9 háztartási cikk, amit hajlamosak vagyunk sokkal tovább használni, mint kellene

Előfordulhat, hogy néhány háztartási eszközt tovább tartunk meg, mint kellene. A párnahuzatok és a vízszűrők kellemetlen következményekkel járhatnak, ha nem cseréljük ki őket időben.

Elhatároztuk, hogy kiderítjük, hogyan kell megfelelően gondoskodni bizonyos háztartási cikkekről, és milyen gyakran kell cserélni őket.

Hirdetés

 

Vízszűrők

Sokan azt gondolják, hogy a vízszűrők minden egyes használattal tisztává válnak. Valójában a baktériumok táptalajává válhatnak, ha nem cseréljük őket rendszeresen. Ajánlott átlagosan 6 havonta cserélni őket.

Vasaló

Sajnos nem minden vasalót terveztek 10-12 éves élettartamra. Általában 1 év garanciát vállalnak rájuk. Ha ezen időszak után azt veszed észre, hogy a vasaló nem működik megfelelően, például a szokásosnál tovább tart a ruhák vasalása, vagy a vasaló tönkreteszi a ruhákat, érdemes lehet újat beszerezni. Sokkal egyszerűbb kicserélni egy vasalót, mint megpróbálni megjavítani vagy új ruhákat vásárolni.

Felmosórongy

Hirdetés

A felmosórongyot 2 havonta ajánlott lecserélni. Ha ritkábban teszed, akkor a padlót nem tisztábbá, hanem koszosabbá teszed, mert a régi rongyon baktériumok és kórokozók maradnak.

Ugyanez vonatkozik az egyéb felületek rongyaira is. Ezeket is ajánlott két havonta lecserélni. És ne hagyd őket nedvesen a mosogató alatt vagy a szekrényben, hanem takarítás után azonnal mosd ki és szárítsd meg azokat.

Lábtörlő

A lábtörlő rendszeres cseréjével tisztán tarthatod a lakást. A lábtörlőt két év használat után kell lecserélni, vagy korábban, ha nagyon elhasználódott. Ha pedig 2 lábtörlőt szerzel be, és felváltva használod akkor a használati idejük megduplázódik.

Párnahuzatok

A párnahuzatokban poratkák lehetnek, ezért egy héten át használd őket, és 1-2 évente ajánlott lecserélni őket.

A heti egyszeri ágyneműmosáson kívül használhatsz allergiás huzatot a párnahuzatok alatt, amelyek nem engedik át a poratkákat. Emellett jobb, ha nem vizes hajjal fekszel le, mert az a párnahuzatot a baktériumok táptalajává teheti.

Hirdetés

WC-pumpa/kefe

Akár évekig is használjuk úgy, hogy még csak eszünkbe sem jut lecserélni, hiszen tökéletesen ellátja a funkcióját, legalábbis látszólag. Hiába tisztítjuk azonban akár hetente is, egy idő után elpusztíthatatlanná válnak a rajta újra és újra megjelenő baktériumok. Legkésőbb akkor mindenképpen érdemes cserélni, amikor a kefe sörtéi már eldeformálódtak, ugyanis akkor már nem is olyan hatékony az eszköz.

Autósülés

Kevesen tudják, hogy az autósülésnek lejár a szavatossága. Az anyagok idővel hajlamosak elhasználódni, ezért egy régi autósülés nem biztos, hogy biztonságosan használható. Általában egy autósülés 5-6 évig tart, de minden modellnek van lejárati dátuma.

Mikrohullámú sütő

A mikrohullámú sütők körülbelül 10 évig tartanak, de nem csak az idő az egyetlen ok, amiért cserére szorulnak. Ahhoz, hogy megbizonyosod arról, hogy a készülék megfelelően működik, figyelned kell, hogy működés közben nem ad-e ki furcsa hangokat. A mikrohullámú sütő cseréjének másik oka az ételek melegítésének lelassulása vagy az ajtótömítés sérülése.

Zuhanyfüggöny

Hirdetés

A zuhanyfüggönyöket havonta, maximumon 2-3 havonta ajánlott kimosni, és évente egyszer cserélni. Ha nem tudod megfelelően tisztítani a függönyt, és penészesedés jelei jelennek meg rajta, jobb, ha azonnal kicseréled.

 

Kapcsolódó cikkek