra után nem lehet zuhanyozni, és az emberek valóban betartják ezt a törvényt. Amikor megkérdeztem egy svájci férfit, hogy miért van náluk ilyen törvény, komoly arccal azt mondta: „A víz zajt csap, és akadályozza a szomszédot az alvásban”. – mondta egy felhasználó.

Szemeteszsákok

Nem dobhatod ki a szemetet más zsákokba – nem veszik el. És nagy az esélye, hogy bírságot vagy figyelmeztetést kapsz. Egy másik vicces szabály, hogy a szemeteszsákokat ugyanabban a kerületben kell megvenned, ahol laksz. Egy lány így írta le a tapasztalatait: „Amikor beköltöztünk, kaptunk egy 87 oldalas német nyelvű kézikönyvet. A 3. oldalon eltévedtem, és kihagytam egy fontos részletet a szemétszállítási szabályokról. Az első héten kaptunk egy 65 frankos bírságot. Kiderült, hogy minden kerületnek megvan a maga szemeteszsák színe. A szomszédom meglátta a fekete zsákomat a sok fehér-narancs között, és panaszt tett.”

A hatóságok gondosan ügyelnek az emberek biztonságára.

Minden házban van egy óvóhely. Ez egy betonblokkal megerősített szellőzőrendszerrel ellátott helyiség, ahol minden embernek 9 liter víz, száraz kenyér, gyufa, konzervek és gyógyszerek vannak raktáron.

Emellett az embereket speciális tablettákkal látják el, ha a sugárzás szintje megemelkedik. Egy Pikabu felhasználó azt mondta: „Találtam egy csomag jódtablettát a postaládámban. A katonai gyógyszertár küldte őket. Kicsomagoltam és meg akartam enni egyet. Kiderült, hogy a magas sugárzási szintek esetén mindenkinek ingyen jódtablettát küldenek. A csomagoláson lévő utasítás szerint a hatóságok üzenete nélkül nem szabad bevenni a tablettákat.”

A svájciak nem tartanak mosógépeket a lakásukban.

A helyiek nagyon tisztelik a hagyományukat, miszerint a pincében van egy mosókonyha, egy az egész háztömbre. Még ha valaki szeretne is mosógépet a lakásában, nem igazán teheti meg. Először is, a fürdőszobában nincsenek olyan csövek, amelyekhez a gépet csatlakoztatni lehetne. Másodszor, a mosógép túl nagy zajt csap.

Annak érdekében, hogy mindenki használhassa a mosókonyhát, a svájciaknak szigorú időbeosztásuk van. Ez egy táblázat, amire mindenki felírja a nevét. Ezt a beosztást nem lehet megszegni, vagy a többiek akár a rendőrséget is hívhatják.

Még ha mindenkinek van is saját mosógépe, az akkor is a mosókonyhában lesz.

A vasút a pontosság definíciója.

A menetrendet úgy tervezik meg, hogy bármelyik hegyi faluból a lehető legkevesebb átszállással el lehessen jutni a szükséges helyre. Ráadásul minden vonat 30-60 percenként egyszer megy, így nem okoz gondot, ha elkésel egy vonatról. Utazás közben rengeteg látnivaló vár rád. Egy férfi megosztotta: „Az első 2 évben, amikor munkába ingáztam, mindig vittem magammal egy könyvet, hogy ne unatkozzak. A 2 év alatt egyszer sem nyitottam ki a könyvet. Mindig kinéztem az ablakon.”

A tejnek teljesen más az íze.

A más országok tejgazdaságaiban tartott tehenekkel ellentétben, amelyek gyakran kapnak antibiotikumokat és növekedési hormonokat, a svájci tehenek füvet esznek. A svájci tej rendkívül tiszta. Évente körülbelül 270 000 tehén kerül az alpesi mezőkre. Ősz elején, szeptember közepe táján térnek vissza.

A fűnek köszönhetően a tej sűrűsége magasabb, és a különböző gyógynövények felejthetetlen ízét kapja. Emellett az ezektől a tehenektől kapott tejből egyedi alpesi sajtok készíthetők.

A csap- és a szökőkutak vize is iható

A szökőkutak legfőbb célja, hogy Svájcban mindenki hozzáférjen az ivóvízhez. A konyhában ásványvíz folyik a csapból; tehát, ha egy étteremben a pincér hoz neked egy pohár csapvizet, azt teljesen nyugodtan ihatod.

Létrehoztak egy újfajta csokoládét – rózsaszínt.

Nehéz elhinni, de ezt az egyedi színű csokoládét nem színezőanyagokkal, hanem vörös kakaóbabokkal érik el. Színezéket és ízesítő adalékanyagokat nem használnak. A rózsaszín csokoládé szó szerint áttörést jelent a csokoládék világában. Korábban csak 3 féle csokoládé létezett – keserű, tejes és fehér. Az előző új fajtát (a fehéret) 1930-ban találták fel. A rózsaszín csokoládé enyhén bogyós gyümölcsökre emlékeztető ízű.

Sok nő elég későn dönt a gyermekvállalás mellett.

Svájcban a nők átlagosan 30,7 évesen válnak anyává, és Európában a harmadik helyen állnak. Csak Olaszországban és Spanyolországban válnak a nők későbbi életkorban anyává. Kezdjük azzal, hogy ma az embereknek sokkal hosszabb utat kell megtenniük ahhoz, hogy iskolázottságot szerezzenek, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Ennek következtében magasabb az az életkor, amikor családot lehet alapítani.

Másodszor, a lányok igényesebbek lettek, ami azt eredményezi, hogy nem tudnak jó partnert választani a családalapításhoz. Svájcban gyermeket vállalni nem olcsó. Egy nap egy normál óvodában körülbelül 110-130 frankba kerül.

Az emberek nagyon vigyáznak az egészségükre, és ez nyilvánvaló.

A gyerekeket már kisgyermekkoruktól kezdve megtanítják az egészséges táplálkozásra. A gyerekek zöldséget és gyümölcsöt kapnak uzsonnára az iskolában. A legtöbb ember sportol, gyalogol és kerékpározik. Ez divatos és teljesen természetes. Az idősebb emberek is egészségesen néznek ki. Svájcban nem sok olyan pár van, ahol a partnerek különböző korúak, így láthatunk olyan férfiakat, akik egykorú feleségükkel sétálnak. Az idős emberek együtt ülnek a nyári teraszokon,

 

Kapcsolódó cikkek