7 trükk, ami segít könnyen elaludni

Sokan azt mondják, hogy kezdj el meditálni vagy vezess alvási naplót, ha alvászavarokat tapasztalsz. De ez nem igazán segít, ha hajnali 3-kor ébredsz, és csak vissza akarsz aludni. Amire szükséged van, azok az alvás előidézésének praktikus módja. Egyeseknek ki kell kelniük az ágyból, másoknak viszont csak annyit kell tenniük, hogy ott maradnak, ahol vannak.

 

Hirdetés

1. Lazítsd el az izmaidat

Az egyik technika, amely sokak szerint segít nekik ellazulni és elaludni, az a teljes test ellazítása. Itt van egy módszer, amivel ezt megteheted. Csukd be a szemed, lélegezz lassan, majd gondolj arra, hogy minden egyes izmodat ellazítod. A fejedtől haladj lefelé, és próbáld meg minden testrészedet ellazítani. Folytasd amíg el nem jutsz a lábáig.

2. Lehet, hogy ki kell rúgnod a háziállatodat az ágyból.

A háziállattal való együttalvás lehet jó és rossz is. Ahogy egy tanulmány kimutatta, a háziállatok segíthetnek csökkenteni a stresszt, de egy másik megemlíti, hogy megzavarhatják az alvásunkat. Ez attól függ, hogy a háziállatunk nyugodtan alszik-e, vagy egész éjszaka forgolódik. Az allergiában szenvedők számára a legjobb, ha nem engedik a háziállatokat az ágyba.

Ha úgy érzed, hogy a háziállata zavar alvás közben, szoktasd rá, hogy ne aludjon veled. Szerezhetsz nekik egy külön ágyat, és megtaníthatod arra, hogy ott aludjon. Jutalmazd meg őket, amikor automatikusan a saját ágyukba megy, anélkül, hogy te vezetnéd oda.

3. Kerüld a telefonodat, és ragadj meg helyette egy könyvet.

Hirdetés

A melatonin a pihentető alváshoz szükséges hormon. Ha az éjszaka közepén ébren vagy, akkor hiányzik a melatonin, és a telefonhasználat nem fogja növelni a szintjét. Ellenkezőleg, a képernyő fénye még inkább csökkenti azt, és szinte lehetetlenné teszi, hogy újra elaludj. Amit tenned kell, az az, hogy teljesen eltávolítod a telefonodat a szobádból.

Amit kipróbálhatsz, hogy segítsen újra elaludni, az egy könyv olvasása. Igen, fel kell kapcsolnod néhány lámpát, de a papíron olvasott szavaktól biztosan álmos leszel. Nem véletlenül olvasnak fel nekünk a szüleink lefekvés előtt. És ha az, amit olvasol, érdektelen számodra, gyorsabban fogsz elaludni tőle.

4. Vegyél kellemes, langyos vagy akár hideg zuhanyt.

Sok orvos azt javasolja, hogy lefekvés előtt körülbelül egy órával zuhanyozz le. Ennek oka, hogy ahhoz, hogy álmosnak érezzük magunkat, a testünk hőmérsékletének csökkennie kell. Ha tehát közvetlenül lefekvés előtt zuhanyozol, a tested felpörgetettnek érzi magát, és nem áll készen az alvásra.

Néha, amikor az éjszaka közepén felébredünk, úgy érezzük, hogy túlmelegedtünk. Ha langyos vagy akár hideg zuhany alá vetjük magunkat és kitisztítjuk a gondolatainkat, az segít abban, hogy sokkal gyorsabban visszaaludjunk.

5. Szagoljunk levendulát, vagy igyunk levendulateát.

A levendula bizonyítottan javítja az álmatlanságot, és segít az alvászavarokkal küszködőknek. Egy tanulmány kimutatta, hogy 6-8 csepp levendulaolaj javítja az alvás minőségét és időtartamát anélkül, hogy bármilyen káros hatást okozna. Ha nincs illóolaj, egyszerűen hagyd a cseppeket valahol a szobában.

Hirdetés

Ha a levendulaolaj nem a te műfajod, akkor kezdj el levendulanövényt tartani a szobában. Így az illat mindig jelen lesz, bármi történjen is. Készíthetsz egy csésze levendulateát is, ami segít csökkenteni a pulzusszámot.

6. Húzz zoknit!

A zoknik képesek kitágítani a lábunkban lévő ereket, és átadják a melegüket a test többi részének. Egy kutatás kimutatta, hogy a zokni viselése az ágyban javította az alvás minőségét és annak időtartamát is. Azonban nem akármilyen zokni segít a jó alvásban! Ügyelj arra, hogy ne viselj szűk zoknit, amely akadályozza a vérkeringést.

A kasmír és a merinógyapjú zoknikról úgy tartják, hogy a legjobban melegítik a lábadat, és egyúttal kényelmesen tartanak.

7. Írd le az aggodalmaidat

Lefekvés előtt felejtsd el az aggodalmaidat. Ezt megteheted úgy, hogy befejezed a napot, és elgondolkodsz azon, hogy maradt-e valami holnapra. Azt is átgondolhatod, hogy mi ment jól. Ha azonban az agyad a relaxációs technikák ellenére sem akar elengedni, próbáld ki a „dömpinget”, mint stresszcsökkentő módszert. Ehhez az ágyban fekve leírhatod az összes problémádat egy jegyzetfüzetbe.

 

Hirdetés

via

Kapcsolódó cikkek