Ezek a képek bemutatják, milyen sokat változott bolygónk az elmúlt évszázadokban

A világ folyamatosan változik, akár emberi beavatkozás, akár természeti jelenségek miatt, mégis sokszor nem is vesszük ezt észre, amíg össze nem hasonlítunk két képet. A dolgok egészen mások, mint egykor.. Minden helyszín változáson megy keresztül, és ez az átalakulás történetet hagy maga után, amelyet el kell mesélni. Felfedezésük óta a legtöbb területen jelentős változások történtek, amelyek közül néhány a mi szemünk számára meghökkentő.

 

Hirdetés

1. El Castillo, Chichén Itzá, Mexikó

Az El Castillo egy mezoamerikai piramis, amelyet a Chichén Itzá régészeti lelőhely központjában találtak. Frederick Catherwood képein a templomot sűrű növényzet borította.

A mexikói kormánytól 1924-ben a washingtoni Carnegie Institution for Science engedélyt kért a Chichén Itzá területén és környékén végzett vizsgálatokra és restaurálási munkálatokra. 1927-ben mexikói régészek segítségével kezdték meg a projektet. 1931 áprilisában, annak az elméletnek az alátámasztására, hogy a Kukulcán templom épülete egy még korábbi templom fölé épült, megkezdődtek az ásatások, amelyek igaznak bizonyították a hiedelmeket.

2. Colosseum, Róma, Olaszország

A Colosseum az olaszországi Róma központjában található, nem messze a Forum Romanumtól. Ez a valaha épült legnagyobb ókori amfiteátrum. Először szórakoztatásra használták, ami a kora középkorban megszűnt.

3. Oak Street Beach, Chicago, USA.

Hirdetés

Népszerű nyári úti cél az Oak Street Beach. A strand több, nagy látogatottságú amatőr és profi röplabdaverseny helyszíne. A part lejtése az Oak Streettől a chicagói folyóig az 1800-as évek végéig jelentősen enyhébb volt.

A folyóhoz közeli hajódokk építése miatt a homok és az iszap felhalmozódott az északi part közelében. A földfoglalók beköltöztek, amikor a talaj kiemelkedett a tengerből, ami konfliktusokat okozott a tóparti ingatlantulajdonosokkal.

4. A Kínai Nagy Fal

A Kínai Nagy Falat több dinasztia építette, és az ősi Kína államainak határaként szolgált. A védelem mellett a Nagy Fal elsődleges céljai közé tartozott a határellenőrzés, a Selyemúton utazó áruk megadóztatásának lehetővé tétele, a kereskedelem szabályozása vagy előmozdítása, valamint a bevándorlás és kivándorlás irányítása.

5. Melbourne, Ausztrália.

Az 1930-as és egy mai fotó mutatja, milyen drasztikusan megváltozott az ausztrál Melbourne városa.

6. A gízai Nagy Szfinx, Egyiptom.

Hirdetés

A Nagy Szfinx a világ legnagyobb szobrai közé tartozik. Az egyiptomi Gízában található fekvő szfinx kolosszális mészkőszobra, amely valószínűleg Khafre király (i. e. 2575 körül – i. e. 2465) uralkodásának idejéből származik, és az ő arcát ábrázolja. A Nagy Szfinx egyben Egyiptom egyik leghíresebb nevezetessége, és vitathatatlanul a szfinxművészet legismertebb példája.

7. Hongkong, Kína.

Hongkong rövid idő alatt hosszú utat járt be, a város 1960 óta jelentős terjeszkedésen esett át, amelynek csúcspontja a ma ismert gyönyörű metropolisz lett.

8. Római Fórum, Róma központja, Olaszország

A Római Fórum Róma központjában található. Latin nevén Forum Romanum néven ismert. Ezt a helyet egy térnek tekintik, amelyet számos ókori kormányzati épület romjai vesznek körül. Sok évszázadon át ez a tér volt a római mindennapi élet központja. A Forum mellett számos híres és fontos épület is található.

Ez a csodálatos hely a reneszánsz idején szenvedte el a legnagyobb veszteségeket, amikor III. Pál pápa lerombolta és anyagként hasznosította a műemlékeket az új Szent Péter-bazilika építéséhez.

9. Hoover-gát, USA

Hirdetés

A Nevada és Arizona államának határán található; és láthatjuk, mennyit csökkent a vízszintje az elmúlt évtizedekben.

via

Kapcsolódó cikkek