9 lakásokkal kapcsolatos jellegzetesség szerte a világból, melyek megőrjíthetik a turistákat

Az otthon az a hely, ahol végre kikapcsolódhatunk, élvezhetjük a nyugalmat és a pihenést. Az otthonosság szó azonban különböző embereknek mást jelent, különösen, ha különböző országokból származó emberekről van szó.

Érdeklődni kezdtünk, hogy a világ különböző tájáról származó emberek otthonainak milyen sajátosságaik vannak. Néhány részlet a tulajdonosok számára normálisnak tűnik, de meglepi a külföldieket.

Hirdetés

 

A koreai lakásokban nincsenek folyosók.

A legtöbb koreai lakás, különösen az újabbak, olyan kicsik, hogy nincsenek bennük folyosók, ahogyan azt mi megszoktuk. A bejárati ajtó kinyitása után a lakók közvetlenül a nappaliba lépnek be, ami általában össze van kötve a konyhával. A bejáratnál lévő területen talán van hely egy szekrénynek vagy egy cipőpolcnak, de maga a terület mérete nagyon kicsi. Úgy tűnik, nem mindenkinek tetszik ez a fajta elrendezés, ezért különböző tervezési megoldásokat dolgoznak ki, mint például az alábbi képen: a külön szoba hatásának megteremtése érdekében a teret átlátszó falakkal kerítik el.

A skandinávok rengeteg ökoházat építenek.

Hirdetés

A „passivhaus” (vagyis „passzívház”) kifejezés először Németországban jelent meg, és a skandináv országok örömmel vették át ezt. Lényege, hogy a tervezésnél figyelembe veszik az épület tömörségét, az energiatakarékos rendszereket, a napelemeket stb. Ennek eredményeként a házak 75%-95%-kal kevesebb energiát használnak fűtésre és hűtésre, és az átlagos házakhoz képest mintegy 94%-kal kevesebb a hővel kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátásuk.

A hollandok imádják a hatalmas ablakokat.

A hollandiaiak gyanút fognak, ha külföldiek laknak egy házban, és vastag függönyöket látnak az ablakokon. Ez részben talán a vallási meggyőződésből ered, miszerint a becsületes polgároknak nem szabadna semmi rejtegetni. Ez azonban különösen jól jön az ünnepek alatt, amikor az emberek megakarják mutatni a dekorációikat, például a csillogó fényeket.

Az olaszországi márványpadlók megóvják a lakókat a hőségtől.

Hirdetés

Sok olaszországi lakásban nemcsak az előszobában vagy a fürdőszobában, hanem a hálószobákban is márványpadló van. Ez lehet porcelán, kőporcelán, márvány vagy bármilyen más „hűsítő” anyag. A forró évszakokban légkondicionálóként szolgálnak, és segítenek az ott élőknek, hogy kényelmesen vészeljék át a nyári hónapokat.

Az erkélyek Japánban csak ruhaszárításra szolgálnak.

A japán házakban sok olyan dolog van, ami az európaiak számára szokatlannak tűnhet, és itt van még egy. Az erkélyeket szinte csak és kizárólag ruhák szárítására használják.

Izraelben népszerűek a biztonsági szobák.

Hirdetés

Izraelben a házak tartalmazhatnak egy „biztonsági szobát”, ahol el lehet bújni, ha katonai akció törne ki. Egy ilyen szoba megerősített falakkal, erős vas ajtóval és speciális redőnyökkel van ellátva.

A franciák úgy vélik, hogy a belvárosban élni presztízs, még akkor is, ha a lakások kicsik.

A francia nagyvárosok központjában, különösen Párizsban a lakások történelmi épületekben találhatók, ezért kicsik és nem túl kényelmesek. Mégis, a belvárosban élni presztízsnek számít, még akkor is, ha az embernek fel kell áldoznia a lakótér méretét. Mindenesetre egy bármilyen méretű lakásban valószínűleg van egy külön asztal az aperitif felszolgálásához.

Az indiai hálószobák ablakai valami különlegességgel rendelkeznek.

Indiában a hálószobák ablakai gyakran az udvarra néznek, azért, hogy kihasználják a nappali fényt. Így a dolgozószobák is jól megvilágítottak lehetnek, egyenlő megvilágítással, ami mellőzi a mesterséges fények szükségességét.

A mexikói emberek szeretik az élénk színeket – kívül és belül egyaránt.

Hirdetés

A mexikói házakat elsősorban az élénk színvilág teszi különlegessé, amely mind a homlokzaton, mind a belső térben megtalálható. A rózsaszín és a narancs, a bordó és a kék, valamint a zöld és a rózsaszín kombinációi gyakran megtalálhatók a mexikói otthonokban, függetlenül attól, hogy ki lakik bennük.

 

Kapcsolódó cikkek