9 ritka fotó azokról az emberekről, akikről a világ legnagyobb márkáit nevezték el

Néhány híres márka már több mint 100 éve velünk van. Ennek ellenére nem sokan tudják, hogy ki volt a cég első embere, azaz az alapító. Pedig nekik kellene köszönetet mondanunk a kemény munkájukért.

Mi szeretjük az izgalmas történelmet, és ez az összeállítás éppen erről szól.

Hirdetés

 

Barbie

Lehet, hogy életed egy pontján neked is volt Barbie babád. A babát gyártó Mattel cég tényleges alapítóját kevesen ismerik. A neve Ruth Handler, aki a Barbie babát a lányáról, Barbara Millicent Robertsről nevezte el.

Lipton

Hirdetés

Ha szereted a jeges teát, akkor valószínűleg hallottál már a Lipton márkáról. Alapítója Thomas Johnston Lipton volt, akinek 1887-ben nyílt meg egy teaüzlete.

Mercedes

A Mercedez-Benz céget Emil Jellinek és Karl Benz alapította. A vállalat „Mercedes” részének nevét Jellinek lánya után kapta.

Nike Air Jordan

A jól ismert márkát a fiatal Michael Jordan inspirálta, hogy közösen hozzanak létre egy új cipőcsaládot. A vonal az „Air Jordan” nevet kapta, és ’84-ben jelentkezett volna az első párral, amelyet kizárólag a kosárlabdázó számára gyártottak. Reklámozni azonban nem volt olyan egyszerű őket.

Hirdetés

Abban az időben szigorú tilalom volt a kosárlabdázók számára, hogy a pályán csak fehér cipőt viseljenek. A Nike azonban minden alkalommal, amikor Jordan egy meccsen viselte őket, kifizette az 5000 dolláros büntetést. Ez működött, és az első 50 000 pár rögtön el is fogyott. Ettől kezdve a cipők folyamatosan jöttek.

Vicces tény: a kicsit később megjelenő „jump man” logó valójában egy olyan fotón alapult, amelyen Jordan egy grand jeté nevű, levegőben végrehajtott balettmozdulatot mutat be.

Lacoste

René Lacoste a világ egyik legnagyobb teniszezője volt. Olyan nagy volt, hogy a „krokodil” becenevet kapta. Lacoste-nak annyira tetszett új becenév, hogy megkérte barátját, varrjon egy krokodilt az egyik fehér kabátjára. Ezzel pedig történelmet írtak.

Adidas

Hirdetés

Adi Dassler álma az volt, hogy a sportolóknak a lehető legjobb felszerelést adja, így 1924-ben megalapította a „Gebrüder Dassler Schuhfabrik”-ot.

A pillanat, amely a márkát az egekbe repítette, 1954-ben volt, amikor Németország és Magyarország összecsapott egymással, és Németország győzött, Dassler felszerelését viselve. Így a márka akkora figyelmet kapott, hogy azzá vált, amilyennek ma ismerjük.

Aston Martin

Az Aston Martint 1913-ban alapította két barát, akiknek szenvedélyük volt az autók iránt.. Lionel Martin és Robert Bamford a szenvedélyüket a következő szintre emelték, és saját maguk készítettek autókat.

A ma ismert Aston Martin névnek lenyűgöző története van. Lionel Martin részt vett az „Aston Clinton Hill Climb” versenyen az egyik általuk készített autóval, és meg is nyerte azt. Így a családnevét, a „Martin”-t az általa megnyert verseny neve mellé tették, és ezzel nevet adtak a márkájuknak.

Ben & Jerry’s

Hirdetés

A híres fagylaltmárkát, a Ben & Jerry’s-t 1978-ban alapította Ben Cohen és Jerry Greenfield. Egy kis benzinkútról indult, amelyet felújítottak egy üzletnek Burlingtonban, Vermontban. A páros 12 000 dollárt fektetett be, hogy megvalósíthassák álmukat.

Lassan, de biztosan egyre több és több fagylaltot kezdtek gyártani, és különböző étteremláncoknak küldték el. A kereslet miatt 1981-ben megnyílt az első saját üzletük a vermonti Shelburne-ben, és onnantól kezdve a többi már történelem.

IKEA

Ingvar Kamprad volt az IKEA alapítója. Azzal kezdte, hogy alacsony áron árulta a gyufát, a háztartások egyik leggyakrabban használt tárgyát. Innen kezdve szabadjára engedte a fantáziáját.

A cég nevével kapcsolatos érdekesség, hogy az egy rövidítés: a nevének kezdőbetűiből, annak a farmnak a kezdőbetűjéből, ahol felnőtt, Elmtaryd, és annak a városnak a kezdőbetűjéből, ahol felnőtt, Agunnaryd áll.

 

Kapcsolódó cikkek