A finnországi emberek 13 olyan szokása, ami mások számára szokatlan

Hygge, végtelen havas erdők, hosszú éjszakák – azt hittük, mindent tudunk Finnországról. De ennek az északi országnak megvannak a maga titkai, amelyeket csak azok ismernek, akik már jártak ott vagy éltek az országban. Tudtad, hogy nem mosogatnak szivaccsal, a szőnyegeket folyókban mossák, és pénzbírsággal sújthatnak, ha valaki más szemetét viszed ki?

Úgy döntöttünk, hogy utánanézünk ennek az országnak, és megtudtuk, hogyan élnek az emberek a világ egyik legboldogabb országában.

Hirdetés

 

Nem törlik szárazra az edényeiket.

Finnországban erre egyszerűen nincs szükség, mert vannak speciális szekrények, ahol az edényeket megszárítják. Pontosan úgy néznek ki, mint a hagyományos szekrények, csak az aljuk hiányzik. Pont a mosogató fölött van, a víz egyenesen a mosogatóba folyik.

Ősi hagyomány, hogy a szőnyegeket a folyók és tavak partján tisztítják.

Hirdetés

Természetesen a finneknek van porszívójuk, de hagyomány a szőnyegek folyókban és tavakban való mosása. Ez nem csak a tisztálkodás miatt van így, hanem az erkölcsi megtisztulás egyik módja is. Ezért nyáron a barátok, családok és szomszédok kimennek a tó-, tenger- vagy a folyópartra, és kimossák a szőnyegeket.

Nem szivaccsal mosogatnak.

Ehelyett hosszú nyelű keféket használnak tányérok, csészék, serpenyők, edények és minden más mosogatására.

Az embereket a jövedelmükről kérdezni udvariatlan, de az adóhivatalban megtudhatod azt.

Finnországban udvariatlanság barátokat, kollégákat vagy más embereket arról kérdezni, hogy mennyit keresnek. Az emberek nem beszélnek ilyen dolgokról. Ennek ellenére bárki felhívhatja a regionális adóhivatalt, és megtudhatja a szomszédja, rokona vagy bárki más jövedelmét.

Hirdetés

Nincsenek külön ételadagok.

Nem valószínű, hogy egy finn asztalnál külön tányéron tálalt ételt fogsz látni. Ebben az országban minden felnőtt ember maga dönti el, hogy mennyit szeretne enni. Többnyire nagy tányérok vannak, amelyekből kiveheted az ételt.

Egyébként teljesen rendben van, ha veszel még egy adagot. De légy óvatos: nem illik befejezetlenül hagyni az ételt. Azokról az emberekről, akik ezt teszik, úgy tartják, hogy nem törődnek eléggé a környezettel.

Finnországban az emberek szeretik a tippeket & trükköket.

A finnek talán a legnagyobb rajongói a különböző pénz- és időtakarékos trükköknek. A finn nyelvben még egy szó is van ezekre, a niksi. Hogy megtudd, mi az, menj fel az Instagramra, és keress rá ezzel a hashtaggel.

A finnek imádják a tejet és a tejtermékeket

Hirdetés

A finnek mindenkinél több tejet isznak: átlagosan minden ember az országban évente körülbelül 130 litert fogyaszt el. A helyi boltokban egy liter tej mindössze 0.60 centbe kerül, és a gyerekek már kisgyermekkortól kapnak tejet. Emellett Finnországban egyedülálló tejtermékek is vannak. Minden ebédhez az emberek egy pohár tejet isznak.

Egy másik népszerű ital a viili – ez valami olyasmi, mint a joghurt. Van még egy Leipäjuusto (kenyérsajt) nevű dolog is. Ez egy lágy, édes sajt, amely vagy lekvárral, vagy salátába illik a feta sajt helyett, de egyesek még a kávéjukba is ezt öntik.

Zuhanyok függöny nélkül

A finnek nem szégyellik a testüket. Ha elmész egy edzőterembe vagy uszodába, és a zuhanyzóban fülkéket látsz, szerencséd van, mert a legtöbb edzőteremben nincs semmi, még függöny se. Az emberek nem érzik magukat kényelmetlenül mások előtt.

Ebben az országban az emberek elfogadják az emberi testet, és a meztelenséget nem kell elrejteni. Ugyanez igaz az egészségügyi létesítményekre is – nincsenek külön helyiségek az átöltözésre.

Vannak trükkök a hideg elleni küzdelemre

Hirdetés

Ahhoz, hogy felmelegítsék autójukat, az embereknek nem kell további 10-20 percet tölteniük. Ahhoz, hogy megmentsék autójukat a hidegtől, csak be kell dugniuk autójukat egy konnektorba. A parkolókban speciális oszlopokon vannak konnektorok és általában 2 órán keresztül biztosítanak áramot, de ha szükséges, meghosszabbítható.

Az áram ára benne van a parkolás árában. A motorokban speciális berendezések vannak, amelyek felmelegítik a levegőt. Egyes autókban még olyan mechanizmus is van, amely felmelegíti az autó belsejét.

A finnek versenyeznek abban, hogy hány szúnyogot ölnek meg.

Valószínűleg mindenki hallott már a telefonok dobálásával és feleségek cipelésével járó versenyről. De vannak ennél szokatlanabb versenyek is Finnországban – ki tudja a legtöbb szúnyogot lecsapni. A szabályok egyszerűek: a résztvevőknek egy bizonyos idő alatt a legtöbb szúnyogot kell megölniük. Ezeket a versenyeket nyaranta rendezik, és néha nemzetközivé válnak – 2018-ban egy svéd férfi 15 perc alatt 135 rovart ölt meg, és megnyerte a versenyt.

Finnországban hivatalos egy Nemzeti Kudarcnap.

Ezt minden évben október 13-án ünneplik, és ez több mint egy furcsa ünnep. Az országban kultusza van a sikernek, és a kudarcokat nem veszik jó néven. Ennek az ünnepnek az a lényege, hogy elmagyarázzák a közvéleménynek, hogy a kudarcok teljesen normálisak, és nélkülük lehetetlen továbblépni. Minden évben ezen a napon tévésztárok, zenészek, sportolók és más híres emberek nyilvánosan beszélnek a kudarcaikról.

Finnországban nem viheted ki más szemetét.

A finnek nagy figyelmet fordítanak a környezetvédelemre, takarékoskodnak a vízzel, és szelektálják a szemetet. De ha valaki úgy dönt, hogy közterületen takarítja el a szemetet, megbírságolhatják. Egy ember szemetet látott az út szélén, és a kukájába akarta dobni. Kiderült, hogy az út az államé, és az emberek nem vihetik el csak úgy maguktól a szemetet. Ehhez egy speciális tanfolyamot kell elvégezni, és engedélyt kell szerezni.

A konyhában leginkább olyan dolgokat szeretnek kombinálni, amelyeket mások el sem tudnak együtt képzelni.

A finn konyhában vannak olyan ételek, amelyek látszólag összeférhetetlen alapanyagokból készülnek. Például egy májas ragut lehet sziruppal, tojással, hagymával és mazsolával, és lekvárral tálalják. A lazackrémlevesekhez pedig tejet adnak az emberek!

 

Kapcsolódó cikkek