8 furcsa tény Ázsiáról, ami könnyen elboríthatja az agyadat

Ázsiában él a világ népességének 60%-a, és összesen 49 országot foglal magába. A régió híres magas épületeiről, a Taj Mahalról és a Kínai Nagy Falról, valamint gazdag biológiai sokféleségéről. Mégis, számos olyan tény van Ázsiáról, ami kevésbé ismert, de könnyen elboríthatja az agyadat – ezért ebben a cikkben mesélünk róluk.

 

Hirdetés

1. Japán stílusú guggolós vécék

Bár Japán fejlődött a technológiák terén, és előállította a jövő fűtött, fenékmasszírozó, permetező robotvécéit, még mindig vannak hagyományos stílusú vécék, amelyek más országok lakói számára nem tűnhetnek kényelmesnek.

A japán stílusú vécék, más néven „washiki”, olyan guggolós vécék, amelyek különösen a nagyobb városokon kívül terjedtek el. Van néhány előnyük a nyugati stílusú ülő WC-kkel szemben, mint például a jó testtartás. A guggoló helyzet kiegyenesítheti a végbelet, és jobb szöget alakíthat ki az ürítéshez, ami egyes szakértők szerint segíthet megelőzni a vastagbélrákot..

2. Dél-Koreában Valentin-napot tartanak a szingliknek(!).

A Valentin-napot (február 14.) a nyugati kultúrákban széles körben ünneplik a szerelmesek, a fő hagyomány az ajándékozás. Dél-Koreában azonban ez csak egy a 12 „szerelmes nap” közül, amelyet minden hónap 14-én ünnepelnek. Itt február 14-én a nők csokoládét adnak a férfiaknak a szeretet jelképeként, egy hónappal később, március 14-én pedig a férfiak viszonozzák az ajándékokat az úgynevezett „Fehér Napon”.

Azok számára, akiknek nincs partnerük, április 14-e a „fekete nap”, egy nem hivatalos ünnep, amikor a szinglik összegyűlnek és közösen elfogyasztanak egy tál jajangmyeont. Dél-Koreában ez egy népszerű, fekete színű étel, amely tökéletesen illik az ünnep témájához.

Hirdetés

3. Vietnámban előfordulhat, hogy a csirke göcsörtös lábú.

Mindannyian megszoktuk, hogy a csirkéknek általában vékony a lábuk, Vietnamban azonban megtalálhatod a Dong Taot. A Dong Tao csirke híres jellegzetes, csomós lábairól, amelyek csemegének számítanak, és különösen népszerűek a Tết, a vietnami holdújév idején.

A Dong Tao csirkék tenyésztése kihívást jelenthet, mivel nagy lábaik megnehezítik a kikelést, és érzékenyek a hőmérséklet-változásra is. A tyúkok gyakran megrepesztik a tojásokat terjedelmes lábaikkal, ezért a tojásokat általában inkubátorban tartják.

4. A thai kultúrában a fej a legszentebb testrész.

Thaiföldön a fej tetejét tartják a legszentebb és legtisztább testrésznek, ezért valakinek a fejét vagy haját megérinteni udvariatlanságnak és tiszteletlenségnek számít, különösen egy csecsemő vagy gyermek esetében. Ha véletlenül megérinted valakinek a fejét, fontos, hogy azonnal bocsánatot kérj.

5. Japánban találkozhatsz a világ legidősebb egypetéjű ikreivel.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Guinness World Records (@guinnessworldrecords) által megosztott bejegyzés

Umeno Sumiyama és Koume Kodama, a japán testvérek, akik hivatalosan is a világ legidősebb élő egypetéjű ikrei és a valaha élt legidősebb egypetéjű ikrek – életkoruk 109! 1913-ban születtek egy 13 fős nagy családban Shodo szigetén. Most Umeno és Koume már különböző idősotthonokban élnek.

Hirdetés

A várható élettartam Japánban a világon a legmagasabb, a nőknél 87, a férfiaknál pedig 81 év, így az ország több rekordot is tart a százévesek között. A legidősebb igazolt japán személy és a valaha volt második legidősebb igazolt személy Kane Tanaka volt, aki 119 éves korában hunyt el.

6. Szingapúrba nem lehet rágógumit bevinni.

A világon bárhová szabadon vihetsz rágógumit, kivéve Szingapúrt. 1992-ben tiltották be a szemetelés, a graffiti, a szabálytalan közlekedést, a köpködést, a nyilvános orrfújást és a vécén kívüli vizelést tiltó szigorú törvényekkel együtt. Ezeket az intézkedéseket a tiszta környezet fenntartása érdekében vezették be.

7. Ázsiában él a világ legkisebb emlőse.

Ázsiában nemcsak a világ egyik legnagyobb emlősével, az elefánttal találkozhatsz, hanem a legkisebbel is. A Kitti-féle disznóorrú denevér a legkisebb emlős, amely Thaiföld és Mianmar folyók mészkőbarlangjaiban él. A denevér 29-33 mm méretű és csak kb. 2 gramm súlyú. Jellegzetes ormányáról ismert, és egyike az Ázsiában található 440 denevérfajnak.

8. A világ legmagasabb és legalacsonyabb embere is Ázsiából származik.

Sultan Kösen török földművest tartják a feljegyzett történelem egyik legmagasabb emberének (246,5 cm), magassága egy genetikai adottság eredménye. Magassága ellenére Sultan Kösen viszonylag normális életet élt: földművesként dolgozott, és egy átlagos magasságú nőt vett feleségül.

Hirdetés

A fenti képen látható, amint találkozik Chandra Bahadur Dangival, a valaha élt legalacsonyabb emberrel, aki később, 75 éves korában hunyt el. Chandra volt az egyik legikonikusabb rekordtartó, aki a Guinness Rekordok könyvének lapjait díszítette, Nepálból származott, és mindössze 54,6 cm magas volt, és mindössze 14,5 kg-ot nyomott.

via

Kapcsolódó cikkek