7 tipp, amivel orvosolható a WiFi gyenge jelerőssége

Amióta elterjedtek a WiFi hálózatok, azóta okoz sokaknak problémát a gyenge jelerősség, a ház vagy udvar lefedetlen területei. A WiFi jelerősséget alapvetően két dolog befolyásolja. Az egyik, hogy maga a WiFi router milyen erősségű jelet sugároz, a másik pedig, hogy a környezet mennyire veri azt vissza, árnyékolja le. Nyílt téren jelentősen nagyobb hatótáv érhető el, mint egy vasbeton szerkezetű épületben, vagy egy lemez csarnokban. És persze az sem mindegy, hogy a WiFi router a ház melyik részén található.

 

Hirdetés

Mielőtt bármit is csinálnál mérd le a sebességet! 

Ellenőrizd, hogy azt a sebességet kapod-e, amiért fizetsz.

A router helye

Először is érdemes a router pozíciójával foglalkozni, bár ez a legtöbb esetben eléggé kötött, hiszen ahol az internetcsatlakozás van a házban, tipikusan ott szokott lenni a router is, és eléggé bonyolult jelentősen arrébb vinni. Mégis célszerű megpróbálni, ideális esetben ugyanis a router annak a területnek a középpontjában helyezkedik el, amely területet le kellene fednie WiFi jellel.

Hirdetés

Igazíts az antennákon! 

Tedd biztonságosabbá a hálózatot 

Azokat az eszközöket, melyeket épp nem használsz csatlakoztasd le 

Ellenőrizd, hogy nincs-e elérhető szoftver frissítése a routernek 

Hirdetés

Szerezz be egy „extendert” vagy „repeatert” 

Az úgynevezett range extender, vagy WiFi repeater, egy olyan eszköz, amit konnektorba kell dugni, rácsatlakoztatni a meglévő WiFi hálózatra, és annak a jelét továbbítja. Ha pl. a router az előszobában van, a nappaliban pedig gyenge a WiFi, akkor a nappali és az előszoba közötti részen kb. félúton érdemes ilyen range extendert üzembe helyezni. Természetesen ebből többet is elhelyezhetsz a házban, igénytől függően.

Kapcsolódó cikkek