8 érdekes tény Ázsiáról, ami teljesen megzavarja az agyad

A bolygó legnagyobb kontinenseként Ázsiában él a világ lakosságának 60%-a, ami összesen 49 országot foglal magában. A régió híres magas épületeiről, két világcsodájáról (Taj Mahal és Kínai Nagy Fal), valamint gazdag biológiai sokrétűségéről.

Ennek ellenére számos olyan tény van Ázsiával kapcsolatban, amelyek nem annyira ismertek, de könnyen feldobhatják az embert – ezért ebben a cikkben szívesen mesélünk róluk!

Hirdetés

 

1. Japán stílusú guggoló WC-k

Bár Japán fejlődött a technológiáiban, és legyártotta a fűthető, fenékmasszírozó, vízpermetezős robotvécéit, még mindig vannak olyan hagyományos stílusú WC-k, amelyek nem tűnek kényelmesnek más országokból érkezők számára.

A japán stílusú WC-k, más néven „washiki”, olyan guggoló WC-k, amelyek különösen a nagyobb városokon kívül találhatóak meg Japánban. Van néhány előnyük a nyugati stílusú ülő WC-kkel szemben, például elősegítik a jó testtartást. A guggoló pozíció kiegyenesítheti a végbelet, és jobb szöget teremthet az ürítéshez, ami egyes szakértők szerint segíthet megelőzni a vastagbélrák kialakulását.

2. Dél-Koreában külön Valentin-napot tartanak az egyedülállóknak.

A Valentin-napot (február 14.) széles körben ünneplik a szerelmespárok a nyugati kultúrákban, és az ajándékozás a fő hagyomány. Dél-Koreában azonban ez csak egy a 12 „szerelmi nap” közül, amelyeket minden hónap 14-én ünnepelnek. Itt február 14-én a nők csokoládét adnak a férfiaknak a szeretet jelképeként, egy hónappal később, március 14-én pedig a férfiak ajándékokkal viszonozzák az úgynevezett „fehér napon”.

Hirdetés

Azok számára, akiknek nincs partnerük, ott van az április 14-e, más néven „fekete nap”, egy nem hivatalos ünnep, amikor az egyedülállók összegyűlnek, és elfogyaszthatnak egy tál „jajangmyeont”, egy fekete tésztás ételt. Ez egy népszerű fogás Dél-Koreában, fekete színű, és tökéletesen illeszkedik az ünnep témájához.

3. Vietnami csomós lábú csirkék.

Mindannyian megszoktuk, hogy a csirkék vékony lábakkal rendelkeznek, azonban Vietnamban előfordul az ún. Dong Tao csirke. A Dong Tao csirke jellegzetes, vaskos, csomós lábairól híres, amelyeket csemegeként is élveznek, különösen népszerűek a vietnami holdújév, a Tết idején.

A Dong Tao csirkék tenyésztése kihívást jelenthet, mivel lábaik megnehezítik a kelést, és érzékenyek a hőmérséklet-változásokra is. A tyúkok gyakran feltörik a tojásokat lábaikkal, ezért a tojásokat általában inkubátorban tartják.

4. A thai kultúrában a fej a test legszentebb része.

Thaiföldön a fejtetőt a test legszentebb és legtisztább részének tekintik, így valaki fejének vagy hajának megérintése tiszteletlenség, különösen egy csecsemő vagy egy gyermek esetében. A turistakalauzok azt tanácsolják: ha véletlenül megérinti valakinek a fejét, fontos, hogy azonnal bocsánatot kérjünk.

5. A világ legidősebb egypetéjű ikreivel Japánban találkozhatsz.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Guinness World Records (@guinnessworldrecords) által megosztott bejegyzés

Hirdetés

Umeno Sumiyama és Koume Kodama, két japán nővér hivatalosan is a világ legidősebb élő egypetéjű ikerpárja, életkoruk 109 év. 1913-ban születtek egy 13 tagú nagy családban Shodo-szigeten. Most Umeno és Koume gondozóotthonokban élnek.

A japánok várható élettartama a világon a legmagasabb, átlagosan több mint 87 év a nőknél és 81 év a férfiaknál, így az ország több rekordot is tart a százévesek felett. A legidősebb igazolt japán és a második legidősebb igazolt személy Kane Tanaka volt, aki 119 évesen hunyt el.

6. Szingapúrba nem vihetsz be rágógumit.

Szingapúr kivételével a világon bárhol szabadon vihetsz rágógumit. ’92-ben betiltották a rágógumit, valamint a szemetelést, a falfirkálást, a köpködést, a nyilvános orrfújást és a WC-n kívüli vizelést. Ezeket az intézkedéseket a tiszta környezet fenntartása érdekében hajtották végre.

7. Ázsiában él a világ legkisebb emlőse.

A disznóorrú denevér a legkisebb emlős, és informálisan poszméh denevérként ismert, amely Thaiföld és Mianmar folyói mentén található mészkőbarlangokban található. Mérete mindössze 29-33 mm, súlya körülbelül 2 gramm. Jellegzetes ormányáról ismert, és egyike annak a 440 Ázsiában előforduló denevérfajnak, amely a világ denevérfajainak több mint egyharmadát teszi ki.

8. A világ legmagasabb és legalacsonyabb embere is Ázsiából származik.

Hirdetés

Kösen Sultant a történelem egyik legmagasabb emberének tartják (246,5 cm magas), magassága genetikai okokból adódik. Magassága ellenére Kösen viszonylag normális életet élt, farmerként dolgozott, és egy átlagos magasságú nőt vett feleségül.

A fenti képen látható, ahogy találkozik Chandra Bahadur Dangival, a valaha volt legalacsonyabb emberrel, aki később, 75 éves korában elhunyt. Chandra volt az egyik legikonikusabb rekorder, aki a Guinness-rekordok könyvének lapjain szerepelt. 54,6 cm magas volt volt, súlya pedig mindössze 14,5 kg.

via

Kapcsolódó cikkek