Nem árt odafigyelni, mit osztunk meg a neten az életünkkel kapcsolatban

Az elmúlt évek során a közösségi média a gyerekek és a kamaszok életének szerves részévé vált. Manapság az emberek már nagyon fiatalon megtanulták ezeknek az eszközöknek és platformoknak a használatát, itt tartják a kapcsolatot barátaikkal, itt osztják meg véleményüket és itt néznek utána kedvenc hírességeiknek is.

Kétségtelen, hogy a közösségi médiának számos pozitív oldala van, de a túlzásba vitt, vagy nem megfelelő használata komoly problémákat is felvethet. Nézzük át, milyen kockázatokkal járhat, ha túl sok mindent posztolunk, vagy gondatlanul böngészgetünk!

Hirdetés

 

Csak óvatosan a gyerekeinkről megosztott képekkel, adatokkal!

Mint minden tevékenységnek az interneten, így a közösségi oldalakon történő posztolásnak is örökre nyoma marad. A gyerekek, különösen azok, akik csak most kezdik el megismerni a közösségi oldalakat, nem biztos, hogy ezt felismerik, hiszen izgatottak az új élmények és lehetőségek miatt. Előfordulhat, hogy túl sokat posztolnak, anélkül, hogy belegondolnának, hogy egyszer meg is bánhatják, hogy ennyi mindent megosztottak az egész világgal. Kockázatos lehet például a túl nyers véleménynyilvánítás, a kínos fotók, vagy a személyes adatok megosztása, amikkel akár mások vissza is élhetnek.

Ugyanakkor a szülőknek is oda kell figyelniük arra, hogy mennyi információt osztanak meg gyerekeikről a neten!

Pontos születési idő 

Hirdetés

Bár elsőre ártalmatlannak tűnik, ennek az információnak a felfedése sokkal kockázatosabb, mint azt a legtöbb ember gondolná. Ez azért van, mert a jelszó helyreállításával kapcsolatos biztonsági kérdések gyakran tartalmazzák ezeket az információkat, mivel ez az egyik legegyszerűbb dolog, amit az emberek sosem felejtenek el.

Álhírek 

A közösségi média posztok hihetetlen gyorsasággal terjednek, és nem csak az aranyos macskás videók lesznek népszerűek. Rengeteg megtévesztő tartalommal találkozhatunk ezeken a felületeken: a gyanúsan olcsó márkás termékek hirdetéseitől kezdve, az álhíreken át (melyek egyetlen célja, hogy megingassák az olvasó véleményét valamilyen kérdésben) egészen az átverésekig és hazugságokig terjed a skála. Lehet, hogy a kirívóbb átveréseket (mint például egy nagyobb összeg felajánlása a személyes adatainkért cserébe) könnyedén felismerünk, ám egy ügyesen kivitelezett csalásnak is az áldozatává válhatunk, ha nem vagyunk elég figyelmesek.

Magánbeszélgetések 

Hirdetés

Sokan vannak, akik nem találnak problémát a privát beszélgetések képernyőképeinek megosztásában. Még azokban a ritka esetekben is, amikor a másik személy beleegyezése van, ez több országban bűncselekménynek tekinthető, ha végül megsérti a magánjellegű kommunikációhoz való jogot, felfedi a titkokat és / vagy károsítja a beszélgetésben részt vevő személy jó hírnevét.

Képek, melyeken potenciálisan kínos vagy védett, titkos információ található 

Függetlenül attól, hogy mennyire ártalmatlannak tűnhet a közösségi médiába feltöltött kép, mindig kétszer is meg kell gondolnia, mielőtt nyilvánosságra hozná. Ne feledje, ha nem figyel arra, ami a képen látható, akkor a végén érzékeny információkat fedhet fel.

Mások sértegetése, „komment-huszárkodás” 

A közösségi oldalakon bárki szabadon megnyilvánulhat, és sajnos ez a rossz szándékú felhasználókra is vonatkozik. Nem számít rá, hogy ha kommentet ír egy nyilvános poszthoz, arra érkezhetnek gyűlölködő válaszok is, vagy ami még rosszabb, akár online zaklatások célpontjává is válhat.

Hirdetés

Másokról készült képek megosztása

A képek megosztása a közösségi médiában olyan gyakori dologgá vált, hogy nem mindig vesszük figyelembe ezeknek a képeknek a nyilvánosságra hozásának következményeit. Ez különösen igaz azokra a képekre, amelyek bepillantást engednek a személyes életünkbe. Nyilvánvaló, hogy nem csupán az általunk közzétett szelfikről vagy képekről beszélünk, hanem azokról is, amelyeket harmadik felek az Ön engedélye nélkül végeznek, és amelyek károsíthatják a hírnevét, amikor vírusossá válnak az interneten.

Túl sok személyes információ, adat

Amikor fiókot hoz létre bármely közösségi médiában, számos mezőt találhat, amelyek kitölthetők: név és vezetéknév, születési idő, cím, telefon és e-mail. Alaposan gondoljuk át, hogy mit adunk meg, hiszen egyes adataink zaklatáshoz és nem kívánt figyelemhez vezethet olyan emberek részéről, akiket nem igazán ismerünk.

Szerelmi élet 

Hirdetés

Ha kapcsolatban áll, teljesen normális, hogy fényképeket szeretne feltölteni párjával. Valójában úgy vélik, hogy ez mélyebb kapcsolatot teremthet a kettőjük között. De mint minden az életben, meg kell találni az egészséges egyensúlyt!

A házikedvenc neve, és egyéb lehetséges válaszok a biztonsági kérdésekre 

Egy tanulmány azt állítja, hogy a biztonsági kérdések gyakran gyengébbek, mint maguk a jelszavak, ami veszélyt jelenthet az online adatvédelemre. Ez valószínűleg így van, mert a kérdések gyakran olyan egyszerűek, hogy bárki válaszolhat rájuk. Gyakran olyan kérdésekbe botlunk, mint például: „Mi a kedvenced neve?” vagy „Mi a kedvenced színed?”..

Orvosi adatok

Nyilvánvaló, hogy ez olyasmi, amit nem szabad megosztani az interneten, mivel sok szempontból sebezhetővé teheti Önt. És abban az esetben, ha beteg rokona vagy barátja van, ne adjon pontos információt az egészségi állapotukról. Ez olyan személyes és érzékeny információ, amelyet kizárólag az érintett személynek vagy szakembereknek kell megosztaniuk.

Kapcsolódó cikkek