„Mindkét lábamat elvesztettem egy tampon miatt”, Lauren Wasser dacolt az esélyekkel, és prominens modell lett belőle

Lauren Wasser modell és aktivista, aki hihetetlen esélyeket legyőzve vált a divatipar kiemelkedő alakjává. Wasser 2012-ben egy tampon okozta toxikus sokk szindróma (TSS) miatt vesztette el mindkét lábát. A lesújtó kudarc ellenére Wasser nem hagyta, hogy ez meghatározza őt. Azóta a nők egészségének és biztonságának szószólója lett, és platformját arra használja, hogy felhívja a figyelmet a TSS veszélyeire és a menstruációs termékek jobb szabályozásának szükségességére.

 

Hirdetés

Lauren modellcsaládban nőtt fel.

Lauren Wasser 1988. március 2-án született Kaliforniában. Szülei mindketten hivatásos modellek voltak, és mindössze 4 hónapos korában jelent meg először a Vogue-ban édesanyja mellett. Nem meglepő, hogy a fiatal lányt ez a karrier vonzotta.

 

Betegségéig teljes és aktív életet élt.

Hirdetés

Lauren tehetséges kosárlabdázó volt, aki még sportösztöndíjat is kapott. Azonban úgy döntött, hogy inkább a modellkarrierre fókuszál. Ennek ellenére több éven át aktív életmódot folytatott.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Lauren Wasser (@theimpossiblemuse) által megosztott bejegyzés

24 évesen a feje tetejére állt a világa.

A The Diary of a CEO podcastben a 35 éves Lauren feltárta megrázó élményét: „Elvesztettem mindkét lábamat egy tampon miatt”.

A szindróma a Staphylococcus aureus baktérium túlszaporodásából ered, amely halálos toxint termelhet a véráramban. A TSS először az 1970-es évek végén keltette fel a közvélemény figyelmét az Egyesült Államokban, amikor több fiatal nő súlyosan megbetegedett. Az 1980-as évekre a szindróma 100 000-ből körülbelül 6 embert fertőzött meg.

Hirdetés

Minden influenzaszerű tünetekkel kezdődött, majd veseelégtelenség, végül pedig két szívroham következett be a ritka és életveszélyes szindróma miatt. Mivel a túlélésre csekély esélye volt, az orvosoknak Wasser életének megmentése érdekében mesterséges kómába kellett helyezniük.

Miután másfél héttel később magához tért, Lauren egy megrendítő interjúban elmondta: „Másfél héttel később felébredtem, és fogalmam sem volt, mi történt. Telepumpáltak 80 kiló folyadékkal”. Tragikus módon a helyzete tovább romlott, mivel az üszkösödés tovább terjedt, és a jobb lábát és a bal lábfejét égető fájdalom öntötte el. „Onnantól kezdve a lábam lángolt, és a jobb lábamban és a bal lábfejemben üszkösödött. Nem volt más lehetőség. Amputálni kellett a jobb lábamat.” Aztán 2018-ban újabb szívszorító kudarccal kellett szembenéznie, amikor a bal lábát amputálni kellett.

 

Lauren a TSS tudatosságáért és a biztonságosabb menstruációs termékekért száll síkra.

Hirdetés

Miközben a TSS veszélyeiről beszélt, Lauren Wasser hangsúlyozta a tamponok káros összetevőit, kijelentve: „Ezek klóros fehérítőszer, dioxin és szintetikus szálak felhasználásával készülnek, amelyek tökéletes vihart keltenek a szervezetünkben”.

„Egy olyan édesanyával dolgozom együtt, aki 18 éves korában veszítette el tizenéves lányát TSS miatt – Madeline Mosby. Az ebből fakadó sötétségen és traumán keresztül egyesítettük erőinket abban, hogy meg akarjuk változtatni a világot.”

 

Visszatért a modellkedéshez, és ő lett az „aranylábú lány”

Embed from Getty Images

„Az egész munkám az volt, hogy megmutassam, hogy elég vagy, és gyönyörű vagy abban a bőrben, amiben vagy, és kiemelve a hegeket és azokat a dolgokat, amiket a legjobban utálsz.” Ezzel az elhatározással a fejében úgy döntött, hogy visszatér a modellszakmába, és újra elkezdett fellépéseket keresni. Bár sok kollégája támogatta döntését, hogy visszatérjen a modellkedésbe, néhányan kételkedtek abban, hogy sikerül-e.

Hirdetés

Wasser úgy döntött, hogy a bőrszínéhez illő protézisek helyett aranyszínű protézist választ, miután teljesen elfogadta új állapotát. „Az, hogy a magamévá tettem, és úgymond életet adtam neki, megváltoztatta a felfogásomat” – magyarázta egy interjúban. Így ő lett az „aranylábú lány”, és újra híres tervezőkkel kezdett dolgozni.

 

Jelenleg is meghódítja a divatvilágot, és küzd a nagyobb befogadásért.

Embed from Getty Images

Miután krónikus fájdalmai miatt amputálták bal lábát, a modell most már aktívabb életmódot folytathat. Újra elkezdett kosárlabdázni, ami a szenvedélye, sőt, egy maratonra is készül. Emellett modellkarrierje is virágzik, hiszen 2022-ben Gabriela Hearst és Louis Vuitton számára sétált, valamint szerepelt a Lacoste, a Furla és a Shiseido kampányaiban.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Lauren Wasser (@theimpossiblemuse) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Lauren Wasser (@theimpossiblemuse) által megosztott bejegyzés

Virágzó modellkarrierje mellett továbbra is elkötelezett híve a fogyatékkal élő és különböző állapotú személyek befogadásának és elfogadásának. Aktivizmusa és a divatvilághoz való hozzájárulása révén más inspiráló nők mellett helyet kapott a Harper’s Bazaar 2022-es Women of the Year különkiadásának címlapján.” Nagyon keményen dolgoztam azért, hogy önmagam lehessek, és soha ne fogadjak el nemleges választ” – foglalja össze sikerét Lauren Wasser.

via

Kapcsolódó cikkek