8 tipp és tény a fogakról, ami segít jobban gondoskodni róluk

Körülbelül 3,5 milliárd embert érintenek szájbetegségek, és sok esetben az emberek kezeletlenül hagyják őket. Talán a fogászati munkák magas költségei és az a tény, hogy általában nem része az egészségügyi biztosításnak, az oka ennek. Mielőtt azonban eljutnánk odáig, hogy probléma legyen, vannak dolgok, amiket megtehetünk, hogy megpróbáljuk a lehető legegészségesebbé tenni fogainkat.

Összegyűjtöttünk néhány tippet és tényt a fogainkról, amelyekből talán megtudhatod, mi a legjobb a fogaidnak.

Hirdetés

 

A reggeli utáni fogmosás érzékenyebbé teheti a fogakat

Ha valaha is éreztél már hirtelen éles fájdalmat, amikor valami forrót vagy hideget fogyasztottál, az annak a jele lehet, hogy a fogaid túlságosan érzékenyek. A fogérzékenységnek különböző okai lehetnek, és az egyik ilyen ok a gyenge fogzománc. Mivel a fogmosás közvetlenül bizonyos ételek fogyasztása után fokozhatja a fogak érzékenységét, jobb, ha megelőzöd ezt a kellemetlen mellékhatást, és étkezés után legalább fél órát vársz a fogmosással.

Ha az ínyed elkezd visszahúzódni, akkor túl keményen mosod a fogaidat

Minden egyes fogunkat zománc védi, amit a túlzott fogmosás súlyosan károsíthat. A zománc károsodásával pedig ínyünk elkezdhet visszahúzódni, ami nagy veszélynek teszi ki fogaink gyökereit. Ha fogaink elérik ezt a pontot, akkor szükség lehet tömésre, gyökérkezelésre, vagy akár a már nem egészséges fogak kihúzására is. A fogorvosok szerint világszerte a lakosság körülbelül 10-20%-a károsította az ínyét a túlzott fogmosás miatt.

Az étrended óriási szerepet játszik a fogaid egészségében

Hirdetés

Az étkezési szokások megváltoztatása és az egészséges étrendre való áttérés mindig segít az egészséged fellendítésében, függetlenül attól, hogy mi a célod. A The British Medical Journal című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint az étrend megváltoztatása valóban visszafordíthatja a fogszuvasodást. Azt már tudjuk, hogy a cukorban gazdag termékek fogyasztása fogszuvasodáshoz vezet. Ha azonban megváltoztatod az étkezési szokásaidat, talán soha nem fogsz ilyen problémával szembesülni.

  • Fogyassz több kalciumot. Ez a csontjaid és fogaid fő építőeleme. Fogyassz minden nap tejtermékeket (tejet, joghurtot, tejfölt és sajtot).
  • Kerüld az üdítők, gyümölcslevek és szénsavas italok fogyasztását. Próbálkozz egyszerű vízzel, gyümölcsturmixokkal és cukrozatlan teával.

Használj kaolint a fehérítéshez

Csak kend fel a kaolinos agyagot a fogaidra, és fogkefével jól mosd meg őket. Ne használj nagy erőt, finoman csináld. Ezután öblítsd ki a szádat tiszta vízzel.

Adj az étrendedhez kiegészítőket és vitaminokat

Az édességek és cukorkák kiiktatásáról már beszéltünk, de van még egy dolog, amivel segítheted a nyáladat a foglepedék elleni küzdelemben. A vitaminok elengedhetetlenek a fogaid jó egészségének megalapozásához.

  • Fogyassz teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket. Ezek sok B-vitamint és vasat tartalmaznak. Ezenkívül a teljes kiőrlésű gabonafélék magnéziumot tartalmaznak, egy olyan ásványi anyagot, ami segít a kalcium felszívódásában és a fogak erősítésében.
  • Egyél gyakrabban tengeri ételeket, ha több D-vitaminhoz szeretnél jutni. A lazac, a hering, a tonhal és a makréla nagyszerű D-vitamin-források.

Győződj meg róla, hogy a fogkrémed alacsony abrazív hatású

Szükségünk van arra, hogy a fogkrémünk eléggé súroló hatású legyen ahhoz, hogy tegye a dolgát, és úgy tisztítsa a fogainkat, ahogy kell. A magas csiszolóhatású fogkrém azonban ennél többet tesz, és eltávolítja a fogzománcot a fogainkról. Ahelyett, hogy elolvasnánk a címkéket, és megnéznénk, mennyire csiszoló hatásúak az összetevők, van egy másik trükk, amit észben tarthatunk.

Hirdetés

Egyszerűen fogj egy darab fóliát, és dörzsölj rá egy kis mennyiséget a fogkrémedből. Ezután öblítsd le bő vízzel, és nézd meg, hogy maradtak-e karcolások a fólián. A karcolások száma jelzi, hogy a fogkrém mennyire csiszoló hatású.

A cukormentes rágógumi jót tesz

Talán ironikusan hangzik, de a cukormentes rágógumi rágása valójában segíthet megelőzni a fogszuvasodást. Amikor rágsz, a szád megtelik nyállal, amely természetes módon lemossa az ételmaradékokat, semlegesíti a savakat, erősíti a fogzománcot és harcol a fertőzések ellen.

Jobb, ha csak 3 ujjal fogod a fogkefét

Ha úgy tartod a fogkefét, mint egy tollat, az segít a megfelelő nyomást gyakorolni a fogaidra. Ennek oka, hogy könnyedén szabályozhatod az erőt, amit a kezeddel  kifejtesz. Ezzel szemben, ha ökölből tartod a fogkefét, könnyen elveszítheted az erőviszonyokat, és túlzásba eshet a fogmosás. Nem a nyomás tisztítja meg a fogakat – a sörtéknek be kell jutniuk az összes fog közé, eltávolítva a lepedéket és más baktériumokat.

 

Kapcsolódó cikkek