Ezek miatt nem ajánlott a nyilvános USB töltők használata

Az IBM szerint 2018 óta eddig több mint 566 millió adatszivárgást észleltek nyilvános telefontöltő állomásokon keresztül. Egyes városok kerületi ügyészei már figyelmeztetik az utazókat, hogy kerüljék a nyilvános USB-töltőket és az ingyenes töltőberendezéseket.

Ma a kiber-biztonság különösen fontos, mivel minden fontos információnkat a telefonjainkban tároljuk, beleértve a dokumentumokat, a pénzt és a személyes adatokat is!

Hirdetés

 

A bűnözők könnyedén meg tudják fertőzni ezeket a nyilvános USB töltő állomásokat, vagy USB kábeleket “felejtenek” a töltőbe dugva. Ezzel az USB töltőre vagy az ott felejtett kábelre csatlakoztatott telefont vagy más elektronikus eszközt megfertőzik egy malware-re. A fertőzés következtében a készüléket le tudják zárni, vagy a rajta tárolt adatokat és jelszavakat le tudják menteni, közvetlenül a bűnözők szervereire.

A bűnözők márkajelzéssel is elláthatják ezeket a kábeleket, így azok úgy néznek ki, mint bármelyik kereskedelemben kapható, márkás kábelek. Ezt a fajta támadási formát juice jacking néven ismerhető. A bűnözők kiszerelik az eredeti csatalkozó panelt és a saját, malware-el fertőzött paneljüket rakják a helyére.

Hirdetés

Mit lehet tenni, ha sürgősen tölteni kell a készüléket?

  • Használd az elektromos csatlakozókat az USB csatlakozók helyett!
  • Mindig legyen nálad a készülékedhez adott saját töltőd és kábeled, és csak azokat használd.
  • Utazáshoz ajánlott egy hordozható töltő, vagy más néven powerbank beszerzése.

A nyilvános csatlakozókra inkább csak a power bankot csatlakoztasd, ne a telefont!

 

Kapcsolódó cikkek