8 dolog, amit újrahasznosíthatunk ahelyett, hogy kidobnánk őket

Egy év alatt 2,01 milliárd tonna szemét termelődik világszerte, ebből legalább 33%-ot nem kezelnek környezetkímélő módon, és a szemétben lévő műanyag 91%-át egyáltalán nem hasznosítják újra. Kevesen tudják, hogy milyen rejtett felhasználási módjai vannak azoknak a dolgoknak, amelyeket hajlamosak vagyunk kidobni. Szerencsére adhatunk második életet a szemetünknek, és hasznosíthatjuk, hogy legalább egy kicsit segítsünk bolygónkon.

Elmagyarázzuk, miért jó, ha pl. banánhéjat dörzsölünk az arcunkra, és miért kellene a csirkéknek tojáshéjat enniük.

Hirdetés

 

Banánhéj

A banánhéj tökéletes trágya a növények számára. Vitaminokban gazdag és egyben környezetbarát. Kiszáríthatod, és később port vagy banánhéjvizet készíthetsz belőle. Azonban nemcsak a növényeidnek, hanem a bőrödnek is jót tehet.

Ha pattanásaid vannak, csak dörzsöld át az arcod a héj belsejével; a banánhéj gyógyító tulajdonságai fokozatosan csökkentik a gyulladást.

Üres WC-papírgurigák

Hirdetés

Többféleképpen is átalakíthatod ezeket az (első ránézésre) haszontalannak tűnő WC-papírgurigákat. Szervezőként szolgálhatnak. Emellett akár el is ajándékozhatod őket, hiszen sokan vannak, akik kézműveskédésre használják őket – természetesen ezt te magad is kipróbálhatod!

Tojástartók

A tojástartó felhasználhatók tárolóként a magok csíráztatásához. Ne felejts el vízlevezetést kialakítani minden tojástartókba és alá. Használhatod őket arra is, hogy apróságokat, például gombokat, szalagokat vagy gemkapcsokat tárolj bennük.

A tojástartók még hangszigetelésre is használhatók. Még ha nem is szuperhatékony, de a visszhangot csökkentheti.

Vitaminos, gyógyszeres palackok

Hirdetés

Elkerülheted a vezetékes fülhallgatóid kibogozásával járó küzdelmet, ha ilyen palackokban tárolod őket. Ráadásul a palackokat megtömheted kis babokkal vagy csengettyűkkel, és játékká alakíthatod őket a macskád számára.

Kulcsok elrejtésére is remekül alkalmasak lehetnek. Csak ragasztj egy követ az üveg tetejére, és ásd be a földbe.

Tojáshéj

A gazdáknak tojáshéjjal etethetik a csirkéket. Ne aggódj, igaz, hogy furcsán hangzik, de a csirkék a természetben valóban megeszik a saját tojásaikat, mivel ez biztosítja számukra a kalciumot.

Az őrölt tojáshéjjal is megszórhatja a növényeidet, hogy elűzd és a csigákat a kertedből. Ettől eltekintve az összetört tojáshéj természetes és nem mérgező súrolószerként is szolgálhat.

Hirdetés

Régi újságok

Az újságok jobban teljesítenek, ha ablaktisztításról van szó, mivel nem hagynak csíkokat vagy foltokat az ablakokon. Az újságok buborékfólia helyett is használhatók, ez egy olcsóbb változat, de még mindig párnázást biztosíthat. Végezetül pedig remek alakmegőrzők lehetnek – csak gyömöszöld bele a cipődbe és a táskákba.

Szalonnazsír

Egyszerű – popcornhoz adhatod a szalonna ízéért, vagy felhasználhatod tojás, krumpli sütéséhez, sőt, még sütemények készítéséhez is. Még a madarakat is megetetheted vele – csak hagyd kihűlni a zsírt, és tedd ki az ablakod elé, amint megszilárdul.

Teatasakok

Hirdetés

Bár inkább arról híresek, hogy csökkentik a sötét karikákat, van még néhány másik felhasználási lehetőségük is. Dobj egy teászacskót a kádba – a kamilla, a jázmin vagy a levendula nagyszerűen hat a bőrre. A zacskók a hagymaszagot is jól eltávolíthatják, csak dörzsölj egy száraz, használt tasakot a kezedre.

 

Kapcsolódó cikkek