10 híres szimbólum, ami valódi jelentését kevesen ismerik

Mindenhol látunk szimbólumokat – a pénzen, a dekorációkon, sőt még a szövegekben is. Olyan gyakran látjuk őket, hogy el sem tudjuk képzelni, hogy régen más jelentésük is volt (vagy van), ami néha ellentmond a jelenleginek.

Mélyre merültünk a történelmi krónikákban, hogy megtaláljuk a népszerű jelek valódi jelentését. A cikk végén található bónusz képen pedig megmutatjuk megmutatjuk, hogy milyen „szimbolikus” lelet lett a rejtélyes tárgy tulajdonosa számára teljes meglepetés.

Hirdetés

 

Liliom

A liliomot a francia királyok szimbólumaként szoktuk ismerni, de eredeti jelentése egészen más volt. A liliomot a vallásban és a művészetben a testi és lelki tisztaság szimbólumaként használták. A virágot gyakran Mária attribútumaként ábrázolták. A heraldikában a Szentháromságot is jelképezte.

Font jel

Nem véletlenül láthatjuk az „L” betűt a pénzek sematikus ábrázolásán. A szimbólumot „libra”-nak nevezik, és latinul mérleget jelent. A libra az ókori Rómában a tömeg mértékegysége volt, és számos pénznem neve származik belőle, köztük az olasz líra és a francia livre, amely 1794-ig volt forgalomban.

Om

Hirdetés

Ezt a díszes jelet filmekben, dalokban és dekorációkon is láthatjuk. A hinduizmusban az Om az isteni triászra utal, a teremtés, a fenntartás és a pusztítás szimbólumára. Emellett az Ātman (lélek, én) szimbóluma, valamint az erő, az elme és az örökkévalóság mantrája, amelyet a meditációban használnak. Néha az Om-ot Ganesha-val hozzák kapcsolatba.

Tilde

A tilde akkor használatos, amikor az információ pontatlanságát kell jelezni, mint például amikor a várakozás hozzávetőleges idejét vagy egy étel hozzávalóinak hozzávetőleges számát kell feltüntetni. Eredetileg ezt a hullámvonalat a kurzív betűkben használták. Egy vagy több betű („M” és „N” általában) kihagyásának ábrázolására használták. A hangmagasság és a hangszín változását is jelöli, a román nyelvekben, például a portugálban és a spanyolban pedig egyfajta nazalizációt.

Mjölnir

Ezt a skandináv szimbólumot „Thor kalapácsának” is nevezik, és a hitet és a termékenységet jelképezi. Ma már a nyakunkban hordjuk a kudarcok elleni védelemként. Régen a skandináv térségben a Mjölnirt is a nyakukon viselték.

A valódi bőr szimbóluma

Ezt a szimbólumot gyakran látni bőrből készült tárgyakon, de kevesen gondolnak bele, hogy mit jelent. Pedig valójában annak az állatbőrnek a sematikus ábrázolása, amelyből a cipők, ruhák vagy kiegészítők azon része készül.

Hirdetés

Csillag

Manapság ezeket a kis csillagokat arra használják, hogy cenzúrázott szavakat rejtsenek el különböző szövegekben. A szimbólum első változatait barlangrajzokon találták. Később a görög filológus, a szamothrakiai Arisztarkhosz használta ezt a szimbólumot, amikor Homérosz verseit javította: így jelölte az ismétlődő sorokat. A filozófus Origenész a hiányzó sorok jelölésére használta ezt a jelet. A középkorban kezdték a csillagot ismertebb módon használni, mivel ez azt jelentette, hogy a szöveghez megjegyzéseket fűztek.

„Anonymus” maszk

Ezt a maszkot Guy Fawkes maszkjaként is ismerik. A „V for Vendetta” című film megjelenése után sokan kezdték ezt a maszkot a tiltakozás szimbolikus elemeként felfogni. De ha beleássuk magunkat a történelembe, többet megtudhatunk Guy Fawkes-ról, és kiderül, hogy ez a személy nem volt olyan hősies, mint amilyennek az emberek ábrázolták.

Nem az igazság vagy az egyenlőség harcosa volt. Tervei között szerepelt az akkori monarchia megdöntése és egy új monarchia trónra ültetése a katolicizmus uralmának megteremtése érdekében. Ráadásul Guy Fawkes letartóztatása után elárulta összeesküvő társait, aminek következtében mindannyiukat kivégezték.

Karácsonyi zoknik

Azok az aranyos piros zoknik a kandalló felett emlékeztetik az otthoniakat a karácsonyra és a közelgő új évre. A látszólag örömteli szimbólumhoz azonban egy nem túl vidám legenda is társul. Egy apának 3 hajadon lánya volt. A család szegényes helyzete miatt azonban a lányoknak nem volt hozományuk, ezért nem tudtak férjhez menni. Abban az időben a hozomány nélküli lányokat arra kényszerítették, hogy kuplerájokban keressenek megélhetést.

Hirdetés

Egy egykori szerzetes (akit később szentté avattak és Szent Miklós néven vált híressé) értesült ennek a családnak a helyzetéről, és elhatározta, hogy megmenti a lányokat ettől a szégyenletes sorstól. A kéményben 3 zsák aranyat hagyott, és az egyik a közelben száradó harisnyába esett.

Shamrock

A 3 levelű lóhere egyes helyeken a szerencse szimbólumaként ismert. De ez valójában helytelen, mert ez a lóhere Írország hivatalosan szabadalmaztatott szimbóluma. A 4 levelű lóhere az, ami a szerencsét szimbolizálja.

 

Bónusz: alkimista ékszerek

„A férjem ezt a nagynénjétől kapta, mielőtt meghalt. Mi ez? Mit szimbolizál?” Ezeket a kérdéseket tette fel egy Reddit-felhasználó. Válaszul azt kérdezték, hogy a nagynéno járt-e Peruban. Kiderült, hogy igen, és emiatt a medál a bölcsek kövének egyik szimbólumát ábrázolja.

 

Melyik szimbólum jelentése marad rejtély számodra? Talán a következő cikkünkben többet tudunk róla mondani!

Hirdetés

 

Kapcsolódó cikkek